ΣΥΡΙΖΑ: Πρωτοβουλίες υπεύθυνης αντιπολίτευσης

ΣΥΡΙΖΑ: Πρωτοβουλίες υπεύθυνης αντιπολίτευσης

Νέα τακτική από τον ΣΥΡΙΖΑ για ουσιαστικές πολιτικές δράσεις, με αρχή την καμπάνια του για τους εμβολιασμούς

Τέλος στη σπέκουλα της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη για τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στο αντιεμβολιαστικό κίνημα έβαλε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης εγκαινιάζοντας ταυτόχρονα στο πεδίο τη γραμμή της υπεύθυνης και ουσιαστικής αντιπολίτευσης.

Η συνεδρίαση την Πέμπτη του πολιτικού κέντρου (ο περίφημος «πολιτικός καφές»), που συμμετέχουν σχεδόν όλα τα πρωτοκλασάτα στελέχη του κόμματος, κρίθηκε επιβεβλημένη επειδή για ακόμη μία φορά η ΝΔ επιχείρησε να υπερβεί τα αδιέξοδα των πολιτικών της διά της επίθεσης στον πολιτικό της αντίπαλο και να εκμεταλλευτεί τις δηλώσεις του Παύλου Πολάκη.

Τελικά, στην ανακοίνωση που ακολούθησε της συνεδρίασης τονίστηκε, με κάτι παραπάνω από σαφή τρόπο, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ υπερασπίζεται, στηρίζει και διαδίδει «την ανάγκη του καθολικού εμβολιασμού και ενθαρρύνουμε όλους τους πολίτες να εμβολιαστούν, πρώτα από όλα για τη δική τους τη ζωή αλλά και ως πράξη κοινωνικής ευθύνης και αλληλεγγύης».

Είναι χαρακτηριστικό ότι στη συνεδρίαση κλήθηκαν τόσο ο πρώην υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός όσο και η αναπληρώτρια τομεάρχης Δώρα Αυγέρη, παρότι δεν είναι μέλη του άτυπου οργάνου. Ο Ανδρ. Ξανθός, σύμφωνα με πληροφορίες του Documento, ήταν εκείνος που ζήτησε να κληθεί στη συνεδρίαση και ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης, κάτι που έγινε.

Πρωτοβουλίες και σαφήνεια, χωρίς εσωστρέφεια

Χαρακτηριστικό της ουσιαστικής συζήτησης που διεξήχθη είναι ότι ακούστηκαν απόψεις όπως ότι ο Παύλος Πολάκης έχει δίκιο στην κριτική του για τα φάρμακα, αλλά άδικο στην αντίθεσή του στους εμβολιασμούς και ότι η κριτική που ασκήθηκε στον Σωτήρη Τσιόδρα στην πρώτη πανδημία έβλαψε τον ΣΥΡΙΖΑ.

Παράλληλα, και αυτό έχει σημασία, τα στελέχη του κόμματος σημείωσαν ότι ο υποχρεωτικός εμβολιασμός στον γενικό πληθυσμό «θα φέρει τα αντίθετα από τα προσδοκώμενα αποτελέσματα», αφού «ελλοχεύει ο κίνδυνος και αρνητικών εξελίξεων, με τη διασπορά μιας γενικευμένης κοινωνικής αντιπαράθεσης».

Κορυφαίο στέλεχος του κόμματος σημείωσε στο Documento ότι οι πολιτικές εξελίξεις από εδώ και στο εξής θα είναι ραγδαίες και ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να τοποθετηθεί με σαφήνεια για όλα τα μεγάλα θέματα που απασχολούν τους πολίτες, χωρίς φόβο και κυρίως χωρίς άλλη εσωστρέφεια.

Για την ουσία, εντός των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ και όχι τόσο των μελών του υπάρχει αρκετή γκρίνια για τον τρόπο και την ένταση της αντιπολίτευσης που ασκείται και αρκεί μια απλή περιήγηση μισής ώρας στα social media για να το διαπιστώσει κάποιος. Η γκρίνια εντάθηκε όπως είναι φυσικό με τις τελευταίες καταστροφικές πυρκαγιές.

Αλλο στέλεχος αποδίδει τη συγκεκριμένη γκρίνια στο γεγονός ότι πρόκειται για δύο διαφορετικούς κόσμους, «αφού το κόμμα δεν μπόρεσε ή δεν θέλησε ποτέ να αφομοιώσει αυτόν τον κόσμο, να τον κάνει μέρος του και να του εξηγήσει τις αποφάσεις που λαμβάνονται σε κεντρικό επίπεδο».

Δημιουργική αντιπολίτευση από τον Τσίπρα

Για παράδειγμα και ειδικά το τελευταίο διάστημα ο Αλέξης Τσίπρας ακολουθεί μια γραμμή δημιουργικής αντιπολίτευσης, σκληρή εκεί που χρειάζεται, αλλά ακόμη και συναινετική εκεί που πρέπει. Είναι χαρακτηριστικό ότι δεν ζήτησε παραιτήσεις για τις πυρκαγιές με το σκεπτικό ότι δεν έχει κανένα νόημα να ζητάς την παραίτηση Χρυσοχοΐδη και Χαρδαλιά για να έρθουν Γεραπετρίτης και Σκέρτσος! Το πρόβλημα είναι κεντρικό και αφορά τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Και φυσικά εδώ ουδείς υπεύθυνος πολιτικός θα ζητούσε εκλογές με την πανδημία και το στέλεχος Δέλτα να σαρώνουν τη χώρα.

Ο Αλ. Τσίπρας χτίζει το προφίλ ενός υπεύθυνου πολιτικού, που ανεβάζει τους τόνους όταν χρειάζεται αλλά ξέρει να ακούει και να προτείνει λύσεις όταν απαιτείται από τις συνθήκες και σε κάθε περίπτωση δεν θα έβαζε ποτέ το κομματικό πάνω από το εθνικό συμφέρον. Αυτό το τόσο απλό όμως δεν φρόντισε κανείς να το εξηγήσει επαρκώς στον κόσμο και ειδικά στους ψηφοφόρους του κόμματος.

Υστέρηση όμως υπάρχει και σε θέματα που άπτονται της καθημερινής λειτουργίας ενός κόμματος. Για παράδειγμα, όλες τις προηγούμενες ημέρες σε όλες τις καμένες περιοχές έπρεπε να περιοδεύουν πολυμελή κλιμάκια του ΣΥΡΙΖΑ από τα κεντρικά αλλά και από τις νομαρχιακές, να μιλούν με τους πολίτες και να γνωστοποιούν τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για θέματα όπως η δασοπυρόσβεση, η αναδάσωση, οι ανεμογεννήτριες στα καμένα και όλα όσα απασχολούν τους πολίτες.

Οπου έγινε κινητοποιήθηκαν είτε τοπικά στελέχη και τοπικοί βουλευτές είτε ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη Χρήστος Σπίρτζης και δεν ήταν προϊόν μαζικής κομματικής συμμετοχής σε ένα τόσο σοβαρό θέμα όπως οι καταστροφικές πυρκαγιές.

Και στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ είναι αρκετοί εκείνοι που μιλούν για έλλειψη προτάσεων. Και για το γεγονός ότι στο κόμμα κυριαρχεί σε συντριπτικό ποσοστό η αποδόμηση της κυβέρνησης και απουσιάζουν συγκεκριμένες, κοστολογημένες και πραγματοποιήσιμες προτάσεις για τη διακυβέρνηση της χώρας. «Είναι σαν κάποιοι να αρκούνται στο 30% και στη θέση της μείζονος αντιπολίτευσης» λέει άλλο στέλεχος σε κατ’ ιδίαν συνομιλία.

Το πολιτικό συμβούλιο έχει να συνεδριάσει πριν από την πανελλαδική συνδιάσκεψη «κι αν είναι να συμβούν όσα συνέβησαν στην τελευταία συνεδρίαση καλά κάνει ο πρόεδρος» λένε ορισμένοι με σκωπτική διάθεση, ενώ η απόφαση της συνδιάσκεψης δεν έχει ακόμη κοινοποιηθεί στις νομαρχιακές, πόσο μάλλον να συζητηθεί, να γίνει κτήμα των μελών και να «κατέβει» στην κοινωνία!

Με πολύ σαφή τρόπο τονίστηκε την περασμένη Πέμπτη στη συνεδρίαση του «πολιτικού καφέ» ότι ο ΣΥΡΙΖΑ υπερασπίζεται, στηρίζει και διαδίδει την ανάγκη του καθολικού εμβολιασμού, ενθαρρύνοντας τους πολίτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter