ΣΥΡΙΖΑ: Ξεκάθαρες θέσεις για τα ομόφυλα ζευγάρια

ΣΥΡΙΖΑ: Ξεκάθαρες θέσεις για τα ομόφυλα ζευγάρια

Ο Στέφανος Κασσελάκης κατηγορεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη για πολιτική δειλία και τον Νίκο Ανδρουλάκη για στάση πολιτικής εκμετάλλευσης

Μια μεγάλη αντίστιξη, που όμως ούτε παράδοξη ούτε πολιτικά ανεξήγητη είναι, προέκυψε κατά τη δημόσια συζήτηση που βρίσκεται σε εξέλιξη για την άρση των διακρίσεων λόγω φύλου στο οικογενειακό δίκαιο: το νομοσχέδιο της ΝΔ για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών θα περάσει όχι χάριν της πλειονότητας των κυβερνητικών βουλευτών αλλά χάριν των ψήφων των κομμάτων του ευρύτερου «προοδευτικού χώρου», και πρωτίστως της Κουμουνδούρου!

Από τη μια ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Στέφανος Κασσελάκης πρωτοστατεί με τους βουλευτές του κόμματός του στην υπερψήφιση του νομοσχεδίου της ΝΔ, παρότι κατά την κρίση τους είναι ελλιπές (δεν καλύπτει το θέμα της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, της παρένθετης μητρότητας κ.ά.). Από την άλλη, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, επικεφαλής της κυβέρνησης της ΝΔ, ως επισπεύδων της νέας ρύθμισης καλεί όσους/ες βουλευτές της ΝΔ διαφωνούν τουλάχιστον να μην καταψηφίσουν το νομοσχέδιο! Εμμέσως δηλαδή προτρέπει σε αποχή τους διαφωνούντες. Και κάτι ακόμη που καταδεικνύει πιο έντονα τη μεγάλη διαφορά. Ο Στέφ. Κασσελάκης φτάνει στο σημείο να θέτει ζήτημα κομματικής πειθαρχίας στους βουλευτές!

Διαβάστε επίσης – Γάμος ομόφυλων ζευγαριών: Διήμερο «μάντρωμα» στη «γαλάζια» ΚΟ με… σεμινάριο Σκέρτσου

Για τον ΣΥΡΙΖΑ τα ζητήματα ανθρώπινων δικαιωμάτων, στα οποία περιλαμβάνει τον γάμο και την τεκνοθεσία ομόφυλων ζευγαριών –ως αποτύπωση του σεβασμού στον σεξουαλικό προσανατολισμό και στην ταυτότητα φύλου–, ήταν και είναι κομβικό σημείο της κομματικής φυσιογνωμίας του. Για τη ΝΔ όλα αυτά αποτελούν ένα εργαλείο αξιοποίησης με πολιτικές σκοπιμότητες, ιδίως τώρα που ο Κυρ. Μητσοτάκης επιδιώκει να προσθέσει ψιμύθια καινοτομίας στο πρωθυπουργικό βιογραφικό του, ελαφροπατώντας σαν νεόκοπος «γαλάζιος» δικαιωματιστής, «τόσο όσο» ώστε να μη χάσει και το ακροδεξιό ακροατήριο.

Και στη μέση το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ σε στάση αναμονής, η οποία όμως, όπως όλα δείχνουν, οδηγεί σε υπερψήφιση των διατάξεων –συζητείται η κατά συνείδηση ψήφος– εφόσον έρθουν στη Βουλή και αναλυθούν οι επιπτώσεις τους. Η αναφορά του Νίκου Ανδρουλάκη ότι το ΠΑΣΟΚ δεν θα δέσει «τα κορδόνια της ΝΔ» και η αδυναμία Μητσοτάκη να ελέγξει την κοινοβουλευτική του ομάδα έδωσαν την ευκαιρία στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Στέφ. Κασσελάκη να προχωρήσει σε κίνηση-πιρούνι, που λένε στο σκάκι. Από τη μια χτυπά τον Κυρ. Μητσοτάκη κατηγορώντας τον για «στάση πολιτικής δειλίας» και ένδειξη «ομηρίας του από τον Αντώνη Σαμαρά», ενώ από την άλλη κατηγορεί τον Ν. Ανδρουλάκη για «στάση πολιτικής εκμετάλλευσης».

ΣΥΡΙΖΑ λάβρος κατά Ανδρουλάκη

Παράλληλα, όμως, ο Στέφ. Κασσελάκης άνοιξε νέο κύκλο επίθεσης κατά της Χαριλάου Τρικούπη σε γενικευμένο πολιτικό επίπεδο. Η επίσημη γραμμή ακούστηκε ηχηρά. Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ διεκδικεί κυβερνητικό ρόλο για το κόμμα του απέναντι στη ΝΔ του Κυρ. Μητσοτάκη στις εθνικές εκλογές και απορρίπτει τη συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ του Ν. Ανδρουλάκη.

Ο Στέφ. Κασσελάκης σκιαγράφησε την εκλογική τακτική μακροπρόθεσμα και έκοψε τις γέφυρες με την ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη και το ΠΑΣΟΚ του Ν. Ανδρουλάκη, τον οποίο χαρακτήρισε (Star TV) «εκβιαζόμενο» από τον Κυρ. Μητσοτάκη σχετικά με τις υποκλοπές και το κόμμα του, ενώ υπερτόνισε την αναξιοπιστία του ΠΑΣΟΚ προβάλλοντας ότι είναι κόμμα που χρωστά εκατομμύρια ευρώ.

Περί κομματικής πειθαρχίας

Τα περί κομματικής πειθαρχίας πάντως είχαν παρενέργειες στην Κουμουνδούρου. Στελέχη όπως ο διευθυντής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Γιώργος Τσίπρας και ο τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Σαρακιώτης αντέδρασαν, γιατί ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ για μια ακόμη φορά κινήθηκε χωρίς να έχει ενημερώσει τα συλλογικά όργανα. Εκ των υστέρων η ηγεσία χαμήλωσε τους τόνους και η εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Δώρα Αυγέρη διεμήνυσε ότι «κανείς δεν θα διαγραφεί στην περίπτωση που δεν ψηφίσει το νομοσχέδιο». Πάντως ο πρόεδρος Κασσελάκης σε ανάρτησή του το βράδυ της Παρασκευής διευκρίνισε ότι αν παρεκκλίνει ένας βουλευτής «από τον δρόμο της πρόοδου και της ισότητας, θα πάρω τις ανάλογες αποφάσεις».

Σύμφωνα με κασσελακικούς, η κίνηση για κομματική πειθαρχία ξεσκέπασε την υποκρισία Μητσοτάκη και ουσιαστικά έκοψε την προοπτική «πανηγυρισμών» από τη ΝΔ μετά την ψήφιση, καθώς ήδη ο Στέφ. Κασσελάκης έχει δώσει ως κυρίαρχο μήνυμα ότι «το νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών θα περάσει χάρη στον ΣΥΡΙΖΑ». Μην ξεχνάμε ότι και την επέκταση του συμφώνου συμβίωσης σε ομόφυλα ζευγάρια το 2015 την είχαν υπερψηφίσει 19 εκ των 75 βουλευτών της ΝΔ – 29 βουλευτές της ΝΔ είχαν καταψηφίσει και 27 απείχαν!

Περί συμμαχιών και ιδεολογικής ταυτότητας

Η Κουμουνδούρου δεν έχει μάθει να λειτουργεί χωρίς… δημιουργικές αντιπαραθέσεις. Προσπαθεί πάντως μετά τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής της 13ης-14ης Ιανουαρίου και ενόψει του συνεδρίου του Φεβρουαρίου 2024 να μην «πνιγεί» ξανά στην εσωστρέφεια. Οι τοποθετήσεις Κασσελάκη περί πλήρους αυτονομίας και αυτοδυναμίας θέτουν διαφορετικές προτεραιότητες σε σχέση και με την πλατφόρμα Τεμπονέρα, που έθεσε τα ζητήματα των συμμαχιών «από τα κάτω» για τη δημιουργία ενός «κοινωνικού δημοκρατικού μετώπου». Παράλληλα, η πρόταση των Κώστα Ζαχαριάδη, Θανάση Θεοχαρόπουλου, Γιάννη Ραγκούση για ένταξη του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ στους Ευρωσοσιαλιστές προσέκρουσε ήδη στην άρνηση Κασσελάκη και άλλων στελεχών, αν και όλα θα τεθούν υπό συνεδριακή συζήτηση. Οι εξελίξεις είναι μπροστά.

Ωστόσο δεν έλειψε και η διαπάλη στη διαμόρφωση των θέσεων κατά τη διάρκεια συζητήσεων για τη σύνταξη των κεφαλαίων τους («Προοίμιο», «Απολογισμός – Αυτοκριτική», «Ταυτότητα», «Επίλογος»). Από τα πιο σημαντικά σημεία τριβής ήταν η χρονική περίοδος που θα καλύπτει ο απολογισμός – αυτοκριτική. Ο εργατολόγος Διονύσης Τεμπονέρας είχε ζητήσει ο απολογισμός – αυτοκριτική να εκτείνεται από το 2012, ώστε να περιλαμβάνει και την κυβερνητική θητεία του ΣΥΡΙΖΑ, μέχρι το 2023 οπότε παραιτήθηκε από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ ο Αλέξης Τσίπρας. Ομως η πλειοψηφία στην ομάδα συγγραφής των θέσεων αποφάσισε να εστιάσει μόνο στην περίοδο 2019-23.

Φαίνεται ότι κυριαρχεί η άποψη ότι ακόμη και το 2019, μετά την κυβερνητική θητεία, με τα όποια λάθη του, ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ είχε κρατήσει συσπειρωμένο το 31,53% του εκλογικού σώματος το οποίο είχε στηρίξει πάνω του την ελπίδα για καλύτερες μέρες. Επομένως, κατά την προσέγγιση αυτή η κάθοδος προς τον… εκλογικό Αδη του 2023 πατάει σε ζητήματα ιδεολογικής και κυρίως οργανωτικής αποσυσπείρωσης μετά το 2019, αλλά και σε εσωτερική καθίζηση με ευθύνη και στελεχών κορυφής (ορισμένα εκ των οποίων σήμερα έχουν αποχωρήσει και μετέχουν στο εγχείρημα της Νέας Αριστεράς).

Πάντως στην Κουμουνδούρου όλοι ομνύουν στην ανάγκη ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ να διεκδικήσει την επάνοδο στη εξουσία με μέτωπο απέναντι στη Δεξιά και στα προβλήματα της κοινωνίας. Η συνάντηση των Σπετσών μεταξύ του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και των βουλευτών (19-21 Ιανουαρίου 2024) προτάθηκε από τον Στέφ. Κασσελάκη ως μία ακόμη ευκαιρία για ζυμώσεις.

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter