Ακόμη ένα εργατικό δυστύχημα, αυτή τη φορά στο Ναύπλιο με εργάτη συνεργείου του ΔΕΔΔΗΕ να βρίσκει τραγικό θάνατο, καθώς μια κολώνα τον καταπλάκωσε.
Το σημαντικότατο θέμα των εργατικών δυστυχημάτων ανέδειξε για ακόμα μια φορά ο βουλευτής Αργολίδας (περιοχή οπού συνέβη το τραγικό συμβάν) και τομεάρχης Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Γαβρήλος.
«Ο συγκεκριμένος άνδρας ήταν εργολαβικός εργαζόμενος του ΔΕΔΔΗΕ, ένας από τους πολλούς εργαζόμενους υπό αυτό το καθεστώς που καθημερινά θέτουν τη ζωή τους σε κίνδυνο, χωρίς σαφές εργασιακό πλαίσιο και σε ένα επισφαλές καθεστώς εργασίας» αναφέρει και τονίζει:
«Για τη δικαίωση του νεκρού εργαζόμενου αλλά και για την ανακούφιση των οικείων του, ζητάμε άμεσα από το υπουργείο Εργασίας να μας ενημερώσει για τις συνθήκες του δυστυχήματος. Παράλληλα, ζητάμε τη δημοσιοποίηση των πορισμάτων ελέγχων σχετικά με το αν τηρούνταν ή όχι μέτρα ασφαλείας και προστασίας των εργαζομένων που δούλευαν στη συγκεκριμένη βάρδια, καθώς και των, τελικώς, επιβληθέντων προστίμων, σύμφωνα με τα όσα προβλέπει η εργατική νομοθεσία».
Υποβάθμισε το ζήτημα η κυβέρνηση
Στην πρόσφατη Επίκαιρη Ερώτηση του Γιώργου Γαβρήλου, σχετικά με την αύξηση των θανατηφόρων και σοβαρών εργατικών ατυχημάτων στη χώρα, η κυβέρνηση επιχείρησε να υποβαθμίσει το θέμα:
«Τα θανατηφόρα εργατικά ατυχήματα για το 2022 ήταν 46 και όχι 104, ενώ πέρυσι υπολογίζονται περίπου στον ίδιο αριθμό και όχι σε 182» είχε πει από τα υπουργικά έδρανα ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Βασίλης Σπανάκης.
«Τόσο ο Έλληνας επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Υγεία και Ασφάλεια, όσο και η ανεξάρτητη έρευνα της Ομοσπονδίας Συλλόγων Εργαζομένων Τεχνικών Επιχειρήσεων Ελλάδος, κάνουν λόγο για ένα θλιβερό ρεκόρ με 182 νεκρούς εργαζόμενους και 286 βαριά τραυματίες, για το 2023 και 104 νεκρούς και 140 σοβαρά τραυματισμένους, για το 2022» ανταπάντησε η αξιωματική αντιπολίτευση.
«Να μην γίνει συνήθεια…»
«Ο θάνατος, σχεδόν ανά εβδομάδα, ενός εργαζόμενου, δεν μπορεί να γίνει συνήθεια. Χρειάζονται άμεσα μέτρα για την ενίσχυση των εργασιακών δικαιωμάτων, της τήρησης των κανόνων ασφαλείας και της επέκτασης των Συλλογικών Συμβάσεων. Παράλληλα πρέπει να σταματήσει το ξήλωμα της Επιθεώρησης Εργασίας και να αυξηθούν οι ουσιαστικοί έλεγχοι, σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η εργοδοτική παραβατικότητα και να προστατευτεί η ζωή των εργαζομένων» προσθέτει στη δήλωση του ο Γιώργος Γαβρήλος.
Διαβάστε επίσης: Σκιάθος: Στην εντατική λόγω ηλεκτροπληξίας 52χρονος εργάτης