ΣΥΡΙΖΑ: «Πάρτι» διασπάθισης δημόσιου χρήματος το νομοσχέδιο της κυβέρνησης Μητσοτάκη για τα ασυνόδευτα ανήλικα

ΣΥΡΙΖΑ: «Πάρτι» διασπάθισης δημόσιου χρήματος το νομοσχέδιο της κυβέρνησης Μητσοτάκη για τα ασυνόδευτα ανήλικα

Το νομοσχέδιο, του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου για την επιτροπεία ασυνόδευτων ανηλίκων, κατέκρινε ο ΣΥΡΙΖΑ δια στόματος της αναπληρώτριας τομεάρχη Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανούς Φωτίου, κάνοντας λόγο για αποποίηση των κρατικών ευθυνών από πλευράς της κυβέρνησης αναφορικά με τα ασυνόδευτα ανήλικα καθώς το εν λόγω νομοσχέδιο καταπατά τα δικαιώματά τους διότι τα θεωρεί πρωτίστως πρόσφυγες και μετανάστες και παραγνωρίζοντας την πρωταρχική τους ταυτότητά  ως ανήλικων και εξαιρώντας τα από το Ενιαίο Δημόσιο Σύστημα Παιδικής Προστασίας του κράτους.

Η ίδια, μιλώντας στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημ. Τάξης και Δικαιοσύνης, εξαπέλυσε ευθείες βολές εναντίον της κυβέρνησης που επιθυμεί να απαλλαγεί από τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα φιλοταχνώντας συγχρόνως το «φιλόστοργο προφίλ του κ. Μητσοτάκη».

Έκανε μάλιστα λόγο για συνονθύλευμα αλληλοεπικαλυπτόμενων διατάξεων χωρίς συνοχή υπογραμμίζοντας πως «είναι βέβαιο ότι θα φέρουν χαώδη κατάσταση στην επιτροπεία», και στην υποδοχή, τακτοποίηση και προστασία των ασυνόδευτων ανήλικων, το οποίο θα οδηγήσει στον να ακυρωθεί στην πράξη η επιτροπεία» καθώς όπως επεσήμανε  το ν/σ «εισάγει νέες διακρίσεις, σε άστεγα και στεγασμένα, εκτός της άθλιας του νόμου Χρυσοχοΐδη των άνω και κάτω των 15 ετών, για να μπορεί να απελαύνει τα άνω των 15 σε δήθεν ασφαλείς χώρες με διαδικασίες fast-track γνωρίζοντας ότι η συντριπτική πλειοψηφία, 85%, είναι άνω των 14 και αγόρια».

Τόνισε ταύτισε μάλιστα το νομοσχέδιο με «άλλο ένα μεγάλο πάρτι διασπάθισης δημόσιου χρήματος σε ημετέρους».

Το παρόν νομοσχέδιο η Επιτροπεία των ασυνόδευτων ανηλίκων ανατίθεται«σε πλήθος φορέων κάθε λογής όπως σωματεία ΑΜΚΕ, ΟΤΑ, ενώσεις πολιτών και κυρίως ΜΚΟ, τους οποίους ονομάζει Φορείς Παροχής Υπηρεσιών Επιτροπείας (ΦΠΥΕ). Σημειώνεται ότι για τους ΦΠΥΕ δεν απαιτείται ούτε προηγούμενη πείρα ούτε εξειδικευμένο προσωπικό».

«Οι ΠΦΥΕ αναθέτουν σε υπαλλήλους τους, την επιτροπεία των παιδιών, τους οποίους ονομάζουν εντεταλμένους επιτροπείας. Σε άλλους υπαλλήλους τους, τους οποίους ονομάζουν συντονιστές, αναθέτουν το συντονισμό των εντεταλμένων επιτροπείας. Δεν υπάρχει ανώτατο όριο παιδιών που μπορεί να αναλάβει ένας ΦΠΥΕ» επισημαίνει η Θ. Φωτίου και προσθέτει ότι οι ΦΠΥΕ θα ενημερώνουν το κράτος 2 φορές το χρόνο, ώστε το κράτος να μην έχει ποτέ πραγματική εικόνα της καθημερινότητας των ασυνόδευτων παιδιών.

«Παράλληλα δημιουργείται κι άλλο κύκλωμα, πάλι από πλήθος φορέων και ΜΚΟ, των συνοδών των ασυνόδευτων ανηλίκων αυτή τη φορά. Συγχρόνως το κράτος αναθέτει την καθημερινή φροντίδα των παιδιών και σε άτομα από συγγενικό περιβάλλον ή φιλικό. Η συγκυρία μας βάζει σε πολύ ανοίκειες σκέψεις για το ποιος μπορεί να δηλωθεί ως φίλος του ασυνόδευτου ανηλίκου», προειδοποιεί η αναπληρώτρια τομεάρχης Κοινωνικής Αλληλεγγύης του ΣΥΡΙΖΑ.

«Η ΝΔ, με το παρόν νομοσχέδιο, δεν θέλει να ξέρει το κράτος τι συμβαίνει σε αυτά τα παιδιά, ούτε και να παρεμβαίνει αν κάτι τους συμβεί. Διότι παιδιά φεύγουν από τις δομές ή από τα hot spots καθημερινά. Γι’ αυτό το νομοσχέδιο χωρίζει τα παιδιά σε στεγασμένα και άστεγα», σημειώνει η βουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ προσθέτοντας ότι «ο αριθμός των παιδιών αυτών καταγραφόταν από το ΕΚΚΑ μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2021 και ήταν από 900 έως 1.000. Επειδή το νούμερο ήταν μεγάλο και έχουμε κατηγορηθεί για αυτό ως χώρα, εξαφάνισαν το σχετικό πεδίο του αρχείου από τον Σεπτέμβριο του 2021».

Επιπλέον τόνισε ότι «στη θέση του πεδίου των χαμένων ασυνόδευτων ανηλίκων σήμερα εμφανίζονται οι κλήσεις από μία τηλεφωνική γραμμή που λειτουργεί σε ΜΚΟ για «παιδιά που διαβιούν σε επισφαλείς συνθήκες», κάτι που δεν αφορά βέβαια μόνο τους ΑΑ και εισάγουν την “Αναγγελία επιτροπείας”. Δηλαδή να μπορούν και ιδιωτικοί φορείς να μετέχουν σε ένα ιδιότυπο κυνήγι μαγισσών, δηλαδή να καταγγέλλουν στις αρχές ότι βρήκαν ασυνόδευτο ανήλικο που είναι άστεγο ή διαμένον σε επισφαλείς συνθήκες».

«Με αυτό το νομοσχέδιο αποκαλύπτεται η υποκρισία της ΝΔ. Κατηγορούσε τις ΜΚΟ ότι δρούσαν και χρηματοδοτούνταν ανεξέλεγκτα επί ΣΥΡΙΖΑ και δεσμευόταν να τις καταργήσει. Τώρα, όχι απλώς τις εμπιστεύεται το σύνολο της φροντίδας των ασυνόδευτων, αλλά τους αναθέτει και τους ελεγκτικούς μηχανισμούς, σε όλες τις φάσεις (επιλογή εντεταλμένων επιτροπείας, επιλογή συντονιστή επιτρόπων, αναφορές ΦΠΥΕ και συντονιστών, τηλ. Γραμμή για τα παιδιά σε επισφαλείς συνθήκες). Πρόκειται για το μεγάλο «πάρτι» διασπάθισης δημόσιου χρήματος μέσω ΜΚΟ σε ημετέρους.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter