ΣΥΡΙΖΑ: Ωρα αποφάσεων – Το παρασκήνιο της χθεσινής ημέρας

ΣΥΡΙΖΑ: Ωρα αποφάσεων – Το παρασκήνιο της χθεσινής ημέρας

Η μεγάλη μέρα που θα κρίνει εν πολλοίς το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ έφτασε. Σήμερα ρίχνει αυλαία το 4ο Συνέδριο του κόμματος και όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στην ψηφοφορία του μεσημεριού. Εκεί, το σώμα θα αποφασίσει αν τελικά θα διεξαχθούν οι εσωκομματικές εκλογές για την ανάδειξη προέδρου.

Νωρίτερα, θα προηγηθεί η ομιλία του Στέφανου Κασσελάκη και θα φανεί αν μπορέσει να επηρεάσει το σώμα των Συνέδρων, το οποίο φαίνεται -μέχρι στιγμής- πως δεν επιθυμεί τη διεξαγωγή εκλογών.

Χαρακτηριστικό είναι ότι όσοι Σύνεδροι τάχθηκαν χθες κατά της διεξαγωγής εκλογών, καταχειροκροτήθηκαν. Ειδικά, ο Σωκράτης Φάμελλος ήταν αυτός που έκλεψε τις εντυπώσεις. «Πρέπει να δώσουμε μάχες και όχι να κλειστούμε σε μία εσωτερική συζήτηση μακριά από την κοινωνία» είπε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

Μάλιστα, όλη την ημέρα χθες, στο κλειστό του Φαλήρου κυκλοφορούσε κείμενο, το οποίο υποστήριζε πως δεν πρέπει να διεξαχθούν οι εκλογές… Οι εμπνευστές του μάζευαν υπογραφές και το κατέθεσαν στο προεδρείο προς ψήφιση.

Διαβάστε επίσης – Κασσελάκης: «Εκλογές στις 10 Μαρτίου, υβριδικά – Θα παραμείνω στο κόμμα ανεξαρτήτως αποτελέσματος»

Δεν υπέγραψε ο Κασσελάκης

Ο Στέφανος Κασσελάκης αρνήθηκε να υπογράψει το σχετικό κείμενο. «Θέλω καθαρή λύση» είπε κατά λέξη. Άλλωστε, ο ίδιος την Πέμπτη σήκωσε το γάντι που του πέταξε ο Αλέξης Τσίπρας και ουσιαστικά προκήρυξε τετραπλές εκλογές (Προέδρου, Κεντρικής Επιτροπής, Συντονιστικών Οργανώσεων και Νομαρχιακών). «Βρείτε μου αντίπαλο και πάμε» είπε χαρακτηριστικά…

Όλα δείχνουν πως θα επιμείνει στην πρότασή του για διεξαγωγή εσωκομματικών εκλογών και στην ομιλία του σήμερα. Μένει να δούμε αν καταφέρει να πείσει τους Συνέδρους.

«Να ξέρουν όλοι πως στο τέλος της ημέρας η αλήθεια θα κερδίσει. Και για να μπορέσει αυτή η αριστερή αλήθεια να κερδίσει τον Κυριάκο Μητσοτακη, πρέπει να πάμε όσο πιο γρήγορα σε εκλογές. Στις 10 Μαρτίου, υβριδικά. Και αυτή είναι η εισήγησή μου προς το Συνέδριο» είπε ο Στέφανος Κασσελάκης, μόλις η Όλγα Γεροβασίλη ανακοίνωσε την υποψηφιότητά της.

«Το ότι βάζει ο Κασσελακης τους δικούς του να συλλέγουν υπογραφές για ακύρωση των εκλογών και δημοσίως να προκαλεί το μισό κόμμα, το αφήνω στην κρίσης σας» είπε αργά το βράδυ σε δημοσιογράφους ο Χρήστος Σπίρτζης, αφήνοντας σαφείς αιχμές προς τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.

Μάχη για τον χρόνο και τη διαδικασία

Το γεγονός ότι ο Στέφανος Κασσελάκης ανακοίνωσε εκλογές για τις 10 Μαρτίου με υβριδικό τρόπο (δλδ και με κάλπες και ιντερνετικά) έχει προκαλέσει ήδη αντιδράσεις …στους απέναντι.

«Ο Στέφανος Κασσελάκης παρέλειψε κάτι. Το καταστατικό προβλέπει εκλογές σε έναν μήνα και όχι σε 10 μέρες» σημείωσε η Όλγα Γεροβασίλη μιλώντας σε δημοσιογραφικό πηγαδάκι το βράδυ του Σαββάτου.

Η ίδια υποστήριξε πως το Συνέδριο μπορεί να αποφασίσει αν θα γίνουν (ή όχι) οι εκλογές, αλλά δεν μπορεί να αλλάξει τη διαδικασία. Επίσης, αρνήθηκε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο διαδικτυακής ψηφοφορίας και ξεκαθάρισε πως είναι αυτονόητο ότι θα παραμείνει στο κόμμα ανεξαρτήτως αποτελέσματος.

«Αν οι εκλογές δεν γίνουν σε ένα μήνα, θα γίνει Κούγκι» είπε ο Χρήστος Σπίρτζης στο press room, τονίζοντας πως δεν είναι αντίθετος στην ηλεκτρονική ψηφοφορία, όμως ζήτησε διαβεβαιώσεις πως η διαδικασία θα είναι αδιάβλητη:

«Χρειάζονται 250 χιλιάδες ευρώ για να διασφαλιστούν ψηφιακές υπογραφές και να υπάρχει ανοιχτή κάμερα, την ώρα που κάποιος ψηφίζει, ώστε η εφορευτική επιτροπή να είναι σίγουρη ότι η ψήφος είναι μυστική» είπε…

Βέβαια, όλα τα παραπάνω δεν θα έχουν καμία σημασία αν οι Σύνεδροι αποφασίσουν τελικά να μην διεξαχθούν οι εκλογές. Αυτό βέβαια θα σημαίνει πως θα ψηφίσουν αντίθετα από τις εισηγήσεις Τσίπρα και Κασσελάκη, πράγμα πρωτόγνωρο…

Υπομονή λίγες ώρες και θα μάθουμε.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter