ΣΥΡΙΖΑ: Στόχος η πρωτιά από την πρώτη Κυριακή

ΣΥΡΙΖΑ: Στόχος η πρωτιά από την πρώτη Κυριακή

Τα αμφίπλευρα ανοίγματα θα συνεχιστούν, ενώ στα ψηφοδέλτια αναμένονται ηχηρά ονόματα από διάφορους χώρους

Την πρωτιά στις επερχόμενες εκλογές από την πρώτη Κυριακή έχουν βάλει στο στόχαστρο ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και ο πρόεδρός του Αλέξης Τσίπρας, με διαβατήριο τα αμφίπλευρα ανοίγματα τα οποία θα συνεχιστούν αμέσως μετά τα Φώτα, με κορωνίδα την ανακοίνωση περίπου του 80% των υποψηφίων στα ψηφοδέλτιά του πανελλαδικά. Μάλιστα σε αυτά αναμένονται ηχηρά ονόματα από διάφορους χώρους, όπως αυτόν του πολιτισμού.

Επί του παρόντος η προσχώρηση στον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ των δύο βουλευτριών του ΜέΡΑ25 που είχαν ανεξαρτητοποιηθεί προηγουμένως από το κόμμα του Γιάνη Βαρουφάκη και η ανακοίνωση ότι η Πόπη Τσαπανίδου αναλαμβάνει τη θέση του εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ είναι δύο κινήσεις ενδεικτικές των προθέσεων του προέδρου.

Εφικτή η πρωτιά

Μάλιστα σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Documento οι κυλιόμενες δημοσκοπήσεις που έχει στα χέρια του το γραφείο του προέδρου δείχνουν τον στόχο της πρωτιάς απόλυτα εφικτό. Φυσικά ο δρόμος προς την εκλογική πρωτιά δεν είναι ανέφελος. Η αλλαγή των συσχετισμών στο εσωτερικό του κόμματος και η όποια διεύρυνσή του προφανώς έχουν και παραπονούμενους, με κρίσιμο επίδικο το πώς αυτοί θα παραμείνουν «ζεστοί» και ενεργοί. Οι θέσεις είναι λίγες και οι ενδιαφερόμενοι πολλοί. Και προεκλογικά οι πάσης φύσεως μηχανισμοί ενεργοποιούνται για κατοχύρωση θέσεων.

Επίσης, στα τέσσερα μεγάλα επίδικα για τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ (κόσμος της μισθωτής εργασίας, αγροτική οικονομία – περιφέρεια και ανισότητες με μεγάλα αστικά κέντρα και κυρίως στην Αττική, συρρίκνωση της μικρομεσαίας παραγωγικής βάσης και «πρόβλημα του καναπέ» –το ότι πολύς κόσμος απογοητευμένος από την κυβέρνηση δεν φαίνεται ζεστός να προσέλθει στην κάλπη και να δοκιμάσει μια διαφορετική πολιτική πρόταση–) δεν παρατηρείται κάποια κινητικότητα. Δεν έχει γίνει κάποιος σχεδιασμός ούτε αναθέσεις ανά θεματική ενότητα ούτε φυσικά έχουν συσχετιστεί όλα τα παραπάνω με τις κομματικές προτεραιότητες.

Στα παραπάνω πρέπει να προσθέσει κάποιος και το γεγονός (παραδοσιακά) ότι η κατάρτιση των ψηφοδελτίων δεν μπορεί να είναι προϊόν ισορροπιών μεταξύ των εσωκομματικών ρευμάτων, ειδικά σε μονοεδρικές και νομούς με ιστορική δημοκρατική παράδοση. Βέβαια το δύσκολο αυτό έργο το έχει πάρει πάνω του ο Αλ. Τσίπρας και έχουν παραγγελθεί δημοσκοπήσεις για την απήχηση διάφορων υποψηφιοτήτων οι οποίες εξετάζονται, συνεπώς αναμένονται σύντομα εξελίξεις.

Το οικονομικό τάιμινγκ

Στην Κουμουνδούρου πιστεύουν ότι η συγκυρία και δη η οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών θα παίξουν πρωταρχικό ρόλο στην κάλπη. Γι’ αυτό και «ανεβάζουν» επικοινωνιακά, για παράδειγμα, τις επιλογές της κυβέρνησης Σάντσεθ στην Ισπανία. Τόσο η εξαίρεση της Ιβηρικής ως προς την τιμή του φυσικού αερίου όσο και η επιλογή για μείωση ή και μηδενισμό του ΦΠΑ στα βασικά τρόφιμα βρίσκονται στον αντίποδα των επιλογών του Κυριάκου Μητσοτάκη και πολύ κοντά σε όσα ζητά εδώ και καιρό ο Αλ. Τσίπρας.

Το οξύμωρο, λένε, είναι ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου προσπαθεί να πείσει πως η οικονομία θα μπει σε περιπέτειες αν μειώσει τον ΦΠΑ στα τρόφιμα –όπως κάνουν μια σειρά χώρες για να αντιμετωπίσουν την ακρίβεια, με τελευταία την Ισπανία– αλλά δεν θα μπει σε περιπέτειες από το «γαλάζιο» πλιάτσικο με 8,5 δισ. ευρώ απευθείας αναθέσεις σε κολλητούς και φίλους της ΝΔ.

Θα μπορούσε ο Κυρ. Μητσοτάκης, συνεχίζουν, αντί να αφήνει ανεξέλεγκτη εδώ και ενάμιση χρόνο την αισχροκέρδεια και να την επιδοτεί κιόλας με τα χρήματα των φορολογουμένων από τα υπερέσοδα του ΦΠΑ, να αναζητεί πόρους για να χρηματοδοτήσει τη μείωση του ΦΠΑ, όπως για παράδειγμα τη φορολόγηση των πραγματικών υπερκερδών των εταιρειών ηλεκτρικής ενέργειας, των διυλιστηρίων και των τραπεζών.

Πολλώ δε μάλλον που οι προβλέψεις για την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας το νέο έτος είναι δυσοίωνες. Σε σχετική δημοσκόπηση των «Financial Times» το σύνολο των οικονομολόγων δηλώνει ότι η ευρωζώνη βρίσκεται ήδη σε ύφεση και η συντριπτική πλειονότητα προβλέπει ότι το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν θα συρρικνωθεί για ολόκληρο το επόμενο έτος, ενώ γίνεται λόγος ακόμη και για δελτίο στο φυσικό αέριο, αφού οι αγορές του στην Ευρώπη παραμένουν ένας βασικός κίνδυνος. Γι’ αυτό στον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ επιμένουν ότι η μόνη λύση είναι η πολιτική αλλαγή και η προοδευτική κυβέρνηση για δικαιοσύνη παντού.

Η δημόσια παιδεία

Στο στόχαστρό του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ έχουν μπει και οι επιλογές της κυβέρνησης στο μείζον ζήτημα της δημόσιας παιδείας. Μάλιστα ο ίδιος ο Αλ. Τσίπρας στη συνάντηση που είχε με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος (ΠΟΘΑ) έκανε λόγο για «σχεδιασμό» της κυβέρνησης να αφήσει τα δημόσια ΙΕΚ στη μοίρα τους προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα σε κάποια κολέγια –συνεργαζόμενα μάλιστα με κολέγια του εξωτερικού– να μπορούν να παρέχουν πτυχία που συνεπάγονται επαγγελματικά δικαιώματα ισότιμα με των ΑΕΙ.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter