Διαβάστε στο Documento

Documento Newspaper

Σύσκεψη Αναστασιάδη για το Κυπριακό

Ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης είχε σήμερα πολύωρη σύσκεψη με τα μέλη της διαπραγματευτικής ομάδας για το Κυπριακό σχετικά με την προετοιμασία των διαπραγματεύσεων της Γενεύης. Προσπάθεια της ελληνοκυπριακής πλευράς είναι να συζητηθεί το κεφάλαιο της ασφάλειας και των εγγυήσεων, για να υπάρξει ένα θετικό αποτέλεσμα στη Γενεύη.

Την Παρασκευή ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα συναντηθεί στην Αθήνα με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.

Στο μεταξύ, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί, διέψευσε ότι σε περίπτωση μη λύσης του Κυπριακού τα κατεχόμενα θα προσαρτηθούν στην Τουρκία. Σε συνέντευξη στην τουρκική υπηρεσία του BBC, ο κ. Ακιντζί είπε ότι «η Τουρκία είναι μια χώρα 700 χιλιάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων (έκταση) και δεν έχει ανάγκη τη μικρή έκταση της Κύπρου». Οι προσδοκίες από τις συνομιλίες είναι υψηλές, ωστόσο δεν είναι ρεαλιστικό το να περιμένουμε ότι όλα τα στοιχεία του Κυπριακού θα λυθούν στη Γενεύη και θα τελειώσει, δήλωσε ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων.

Διευκρίνισε ότι στη Γενεύη «ο στόχος είναι η δημιουργία ενός πλαισίου, δεν πρέπει να συνδεθούν όλα με το θέμα του εδαφικού και να βρεθεί μια φόρμουλα που θα ικανοποιήσει τις ανησυχίες τής κάθε πλευράς στο θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων».

Σε ερώτηση σχετικά με τη θέση της Ελλάδας για την πλήρη αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων από το νησί, αλλά και την αποχώρηση της Τουρκίας από εγγυήτρια δύναμη, ο κ.Ακιντζι είπε ότι αν η θέση «μηδενικός στρατός -μηδενικές εγγυήσεις στηριχθεί μέχρι τέλους, τότε δεν θα υπάρξει λύση».

ΣΧΟΛΙΑ

Το Documento σέβεται όλες τις απόψεις, οι οποίες ωστόσο απηχούν αποκλειστικά και μόνον τη γνώμη των χρηστών. Διατηρούμε το δικαίωμά μας να μην αναρτούμε υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Χρήστες που δεν σέβονται αυτούς τους κανόνες θα αποκλείονται.