ΣΥΡΙΖΑ: Ριζοσπαστικές παρεμβάσεις στην κοινωνία

ΣΥΡΙΖΑ: Ριζοσπαστικές παρεμβάσεις στην κοινωνία

Με δύο βασικά θέματα – προβλήματα βαδίζει ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία στις εσωκομματικές κάλπες της επόμενης Κυριακής (15/5) για πρόεδρο και Κεντρική Επιτροπή.

Το πρώτο, όπως ομολογούν σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις στελέχη που εμπλέκονται στην όλη διαδικασία, είναι το γεγονός ότι το ενδιαφέρον πολλών φαίνεται να εστιάζει περισσότερο στην εκλογή των μελών της νέας Κεντρικής Επιτροπής και λιγότερο στο κάλεσμα για όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συμμετοχή στις διαδικασίες και ειδικά στην κάλπη για την εκλογή προέδρου, όπου οι εγγραφές θα είναι ανοιχτές μέχρι και την τελευταία ώρα. Πάντως τα κεντρικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ προσδοκούν να προσέλθουν στις κάλπες την επόμενη Κυριακή περισσότερα από 70.000 άτομα, την ώρα που τα μέλη του κόμματος είναι περίπου 61.000.

Το δεύτερο και ίσως πιο σημαντικό πρόβλημα έγκειται στο να μην εξελιχθεί η εκλογή της Κεντρικής Επιτροπής σε διαδικασία ανάδειξης πάσης φύσεως επωνύμων και να μην καταστεί βουλευτοκεντρική, όπως λένε αρκετά στελέχη. Να μην εκλεγούν δηλαδή πρόσωπα που πριμοδοτούνται από βουλευτές και κορυφαία στελέχη του κόμματος.

Νεοεισερχόμενοι και ποσοστώσεις

Για όσους διαθέτουν πολιτική μνήμη, αυτή ήταν «αρρώστια» του πάλαι ποτέ ΠΑΣΟΚ με τις διάφορες ομάδες και τους ομαδάρχες εντός του κόμματος. Στον ΣΥΡΙΖΑ το φαινόμενο αυτό είχε αποτραπεί λόγω της ύπαρξης των οργανωμένων τάσεων, κυρίαρχο γνώρισμα των οποίων ήταν οι ιδεολογικές τους διαφορές και όχι τα πρόσωπα και οι διάδοχοι.

Σε κάθε περίπτωση, το σύστημα εκλογής μελών της νέας ΚΕ, λόγω κυρίως των ποσοστώσεων, είναι περίπλοκο και προκαλεί δυσχέρειες σε συγκεκριμένες περιφέρειες, όπου διάφορες ομάδες, φορείς και συλλογικότητες (ειδικά από τους νεοεισερχόμενους) ζητούν την εκλογή δικών τους προσώπων ξεπερνώντας τον αριθμό που δικαιούνται σε κάθε περιφέρεια.

Προβλέψεις για πρόσωπα δύσκολα μπορούν να γίνουν, αν και πολλοί δεν αποκλείουν να βρεθούμε το βράδυ της Κυριακής προ εκπλήξεων, όπως η μη εκλογή κεντρικών στελεχών, ειδικά μετά και την ενσωμάτωση των ποσοστώσεων.

Πολιτικές πρωτοβουλίες Τσίπρα

Την ίδια ώρα ο Αλέξης Τσίπρας συνεχίζει τις περιοδείες ανά την επικράτεια τοποθετούμενος για όλα τα θέματα της επικαιρότητας. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αυτή την εβδομάδα ζήτησε από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη (λίγο πριν από το ταξίδι του τελευταίου στην Ουάσινγκτον) να υποβάλει επισήμως στον Αμερικανό πρόεδρο αίτημα να μη δοθούν F-16 στην Τουρκία.

Δεν παρέλειψε μάλιστα να εκφράσει την ανησυχία του για την πορεία των ελληνοτουρκικών, λόγω της αναβάθμισης, όπως είπε, των σχέσεων της γείτονος με τις ΗΠΑ την ώρα που συνεχίζεται η τουρκική προκλητικότητα.

Στην Κουμουνδούρου διαβάζουν τα δημοσιεύματα από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού που θέλουν το Κογκρέσο, στο οποίο θα μιλήσει ο Κυρ. Μητσοτάκης, να αίρει τις όποιες επιφυλάξεις του για την πώληση F-16 Viper στην Τουρκία εκφράζοντας την απορία πώς είναι δυνατόν η Ελλάδα να επενδύει στην Αλεξανδρούπολη και να καθίσταται κόμβος μεταφοράς προς τα Βαλκάνια του αμερικανικού κατά βάση σχιστολιθικού φυσικού αερίου και την ίδια ώρα άνωθεν του Αιγαίου τα τουρκικά F-16 να παραβιάζουν τον ελληνικό εναέριο χώρο! Πώς είναι δυνατόν εμείς για πρώτη φορά να ανανεώνουμε τη συμφωνία με τις ΗΠΑ για τις βάσεις για πέντε έτη και η Τουρκία ανενόχλητη να μην εφαρμόζει τις κυρώσεις στη Μόσχα!

Πόλεμος και ενέργεια

Ο Αλ. Τσίπρας πήρε θέση και για το ακανθώδες ζήτημα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία λέγοντας ότι παρά την ολόθερμη στήριξη των κυρώσεων προς στη Ρωσία, πλήττεται η ΕΕ γενικώς και η Ελλάδα ειδικώς και ζητά επί της ουσίας την αναθεώρησή τους.

Θέση πήρε και για τα κυβερνητικά μέτρα για τους λογαριασμούς της ΔΕΗ λέγοντας ότι την Πέμπτη ο κ. Μητσοτάκης «υποσχέθηκε 600 ευρώ αναδρομικά σε κάθε καταναλωτή» και την επόμενη ημέρα οι αρμόδιοι υπουργοί του κοστολόγησαν το μέτρο στα 280 εκατ. ευρώ για 4,2 εκατ. καταναλωτές. «Οποιος κάνει τη διαίρεση καταλαβαίνει το μέγεθος της πολιτικής απάτης που θα αποκαλυφθεί στους τραπεζικούς λογαριασμούς» είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Το θέμα των λογαριασμών της ΔΕΗ ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα το αφήσει να πέσει κάτω με τίποτε, λέει στο Documento κεντρικό του στέλεχος. Μπορεί τώρα, συνεχίζει, η ασάφεια και η στήριξη των καναλιών να μην αφήνουν να αποκαλυφθεί το μέγεθος της απάτης σε βάρος των καταναλωτών και ειδικά των επιχειρήσεων, αλλά σύντομα θα αποκαλυφθούν όλα στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων, όταν και θα πιστωθούν –αν πιστωθούν και σε όποιους πιστωθούν– οι σχετικές ενισχύσεις.

Επιπροσθέτως στον ΣΥΡΙΖΑ ζητούν από την κυβέρνηση να παρέμβει στη διαμόρφωση της τιμής χονδρικής άμεσα, εφόσον το μόνο που χρειάζεται είναι απλή γνωστοποίηση στην Κομισιόν με βάση την πρόταση της Ιβηρικής που εγκρίθηκε ήδη. Να θεσπίσει ποσοστό υποχρεωτικών διμερών συμβολαίων στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Να λάβει άμεσα μέτρα για τις εντολές αποκοπών που έχουν σταλεί ήδη και να ψηφίσει την τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ για τη μη αποκοπή των καταναλωτών που δεν μπορούν να πληρώσουν τη ρήτρα Μητσοτάκη, την οποία ήδη βλέπουν στους λογαριασμούς τους. Και, τέλος, να ενεργοποιήσει ξανά τον κοινωνικό και αναπτυξιακό ρόλο της ΔΕΗ ώστε να μη λειτουργεί μόνο για την κερδοφορία της και για τα μπόνους των «γαλάζιων» παιδιών με τις χρυσές αμοιβές, τις μετοχές, τις λιμουζίνες και τις βίλες.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter