Σύσφιξη διπλωματικών σχέσεων: H EE επιθυμεί την επίλυση των «διαφορών» με την Κίνα

Σύσφιξη διπλωματικών σχέσεων: H EE επιθυμεί την επίλυση των «διαφορών» με την Κίνα

Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, είπε στον κινέζο ηγέτη Σι Τζινπίνγκ την Πέμπτη ότι το μπλοκ και ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος του πρέπει να διευθετήσουν τις διαφορές τους, στην πρώτη αυτοπροσώπως σύνοδο κορυφής ΕΕ-Κίνας εδώ και τέσσερα χρόνια. Η συνάντηση έρχεται στο πλαίσιο της προσπάθειας σύσφιξης των σχέσεων

Αύξηση επαφών

Υπογραμμίζοντας τις προκλήσεις του Πεκίνου στο να έχει την Ευρώπη στο πλευρό της, κυκλοφόρησε την παραμονή της συνόδου κορυφής ότι η Ιταλία – η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία του μπλοκ – είχε αποσυρθεί από το επενδυτικό σχέδιο Belt and Road.

Η Κίνα και η ΕΕ έχουν εντείνει τις διπλωματικές επαφές φέτος σε μια προσπάθεια να βρουν μια διέξοδο για την ανάκαμψη μετά την πανδημία και να επιδιορθώσουν τους τραυματισμένους δεσμούς, με αρκετούς επιτρόπους της να επισκέπτονται το Πεκίνο για να ξαναρχίσουν τον διάλογο υψηλού επιπέδου.

Ανισορροπίες και συμπίπτοντα συμφέροντα

Στην εναρκτήρια ομιλία, η Φον ντερ Λάιεν, πλαισιωμένη από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και τον επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ, είπε στον Σι «υπάρχουν σαφείς ανισορροπίες και διαφορές που πρέπει να αντιμετωπίσουμε».

«Κατά καιρούς τα συμφέροντά μας συμπίπτουν», ανέφερε η πρόεδρος, επισημαίνοντας τη συνεργασία ΕΕ-Κίνας για την τεχνητή νοημοσύνη και την κλιματική αλλαγή. «Και όταν αυτό δε γίνεται, πρέπει να αντιμετωπίσουμε και να διαχειριστούμε υπεύθυνα τις ανησυχίες που έχουμε», προσέθεσε. Ο Μισέλ, με τη σειρά του, είπε ότι το μπλοκ επιδιώκει μια «σταθερή και αμοιβαία επωφελή» σχέση με την Κίνα. Αλλά, υπογράμμισε ότι η ΕΕ θα «προωθήσει επίσης τις ευρωπαϊκές μας αξίες, συμπεριλαμβανομένων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της δημοκρατίας» στη σύνοδο κορυφής.

Το αγκάθι της Ιταλίας

Μια ημέρα πριν από τη συνάντηση στο Πεκίνο, η Ιταλία δήλωσε ότι αποχώρησε επισήμως από το BRI, έναν κεντρικό πυλώνα της προσπάθειας του Xi να επεκτείνει την επιρροή της Κίνας στο εξωτερικό. Η πρωθυπουργός Giorgia Meloni είναι εδώ και καιρό αντίθετη στη συμμετοχή της Ιταλίας σε μια πρωτοβουλία που θεωρείται από πολλούς ως προσπάθεια του Πεκίνου να αγοράσει πολιτική επιρροή — και της οποίας τα οικονομικά οφέλη για τη Ρώμη ήταν περιορισμένα. Ερωτηθείς σχετικά με αυτή την απόφαση την Πέμπτη, το Πεκίνο επέκρινε με σφοδρότητα τη «κηλίδα» και την «υπονόμευση» του έργου.

Ανησυχίες για τα ανθρώπινα δικαιώματα

Η ΕΕ ελπίζει ότι οι συναντήσεις την Πέμπτη θα δώσουν επίσης την ευκαιρία να συζητηθούν τομείς κοινού ενδιαφέροντος. Στην εναρκτήρια ομιλία του, ο Σι προέτρεψε τους Ευρωπαίους επισκέπτες του να «ανταποκριθούν από κοινού στις παγκόσμιες προκλήσεις». Αλλά θα συζητηθούν και άλλα ευαίσθητα θέματα στην ημερήσια διάταξη, από τα ανθρώπινα δικαιώματα και τους συνεχιζόμενους δεσμούς του Πεκίνου με τη Ρωσία παρά τον πόλεμο στην Ουκρανία μέχρι το εμπορικό χάσμα ΕΕ-Κίνας. Και σε συνομιλίες με τον πρωθυπουργό Λι Τσιανγκ το απόγευμα της Πέμπτης, η Φον ντερ Λάιεν επανέλαβε τις ανησυχίες της για αυτή την «ανισορροπία».

Διαβάστε επίσης

FT: Στο «μικροσκόπιο» ο Κάμερον για τις σχέσεις του με την Κίνα

Ιστορική συνάντηση Μπάιντεν-Σι Τζινπίνγκ: Η αντιπαλότητα δεν θα εξελιχθεί σε σύγκρουση

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter