ΣΥΡΙΖΑ: Σκληρή αντιπολίτευση με σύνεση και ευθύνη

ΣΥΡΙΖΑ: Σκληρή αντιπολίτευση με σύνεση και ευθύνη

Για τον Αλέξη Τσίπρα και το κόμμα του είναι πρωταρχική ανάγκη η διακομματική συνεννόηση για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της πανδημίας

Σκληρή αντιπολίτευση, εντός όμως των ορίων που επιβάλλει εκ των πραγμάτων η πανδημία, είναι η γραμμή του Αλέξη Τσίπρα το τελευταίο διάστημα.

Η γραμμή αυτή του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην πρωθυπουργού δοκιμάστηκε ήδη τρεις φορές.

Η πρώτη ήταν όταν τηλεφώνησε ο ίδιος στην πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου ζητώντας να μη γίνει το επίσημο δείπνο προς τιμήν του Αιγύπτιου ομολόγου της

Η δεύτερη ήταν η πρότασή του την περασμένη Πέμπτη στη Βουλή για υπουργό Υγείας κοινής αποδοχής, προτείνοντας μάλιστα την καθηγήτρια Επιδημιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών Αθηνά Λινού. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο κ. Τσίπρας είχε τηλεφωνήσει λίγες ώρες πριν στην κ. Λινού και την είχε ρωτήσει αν θα την πείραζε να χρησιμοποιήσει το όνομά της στη Βουλή.

Η κ. Λινού δεν είναι τυχαία επιλογή ούτε μόνο λοιμωξιολόγος με λαμπρές σπουδές και διεθνή καριέρα. Είναι και πολιτικό πρόσωπο, αφού υπήρξε υποψήφια με το ΠΑΣΟΚ στη Β΄ Αθήνας στις εκλογές του 2009, ενώ το 2011 διορίστηκε ειδική γραμματέας Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης. Στο πρόσωπό της ο κ. Τσίπρας βρήκε μια διακομματική πρόταση, ενώ διαθέτει και με το παραπάνω τη γνώση που απαιτείται για την κρίσιμη κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα με την πανδημία. Ο πρωθυπουργός δύσκολα μπορεί να εξηγήσει γιατί δεν μπήκε καν στον κόπο να σχολιάσει την πρόταση, ειδικά αν τα πράγματα δυσκολέψουν περαιτέρω.

Ακέραια η ευθύνη στον πρωθυπουργό

Για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ η ανάγκη να υπάρξει διακομματική συνεννόηση για την αποτελεσματικότητα των κρίσιμων μέτρων για την πανδημία χωρίς αναθέματα, ωραιοποιήσεις και εργαλειοποίηση είναι εκ των ων ουκ άνευ.

Γι’ αυτό και πιστεύει πως μετά την απόρριψη της πρότασής του για συμβούλιο πολιτικών αρχηγών και ορισμό υπουργού Υγείας κοινής αποδοχής, υπό τον όρο της άμεσης ενίσχυσης του Εθνικού Συστήματος Υγείας και του παγώματος των αντιλαϊκών μέτρων, από εδώ και στο εξής ο Κυριάκος Μητσοτάκης φέρει προσωπικά και στο ακέραιο την ευθύνη για ό,τι συμβεί τους επόμενους έξι μήνες στο ΕΣΥ και στην κοινωνική συνοχή.

Η τρίτη αφορά τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ στον μεθαυριανό εορτασμό του Πολυτεχνείου. Ο κ. Τσίπρας από την πρώτη στιγμή ξεκαθάρισε ότι αυτό που προέχει είναι η προστασία του κοινωνικού συνόλου από την Covid-19. Έτσι αποφασίστηκε την Τρίτη μία αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ με επικεφαλής τον ίδιο να καταθέσει στεφάνι στο Πολυτεχνείο. Μετά με τους βουλευτές του κόμματος και τηρώντας όλα τα μέτρα ασφαλείας να περπατήσουν μέχρι το Πάρκο Ελευθερίας και το Μουσείο δικτατορικής και Εθνικής Αντίστασης στις εγκαταστάσεις του πρώην ΕΑΤ-ΕΣΑ, όπου επίσης θα καταθέσουν στεφάνι, ενώ η πορεία θα τερματιστεί λίγα μέτρα πιό κάτω στην αμερικανική πρεσβεία.

Για αρκετούς ενδεικτική ήταν και η στάση του Αλ. Τσίπρα απέναντι στην επίθεση από τη ΝΔ και τα συστημικά ΜΜΕ και την κριτική από ορισμένα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που δέχτηκε και δέχεται ο Παύλος Πολάκης. Ο κ. Τσίπρας απάντησε πως το λάθος του συντρόφου του δεν ήταν φυσικά το γεύμα σε φιλικό σπίτι (δεν απαγορεύεται άλλωστε), αλλά το γεγονός ότι ο ίδιος ανάρτησε φωτογραφίες στα social media συσχετίζοντάς το με τα περιοριστικά μέτρα. Τοποθέτησε δηλαδή το όλα θέμα στη βάση της λογικής, μακριά από την όποια πολιτική εκμετάλλευση και χρησιμοθηρία.

Τόσο ο ίδιος ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ όσο και τα ηγετικά στελέχη γύρω του γνωρίζουν καλά πως η παραπάνω στάση χρειάζεται να υπηρετηθεί με συνέπεια ώστε να αποδώσει καρπούς. Να περάσει δηλαδή στην κοινωνία ότι ο ΣΥΡΙΖΑ διαθέτει υπεύθυνη, ρεαλιστική και εφαρμόσιμη πρόταση για τη χώρα, ώστε να αρχίσει να εισπράττει την κυβερνητική φθορά. Στην παρούσα φάση συμβαίνει το δεύτερο, κάτι που φάνηκε και από τη δημοσκόπηση της ALCO που παρουσίασε το Open.

Είναι χαρακτηριστικό ότι από τη δημοσκόπηση προκύπτει ραγδαία πτώση της εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση για τον τρόπο της αντιμετώπισης της πανδημίας του κορονοϊού εντός Νοεμβρίου, καθώς πλέον οι αρνητικές γνώμες είναι περισσότερες από τις θετικές για πρώτη φορά μετά τις εκλογές του 2019.

Ομοίως το 65% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι η κυβέρνηση καθυστέρησε να λάβει μέτρα για την αντιμετώπιση του δεύτερου κύματος της πανδημίας.

Μια ακόμη παράμετρος που εξετάζουν με προσοχή στον ΣΥΡΙΖΑ είναι αυτή που ακούει στο όνομα ΚΙΝΑΛ. Την Πέμπτη στη Βουλή η συζήτηση για την πανδημία δημιούργησε ένα μέτωπο απέναντί στον πρωθυπουργό από το σύνολο της αντιπολίτευσης. Κι αυτό συμβαίνει δεύτερη φορά μετά τον Πτωχευτικό. Σε αυτό το θέμα η ηγεσία του κόμματος κρατά χαμηλούς τόνους αλλά το παρακολουθεί με πολύ ενδιαφέρον.

Τέλος, ενόψει Χριστουγέννων στον ΣΥΡΙΖΑ αναμένουν να δουν αν ο κ. Μητσοτάκης θα υιοθετήσει τις δύο προτάσεις του κόμματος για πλήρη κάλυψη του δώρου για τους εργαζόμενους από το κράτος και για το εισόδημα έκτακτης ανάγκης, συνολικής δημοσιονομικής δαπάνης 2,3 εκατ. ευρώ.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter