ΣΥΡΙΖΑ: «Ναι» και στην ισότητα στο γάμο και στις καλές σχέσεις με την Εκκλησία

ΣΥΡΙΖΑ: «Ναι» και στην ισότητα στο γάμο και στις καλές σχέσεις με την Εκκλησία

Αδιαμφισβήτητα το πολιτικό γεγονός της εβδομάδας είναι το νομοσχέδιο για τον γάμο και την τεκνοθεσία από τα ομόφυλα ζευγάρια, το οποίο θα τεθεί σε ψηφοφορία -εκτός απροόπτου- την Πέμπτη το βράδυ. Ένα νομοσχέδιο, το οποίο θα δοκιμάσει τις σχέσεις των κομμάτων -και του πολιτικού συστήματος γενικότερα- με την Εκκλησία.

Ήδη, γαλάζιοι βουλευτές και υπουργοί, υπό τον φόβο των κατά τόπους ιερέων και λοιπών οπισθοδρομικών δυνάμεων, θα απέχουν από την ψηφοφορία, με τη ΝΔ να ποντάρει στη θετική στάση του ΣΥΡΙΖΑ, της Πλεύσης Ελευθερίας, της Νέας Αριστεράς και μερικών βουλευτών του ΠΑΣΟΚ.

Όσον αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Στέφανος Κασσελάκης έχει εκφράσει ξεκάθαρη θέση υπέρ του νομοσχεδίου, παρ’ ότι δεν ταυτίζεται με την πρόταση που έχει καταθέσει η αξιωματική αντιπολίτευση. Και κανείς δεν μπορεί να προδικάσει πόσο θα επηρεάσει αυτή η στάση τις σχέσεις που προσπαθεί να οικοδομήσει το κόμμα της Κουμουνδούρου με την Εκκλησία.

«Είμαστε όλοι πλάσματα του Θεού»

«Το θεωρώ λυπηρό να υπάρχει η ρητορική μίσους, ειδικά στην Εκκλησία. Η Εκκλησία, το δόγμα μας, η πίστη μας είναι για την αγάπη στον συνάνθρωπο. Είναι ότι είμαστε όλοι πλάσματα του Θεού. Άρα, θα έλεγα ειλικρινά ότι δεν νομίζω ότι εκφράζουν τη χριστιανική πίστη αυτές οι απόψεις» είπε ο Στέφανος Κασσελάκης στο TRT, με αφορμή τις σφοδρές αντιδράσεις κάποιων κληρικών.

«Εμείς είμαστε στην πολιτική κι εμείς έχουμε υποχρέωση να δώσουμε σε κάθε παιδί αυτού του τόπου τη δυνατότητα να μπορεί να ζήσει, όπως και να μπορεί να είναι χαρούμενο να πάει μπροστά. Αυτός είναι ο σκοπός μου. Όλοι οι υπόλοιποι θα κριθούν από τη στάση τους» είπε στη συνέχεια ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Στέφανος Κασσελάκης σημείωσε πως «υπάρχει τρόπος η Εκκλησία, ο χριστιανισμός να έχει έναν θετικό ρόλο στην ιστορία του ελληνικού έθνους από δω και πέρα», ξεκαθαρίζοντας, ωστόσο, ότι επιμένει στους διακριτούς ρόλους Εκκλησίας και Κράτους.

«Να προσφέρουμε αλληλεγγύη»

«Οι αξίες της Αριστεράς και του ΣΥΡΙΖΑ συνάδουν πλήρως με τις αξίες της Εκκλησίας, γιατί αυτό που θέλουμε εμείς να κάνουμε, είναι να δώσουμε φωνή στους αδύναμους, να μπορέσουμε να προσφέρουμε αλληλεγγύη σε όλα τα κομμάτια της κοινωνίας μας και ειδικά σε αυτά που αισθάνονται κοινωνικό αποκλεισμό. Η Εκκλησία έχει ένα μεγάλο ρόλο να παίξει σε αυτή την πορεία και ο ΣΥΡΙΖΑ σίγουρα μπορεί να σταθεί με τον ακτιβισμό του στην κοινωνία στο πλευρό της». Αυτά τα λόγια είχε χρησιμοποιήσει ο Στέφανος Κασσελάκης μετά τη συνάντησή του με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο πριν έναν μήνα, δείχνοντας τη βάση στην οποία επιθυμεί να στηριχθούν οι σχέσεις κόμματος – Εκκλησίας, αλλά και Πολιτείας – Εκκλησίας αν ο ΣΥΡΙΖΑ γίνει κυβέρνηση.

Δίαυλος επικοινωνίας 

Το documentonews.gr είχε αποκαλύψει πρόσφατα πως ο Στέφανος Κασσελάκης, επιθυμεί να έχει ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας με την Εκκλησία. Πρόθεση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ είναι ο διάλογος με καθαρούς όρους, αλληλοσεβασμό και χωρίς κρυφές ατζέντες.

Σκοπός του προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης, εκτός από τις καλές σχέσεις με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, είναι η επικοινωνία τόσο με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, όσο και με τα Πατριαρχεία Αλεξάνδρειας και πάσης Αφρικής, Αντιόχειας, Ιεροσολύμων, αλλά και με τις Αρχιεπισκοπές Αμερικής και Αυστραλίας, χώρες με έντονο ομογενειακό στοιχείο. Και οι Μητροπόλεις Ευρώπης και Νοτίου Αμερικής υπάγονται στο ενδιαφέρον του ΣΥΡΙΖΑ.

Εκτός από τις επαφές με τους ανώτατους εκκλησιαστικούς παράγοντες, αναμένεται να πραγματοποιηθούν συνομιλίες και με τον σύνδεσμο Κληρικών Ελλάδος και Κρήτης, όπως και με το πολιτικό προσωπικό των εκκλησιών.

Στην προσπάθεια αυτή, ουσιαστικό ρόλο αναλαμβάνει ο συνεργάτης του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Βουλγαράκης, ο οποίος μαζί με τον Μανώλη Καπνισάκη προετοιμάζουν τις σημαντικές συναντήσεις Κασσελάκη με εκκλησιαστικούς παράγοντες.

Ο Στέφανος Κασσελάκης πριν από λίγο καιρό έκανε λόγο για την επικαιροποίηση της Συμφωνίας Τσίπρα – Ιερώνυμου, η οποία δεν υλοποιήθηκε ποτέ, και κάποια στοιχεία από αυτή πιθανώς σήμερα να θεωρούνται ξεπερασμένα. Πάντως, προτεραιότητα θα αποτελέσει το ΤΑΕΠ (Ταμείο Αξιοποίησης Εκκλησιαστικής Περιουσίας), το οποίο θα έδινε τη δυνατότητα αξιοποίησης της εκκλησιαστικής περιουσίας προς όφελος της κοινωνίας.

Διαβάστε επίσης: Στέφανος Κασσελάκης: To νέο Think Tank του ΣΥΡΙΖΑ για την Έρευνα και την Τεχνολογία (Video)

Μακελειό στη Γλυφάδα: Τέσσερις νεκροί, ανάμεσά τους και ο δράστης (Photos)

Μακελειό στη Γλυφάδα: Σοκάρουν οι μαρτυρίες – «Ηθελε να εκδικηθεί τα αφεντικά» (Video)

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter