ΣΥΡΙΖΑ: Συνέδριο ανοίγματος στην κοινωνία

ΣΥΡΙΖΑ: Συνέδριο ανοίγματος στην κοινωνία
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας ξεκίνησε από την Εύβοια τις περιοδείες του στις 13 περιφέρειες της χώρας

Ο Τσίπρας ξεκίνησε τις περιοδείες και τα στελέχη του κόμματος την επεξεργασία των θέσεων με στόχο τέλη Φεβρουαρίου να επισφραγιστεί η συνάντηση με τους πολίτες

Φουλάρει τις μηχανές του ο κομματικός ΣΥΡΙΖΑ με βασικό στόχο έως το συνέδριο του κόμματος τον ερχόμενο Φεβρουάριο να έχει γίνει πράξη η περίφημη ώσμωση με την κοινωνία.

Ηδη τα 35 μέλη της Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου, επικεφαλής της οποίας είναι ο γραμματέας του κόμματος Δημήτρης Τζανακόπουλος, με κατανομή που έγινε αυτή την εβδομάδα έχουν αναλάβει το καθένα από δύο νομαρχιακές ανά την επικράτεια.

Παράλληλα, στην Επιτροπή Καταστατικού, όπου επικεφαλής είναι ο Γιάννης Δραγασάκης, έχει γίνει μια πρώτη κατανομή δουλειάς, ενώ στην Επιτροπή Πολιτικής Απόφασης, η οποία έχει την ευθύνη διαμόρφωσης των θέσεων του κόμματος με επικεφαλής τον Αριστείδη Μπαλτά, έχει γίνει η αρχική συζήτηση, λένε τα στελέχη του κόμματος.

Την ίδια ώρα, από την Εύβοια ξεκίνησε την Παρασκευή τις περιοδείες του στις 13 περιφέρειες της χώρας ο πρόεδρος του κόμματος Αλέξης Τσίπρας. Το ζητούμενο για τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ είναι πρόεδρος και κόμμα να βαδίσουν σε δρόμους παράλληλους, ώστε στο συνέδριο στα τέλη Φεβρουαρίου όλοι να βρεθούν μαζί με την κοινωνία των πολιτών συγκροτώντας τον βασικό πυρήνα μιας μεγάλης προοδευτικής ριζοσπαστικής παράταξης που θα διεκδικήσει την ψήφο των πολιτών και φυσικά την πρωτιά.

Η μάχη της εξεταστικής

Η επόμενη περιοδεία του προέδρου θα είναι την ερχόμενη Πέμπτη στην ανατολική Μακεδονία – Κομοτηνή, μία ημέρα πριν από το μεγάλο ραντεβού στην ολομέλεια της Βουλής όπου θα συζητηθεί η πρόταση που κατέθεσαν ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρας και οι βουλευτές του κόμματος για σύσταση εξεταστικής επιτροπής σχετικά με τη διερεύνηση της επιχείρησης πολιτικής χειραγώγησης της κοινής γνώμης, τον ευτελισμό των θεσμών και την κατασπατάληση δημόσιου χρήματος.

Εκεί τα πράγματα είναι λίγο πολύ προδιαγεγραμμένα. Η ΝΔ αναμένεται να καταθέσει δική της αντιπρόταση ζητώντας τη χρονική διεύρυνση της έρευνας από το 2015, επαναφέροντας τους ισχυρισμούς της τόσο για τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες όσο και για την –όπως ισχυρίζεται– «προσπάθεια χειραγώγησης του τηλεοπτικού τοπίου από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ».

Στην Κουμουνδούρου απαντούν ότι δεν έχουν κανένα πρόβλημα να πάει η επιτροπή όσο πίσω επιθυμούν στη ΝΔ και ρωτούν με νόημα το Μαξίμου γιατί δεν αποδέχεται την αρχική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ και –αφού έτσι κι αλλιώς θα έχει την πλειοψηφία στην επιτροπή που θα συσταθεί– να ψάξει όσο πίσω θέλει κι ό,τι θέλει.

«Να μη φοβηθούμε»

Στον ΣΥΡΙΖΑ γνωρίζουν πολύ καλά ότι όσο τα κενά της διακυβέρνησης Μητσοτάκη μεγαλώνουν τόσο μεγαλώνουν και οι προσδοκίες και οι απαιτήσεις της κοινωνίας για μια αξιόπιστη εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης της χώρας. Γνωρίζουν φυσικά και τη σημασία μιας κυβέρνησης σε προοδευτική κατεύθυνση.
Ωστόσο, σημειώνουν ότι όλα τα παραπάνω θα «ανοίξουν» με εμφατικό τρόπο την επομένη των εκλογών και πάντα σε συνάρτηση με το αποτέλεσμα της κάλπης. Μέχρι τότε ο ΣΥΡΙΖΑ, λένε, πρέπει να κάνει σημαία του την ανάδειξή του ως βασικού πόλου μιας προοδευτικής ριζοσπαστικής πολιτικής πρότασης απέναντι στη ΝΔ και στα αδιέξοδα του Κυριάκου Μητσοτάκη. «Η πρότασή μας έχει αποδέκτη τους πολίτες» λένε, όχι κόμματα και πρόσωπα. «Το άνοιγμα του κόμματος είναι βασική μας προτεραιότητα, δεν είναι ευχολόγιο» σημειώνει κορυφαίο στέλεχος στο Documento. «Και το άνοιγμα υπηρετείται με συγκεκριμένες πράξεις, δεν εξαντλείται στις εσωκομματικές διαδικασίες και τις εγγραφές που έγιναν αυξάνοντας τον αριθμό των μελών σε περίπου 55.000».

«Είναι μια διαρκής διαδικασία… Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος να απολέσουμε την ταυτότητά μας. Οταν αυτή είναι ισχυρή και προς όφελος των πολλών θα την αγκαλιάσει ο κόσμος που έρχεται σε εμάς, δεν θα γίνουμε χυλός…».

Το ίδιο στέλεχος συνεχίζει αφήνοντας αιχμές για συγκεκριμένες συμπεριφορές: «Οι νομαρχιακές πρέπει να ανοίξουν τις πόρτες τους στον κόσμο εκτός ή πέριξ του κόμματος, να τον αφήσουν να μιλήσει, να τον ακούσουν ακόμη κι αν κάποιες θέσεις είναι διαφορετικές από εκείνες του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν χρειάζεται διαρκώς να ακούμε τον εαυτό μας, όσο κι αν η φωνή μας χαϊδεύει τα αυτιά μας. Δεν υπάρχει κανένα κέρδος όταν μιλάμε οι ίδιοι και οι ίδιοι σε μεγάλες νομαρχιακές ενώπιον 60 ατόμων, που ακόμη κι αυτά επιλέγονται με κριτήρια που θέτουν οι διάφορες τάσεις. Δεν ευνοεί και δεν αρέσει σε κανέναν η αριθμολαγνεία, η τασική ερμηνεία των πάντων, οι πράξεις με βασικό γνώμονα τις προσωπικές στρατηγικές και φιλοδοξίες, όσο κι αν αυτές αποτελούν μέρος της ζώσας πραγματικότητας. Αυτό είναι ριζοσπαστισμός, όχι το σύνδρομο του σκαντζόχοιρου».

Σε εκείνο που συμφωνούν όλοι στην Κουμουνδούρου είναι ότι η κατάσταση στη χώρα χειροτερεύει διαρκώς. Η πανδημία θέτει επιτακτικά διλήμματα σε μια κουρασμένη και καχύποπτη (όχι άδικα) κοινωνία, τα νούμερα της οικονομίας είναι χειρότερα από την εποχή της χρεοκοπίας της χώρας και το μόνο που μας σώζει είναι ότι το μεγαλύτερο μέρος του χρέους ανήκει στον επίσημο ευρωπαϊκό τομέα και όχι στις αγορές, ενώ την ίδια ώρα η ακρίβεια, εσωτερική και εξωγενής, κανοναρχεί τους πολίτες. «Ολα τα παραπάνω δεν υπηρετούνται με ομφαλοσκοπήσεις αλλά με πράξεις» καταλήγουν ορισμένοι.

 

 

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter