ΣΥΡΙΖΑ: «Παράγοντας αποσταθεροποίησης ο Μητσοτάκης»

ΣΥΡΙΖΑ: «Παράγοντας αποσταθεροποίησης ο Μητσοτάκης»

Σε ρυθμό εκλογών, θέλοντας και μη, κινούνται στον ΣΥΡΙΖΑ με στόχο την έγκαιρη κατάρτιση του μεγαλύτερου μέρους των ψηφοδελτίων του κόμματος. Σύμφωνα με πληροφορίες οι πρώτες ανακοινώσεις ονομάτων θα γίνουν σε δύο εβδομάδες από τώρα, λίγες ημέρες δηλαδή πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων και αφού πρώτα συνεδριάσει η Πολιτική Γραμματεία του κόμματος (πιθανότατα στις 19 τρέχοντος).

Στην παρούσα φάση η τριμερής επιτροπή (Ράνια Σβίγγου, Γιώργος Βασιλειάδης και Μιχάλης Καλογήρου) έχει στα χέρια της μια πρώτη προτεινόμενη λίστα υποψηφιοτήτων προερχόμενη από το εσωτερικό του κόμματος και τις διάφορες τάσεις και ομάδες. Εχουν όμως και την εντολή από τον πρόεδρο να προχωρήσουν στο σκανάρισμα των ονομάτων προκειμένου να αποφευχθούν αλληλεπικαλύψεις, καραμπόλες και ανεπιθύμητο «μποτιλιάρισμα» υποψηφίων σε εκλογικές περιφέρειες που μπορεί να προκαλέσει γκρίνιες και αντιπαραθέσεις.

Για όλους τους παραπάνω λόγους το Documento θα αποφύγει να μπει στην ονοματολογία, αφού όλες οι μέχρι τώρα υποψηφιότητες τελούν υπό την αίρεση της έγκρισης του προέδρου. Εννοείται πως ένα σημαντικό ποσοστό υποψηφίων θα παραμείνει ανοιχτό και θα ανακοινωθεί λίγο πριν από τις εκλογές από τον ίδιο τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο τελευταίος το επόμενο διάστημα και μέχρι τις εκλογές όπως και το σύνολο του κόμματος θα βρίσκονται δίπλα στους πολίτες, μεταφέροντας το μήνυμα της εναλλακτικής πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ.

Οπως λένε συνεργάτες του προέδρου, το δίλημμα της κάλπης είναι «εάν θα συνεχιστούν η αδικία και η διεύρυνση των ανισοτήτων ή αν θα επιστρέψει η Δικαιοσύνη παντού, σε όλες τις πτυχές. Για τους μισθωτούς με αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ και μηχανισμό τιμαριθμικής αναπροσαρμογής, για τους επαγγελματίες και τους μικρομεσαίους με κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, αφορολόγητο για όλους στα 10.000 ευρώ, ρύθμιση του διογκωμένου ιδιωτικού χρέους σε 120 δόσεις και νέο Πτωχευτικό με πραγματική προστασία της πρώτης κατοικίας. Για τη δραστική μείωση των λογαριασμών με επανακρατικοποίηση της ΔΕΗ και πλαφόν, καθώς και με μείωση του ΦΠΑ στα βασικά τρόφιμα και του ΕΦΚ για την αποκλιμάκωση των τιμών. Και φυσικά για την επούλωση των πληγών στη δημοκρατία από την πιο αντιθεσμική κυβέρνηση που επιχείρησε να μετατρέψει σε θεσμό το παρακράτος».

Παράλληλα στον ΣΥΡΙΖΑ ετοιμάζονται για τη συζήτηση στη Βουλή την προσεχή Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου του νομοσχεδίου για τις παρακολουθήσεις. Σύμφωνα με την πλευρά του προέδρου, το θέμα φυσικά και δεν έχει εξαντληθεί, αλλά δεν μπορεί και να εξελιχθεί σε αέναο σίριαλ. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα κληθεί στη συζήτηση να απαντήσει σε συγκεκριμένες ερωτήσεις από τις οποίες πολύ δύσκολα θα μπορέσει να ξεφύγει με την επίκληση του απορρήτου ή τη δαιμονοποίηση των δημοσιογραφικών αποκαλύψεων.

Επίσης στην Κουμουνδούρου ετοιμάζονται και για τη συζήτηση και ψήφιση από τις 13 έως τις 17 Δεκεμβρίου του προϋπολογισμού, με δεδομένο ότι εδώ και ημέρες, όπως λένε, «μαδάμε τη μαργαρίτα των εκλογών με ευθύνη του πρωθυπουργού». Συνεπώς στη Βουλή συνεχίζουν «θα έχουμε την ευκαιρία να κάνουμε μια εφ’ όλης της ύλης συζήτηση για την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης».

Προϊδεάζει για ακυβερνησία

Στον ΣΥΡΙΖΑ παρακολουθούν με ενδιαφέρον το μάδημα της «μαργαρίτας» των εκλογών από τον Κυρ. Μητσοτάκη με τελευταίο επεισόδιο τη δήλωση Οικονόμου το πρωί της Παρασκευής για εκλογές δύο, τρεις μήνες πριν από την επίσημη λήξη της κυβερνητικής θητείας.

Οπως λένε χαρακτηριστικά, ο πρωθυπουργός εξελίσσεται σε «υπ’ αριθμόν ένα παράγοντα πολιτικής αποσταθεροποίησης». Και εξηγούν λέγοντας ότι ήταν ο ίδιος που άνοιξε το θέμα των πρόωρων εκλογών τον Ιανουάριο και τώρα επιχειρεί με διαρροές να το κλείσει!

Παράλληλα επανήλθε –έπειτα από καιρό αμφιταλαντεύσεων– και στη στρατηγική της αυτοδυναμίας, κάτι το οποίο φαντάζει απίθανο με τα πραγματικά δημοσκοπικά δεδομένα. Συνεπώς προϊδεάζει το πολιτικό προσωπικό αλλά και το εκλογικό σώμα για αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις και ακυβερνησία, άρα και αποσταθεροποίηση μέχρι να ξαναβγεί ο ίδιος πρωθυπουργός.

Με την επιστροφή όμως στο αφήγημα της αυτοδυναμίας ο Κυρ. Μητσοτάκης αναγνωρίζει και την ανυπαρξία κυβερνητικού εταίρου μετά το σκάνδαλο των υποκλοπών και την παρακολούθηση Ανδρουλάκη σε αντιδιαστολή με τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, που διασφαλίζει πως από την πρώτη Κυριακή, εφόσον είναι πρώτο κόμμα, θα σχηματιστεί προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας.

Το «παιχνίδι» μόλις τώρα αρχίζει…

Στην Κουμουνδούρου μελετούν και τις δημοσκοπήσεις και εκτιμούν ότι επιβεβαιώνονται τόσο η ραγδαία φθορά της κυβέρνησης όσο και το προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και του Αλέξη Τσίπρα σε μια σειρά από κρίσιμα ζητήματα που απασχολούν τους πολίτες, όπως η αντιμετώπιση της ακρίβειας. Την ίδια ώρα τόσο η υπόθεση Πάτση όσο και οι υποκλοπές αφήνουν βαθύ αποτύπωμα στους πολίτες σε συντριπτικό ποσοστό 82% και 66%.

Αναλύοντας μάλιστα στον ΣΥΡΙΖΑ την πρόθεση ψήφου στις ηλικίες 17 έως 44 ετών διαπιστώνουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ προηγείται με 3% έναντι της ΝΔ, ενώ στους εργαζόμενους συνολικά στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ προηγείται της ΝΔ με ποσοστό 1%.

Με βάση τα παραπάνω και με δεδομένη την πτώση της ΝΔ στην πρόθεση ψήφου και την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ (έρευνες Ιουλίου με έρευνες Νοεμβρίου), αλλά και του γεγονότος ότι οι δημοσκοπικές υποεκτιμούν σταθερά τον ΣΥΡΙΖΑ τα τελευταία δέκα χρόνια (κάτι που έχει επιβεβαιωθεί σε όλες ανεξαιρέτως τις κάλπες), προκύπτει η βεβαιότητα πως η διαφορά πλέον σε μη προεκλογική περίοδο, αφού δεν έχουν μπει τα διλήμματα και δεν έχουν προκηρυχθεί εκλογές, κινείται στα όρια του στατιστικού λάθους και το «παιχνίδι» τώρα αρχίζει.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter