ΣΥΡΙΖΑ: «Το Βατερλό του Μητσοτάκη»

ΣΥΡΙΖΑ: «Το Βατερλό του Μητσοτάκη»

Αποφασισμένοι να μην αφήσουν το Μαξίμου και προσωπικά τον Κυριάκο Μητσοτάκη να πάρει ανάσα στο θέμα των υποκλοπών είναι στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. Όπως σημειώνουν, στη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της περασμένης Πέμπτης «έπεσε και το τελευταίο φύλλο συκής» αφού η επίκληση του απορρήτου από τον τέως διευθυντή του γραφείου του πρωθυπουργού, από τον τέως διοικητή της ΕΥΠ και από την εποπτεύουσα εισαγγελέα αντίκειται και στο σύνταγμα και στον κανονισμό της Βουλής. Τότε γιατί συνεδριάζει η επιτροπή, γιατί είναι κλειστή και γιατί ο βουλευτής δεσμεύεται με το απόρρητο ακόμη και μετά τη λήξη της θητείας του; Και τι είδους έρευνα θα κάνει η επιτροπή αν όλοι επικαλούνται το απόρρητο, ρωτούν με νόημα;

«Ελεγε ψέματα»

Στην Κουμουνδούρου σημειώνουν ότι η συνεδρίαση της εν λόγω επιτροπής εξελίχτηκε σε «βατερλό για το παρακρατικό σύστημα Μητσοτάκη». Στέκονται ιδιαίτερα στο γεγονός ότι ο νέος διοικητής της ΕΥΠ Θεμιστοκλής Δεμίρης δήλωσε ότι ο πρωθυπουργός είναι απολύτως ενημερωμένος από αυτόν για τις νόμιμες επισυνδέσεις που είναι σε εξέλιξη. Συνεπώς, καταλήγουν, ο πρωθυπουργός έλεγε ψέματα όταν ισχυρίστηκε στη Βουλή στην προ ημερησίας συζήτηση ότι «κανείς πρωθυπουργός δεν μπορεί να γνωρίζει ποιους παρακολουθεί η ΕΥΠ». Οπως έλεγε ψέματα και ο εκλεκτός του και τέως –πλέον– διοικητής της ΕΥΠ όταν μες στην επιτροπή, για να βγάλει από το κάδρο των ευθυνών τον πολιτικό του προϊστάμενο, δήλωνε ότι ο πρωθυπουργός δεν γνώριζε για τις επισυνδέσεις.

Την ίδια ώρα βέβαια, συνεχίζουν να υποστηρίζουν στον ΣΥΡΙΖΑ, ο κυβερνητικός βουλευτής Κώστας Τζαβάρας συντάχτηκε πλήρως με την αντιπολίτευση που από την πρώτη στιγμή επιμένει ότι η επίκληση του απορρήτου δεν μπορεί να προβάλλεται για ζητήματα που συνδέονται με τη λειτουργία της δημοκρατίας. Κάτι που είπε με εμφατικό τρόπο και ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής αλλά και ο εν ενεργεία επικεφαλής της ΑΔΑΕ Χρήστος Ράμμος.

Πάντως στην Κουμουνδούρου σημειώνουν ότι ακόμη κι έτσι «ψήγματα αλήθειας μπορεί να βρει κανείς ακόμη και από τους πρωταγωνιστές του σκανδάλου», όπως για παράδειγμα η απάντηση του Γρηγόρη Δημητριάδη στο ερώτημα αν παρακολουθούνται και άλλοι πολιτικοί: «Δεν λέω ούτε ναι ούτε όχι»! Σε κάθε περίπτωση, στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ κάνει εντύπωση ακόμη και η αδιαφορία, όπως λένε, του Κυρ. Μητσοτάκη και των συνεργατών του για την επικοινωνιακή διαχείριση του θέματος, αφού δείχνουν ότι το μόνο που τους ενδιαφέρει σε αυτήν τη φάση είναι η συγκάλυψη του θέματος.

Εχει τελειώσει

Το πολιτικό συμπέρασμα που βγάζουν πάντως είναι ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης «έχει τελειώσει» και «δεν υπάρχει καμία πλέον πιθανότητα να κερδίσει τις εκλογές». Ακόμη κι αυτό να συμβεί, λένε πάντως, δεν θα βρει συμμάχους. Απόδειξη είναι ότι αφήνουν να διαρρεύσει το ξαναζεσταμένο φαγητό της αλλαγής του εκλογικού νόμου! Δηλαδή η ίδια κυβέρνηση μέσα σε μια θητεία να αλλάξει δεύτερη φορά τον νόμο που η ίδια ψήφισε και που ο ίδιος ο πρωθυπουργός έλεγε ότι θα είναι αναξιόπιστος αν έκανε κάτι τέτοιο.

Για το δε ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ στον ΣΥΡΙΖΑ θυμίζουν την απόφαση του πρόσφατου συνεδρίου του κόμματος για τις συνεργασίες, όπου απευθύνεται κάλεσμα διαλόγου και ουσιαστικής προγραμματικής συζήτησης, κάλεσμα συμπόρευσης σε όλες τις οργανώσεις και τα κόμματα του δημοκρατικού προοδευτικού χώρου να ενώσουν τις δυνάμεις τους σε ένα κοινό πρόγραμμα προόδου, το οποίο θα δώσει στην υπόθεση της προοδευτικής διακυβέρνησης τη μεγάλη δύναμη που χρειάζεται για να αλλάξει την κοινωνία.

Από εκεί και μετά σημειώνουν ότι «γνωρίζουμε πως είμαστε δύο διαφορετικοί, ανταγωνιστικοί μάλιστα χώροι, αλλά συμφωνούμε για παράδειγμα ότι εδώ έχουμε εκτροπή, ότι το καθεστώς Μητσοτάκη πρέπει να τελειώσει. Δεν το λες και λίγο». Βέβαια, συνεχίζουν, «έχουμε διαφορετική ανάλυση, για παράδειγμα για τις εκλογές όπου εμείς λέμε εδώ και τώρα και στο ΚΙΝΑΛ ότι πρέπει πρώτα να ολοκληρώσει το έργο της η εξεταστική και μετά η κάλπη θα αποφασίσει».

Οι συσκέψεις για τη ΔΕΘ

Αλλεπάλληλες είναι οι συσκέψεις στο γραφείο του προέδρου για την προετοιμασία ενόψει ΔΕΘ. Η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη θα επικεντρωθεί στο μείζον θέμα της ακρίβειας και των μέτρων που θα επιφέρουν άμεσα μείωση των λογαριασμών. Οπως είναι φυσικό, η ενεργειακή ακρίβεια θα είναι το βασικό θέμα στην ομιλία και στις εξαγγελίες του προέδρου σε μια λογική ότι προφανώς και όλοι λένε «ναι» για παράδειγμα στην αύξηση του κατώτατου μισθού (ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά να πάει στα 800 ευρώ) αλλά ακόμη και με 800 ή 1.000 ευρώ μισθό ποιος μπορεί να πληρώσει λογαριασμό ρεύματος των 300 ή των 500 ευρώ και να αντεπεξέλθει και στις υπόλοιπες υποχρεώσεις και ανάγκες μιας μέσης οικογένειας. Γι’ αυτό σημειώνουν συνεργάτες του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ότι η ακρίβεια πρέπει να χτυπηθεί στην πηγή της. Ψηλά στην ατζέντα του Αλ. Τσίπρα θα είναι και οι προτάσεις για το στεγαστικό. Ηδη μια πρώτη γεύση έχει δώσει η νεολαία του κόμματος με τη σχετική καμπάνια της στη λογική «η στέγη είναι δικαίωμα». Στην προετοιμασία για το επόμενο διάστημα θα μπει και το θέμα της ανασυγκρότησης και της ενοποίησης της δουλειάς στον συνδικαλιστικό τομέα ενόψει και των συνεδρίων της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ αλλά και το θέμα της δημόσιας περιουσίας, για παράδειγμα της ΕΥΔΑΠ που η κυβέρνηση αρνείται να εφαρμόσει την απόφαση του ΣτΕ αλλά και της ΔΕΗ που έφτασε να έχει χρηματιστηριακή αξία όσο η μηνιαία επιδότηση του κράτους στους πέντε παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter