Σύσταση δύο εταιρειών για μονάδες της ΔΕΗ και στη συνέχεια η πώλησή τους, προβλέπει το ν/σ του υπουργείου Ενέργειας

Σύσταση δύο εταιρειών για μονάδες της ΔΕΗ και στη συνέχεια η πώλησή τους, προβλέπει το ν/σ του υπουργείου Ενέργειας

Για τον ερχόμενο Μάιο προβλέπεται με βάση το νομοσχέδιο του υπουργείου Ενέργειας που κατατίθεται την Μεγάλη Δευτέρα στην Βουλή η πώληση δύο μονάδων της ΔΕΗ, μία στο Βορρά και μία στο Νότο, αφού πρώτα συσταθούν δύο ξεχωριστές εταιρείες για κάθε μία.

Τα βασικά σημεία του ν/σ που παρουσιάζει σήμερα το Documentonews.gr., το οποίο, σημειωτέον, βρίσκεται στο τελικό στάδιο «ξεσκονίσματος» και επεξεργασίας από το υπουργείο Ενέργειας, προβλέπει ότι οι υποψήφιοι επενδυτές θα μπορούν να καταθέσουν προσφορές και στους δύο διαγωνισμούς, καθώς το νομοσχέδιο δεν προβλέπει τέτοιου τύπου ασυμβίβαστο σε κανένα από τα εννέα άρθρα του, όπως διαβεβαιώνουν κύκλοι του υπουργείου.

Η αποεπένδυση αφορά στη μονάδα Μελίτη Ι και στην άδεια κατασκευής της μονάδας Μελίτη ΙΙ στη Φλώρινα καθώς και τις μονάδες Μεγαλόπολη 3 και 4 στη Πελοπόννησο, μαζί με τα ορυχεία που τις συνοδεύουν,

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, σε κάθε μία από τις δύο θυγατρικές θα περιέλθουν οι εγκαταστάσεις, ο μηχανολογικός εξοπλισμός, τα δικαιώματα εκμετάλλευσης από ορυχεία, καθώς και το σύνολο της σχετικής αδειοδότησης, ώστε να είναι πλήρως λειτουργικές. Μάλιστα, το ν/σ προβλέπει ότι μέχρι το τέλος του έτους οι μονάδες προς μεταβίβαση θα έχουν λάβει κάθε άδεια για τη λειτουργία τους, διασκεδάζοντας έτσι τις εντυπώσεις που δημιουργεί η παραδοχή ότι παρότι λειτουργούν τόσα χρόνια δεν είναι πλήρως αδειοδοτημένες.

Μετοχικό κεφάλαιο

Το μετοχικό κεφάλαιο των θυγατρικών θα προκύψει από την λογιστική αξία (book value) των παγίων που θα μεταβιβαστούν σε αυτές. Δεν θα υπάρξει κάποια ειδική διαδικασία αποτίμησης, καθώς είναι χρονοβόρα και το υπουργείο Περιβάλλοντος- Ενέργειας εκτιμά ότι δεν θα προλάβει να ολοκληρωθεί εντός του χρονοδιαγράμματος, που έχει συμφωνηθεί με τους δανειστές.

Στη μητρική ΔΕΗ παραμένει η ιδιοκτησία εκτάσεων που στο παρελθόν απαλλοτριώθηκαν και παραχωρείται μόνο η χρήση τους, ενώ οι λογιστικές καταστάσεις του πρώτου τριμήνου θα αποτυπώνουν τον όλο διαχωρισμό και πρέπει να εγκριθούν από το ΔΣ μέχρι το τέλος Μαΐου. Θα ακολουθήσει ένας μήνας για τυχόν προσφυγές των πιστωτών και αμέσως μετά θα ολοκληρωθεί και τυπικά η απόσχιση, με την έγκριση από τη γενική συνέλευση της ΔΕΗ.

ΔΕΗ

Στη ΔΕΗ όμως απομένουν δύο βασικές υποχρεώσεις :

· To κόστος αποκατάστασης των λιγντιτικών πεδίων και της αποξήλωσης των μονάδων που θα μεταβιβαστούν, όταν λήξει η διάρκεια ζωής τους. Το κόστος του decommissioning θα επιμεριστεί αναλογικά μεταξύ της ΔΕΗ και του νέου ιδιοκτήτη

· Πλαφόν στα 500 MW της παραγωγής του νέου εργοστασίου φυσικού αερίου της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη, μέχρι να αναβαθμιστεί το δίκτυο μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας στην Πελοπόννησο.

· Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι καταργείται το λιγνιτόσημο, που μέχρι σήμερα πλήρωνε η ΔΕΗ (το 0,5% του τζίρου της) και αντικαθίσταται με τη θέσπιση ειδικού τέλους δικαιωμάτων λιγνίτη 1,2 ευρώ / MWh, το οποίο θα επιβληθεί σε όλους τους παραγωγούς ηλεκτρισμού από λιγνίτες.

Τον Μάιο οι διαγωνισμοί

Η ΔΕΗ θα διενεργήσει τον Μάιο τους διαγωνισμούς με συγκεκριμένες προδιαγραφές και κριτήρια προεπιλογή, των υποψηφίων αγοραστών, όπως η εμπειρία στη διαχείριση των μονάδων και των ορυχείων, η χρηματοοικονομική καταλληλότητα, η επάρκεια κλπ. Πιστοποιημένος, διεθνής, ανεξάρτητος εκτιμητής θα προσδιορίσει ένα δίκαιο εύρος της εμπορικής αξίας (fair value range). Αν οι προσφορές είναι χαμηλότερες, η ΔΕΗ θα μπορεί να ζητήσει βελτιωμένες τελικές οικονομικές προσφορές. Δεύτερος διεθνής ανεξάρτητος εκτιμητής θα κληθεί να γνωμοδοτήσει για το δίκαιο και το εύλογο του προσφερόμενου τιμήματος (fairness opinion), προκειμένου η ΔΕΗ να προχωρήσει σε υπογραφή της σύμβασης πώλησης.

Με βάση το χρονοδιάγραμμα, το οποίο προβλέπει το νομοσχέδιο, οι διαδικασίες υπογραφής της σύμβασης με τον αγοραστή θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί σε διάστημα έξι μηνών από τη δημοσίευση της σχετικής απόφασης της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της ΕΕ ( DG Comp), η οποία αναμένεται να εκδοθεί γύρω στις 15 Απριλίου. Θα ακολουθήσει η έγκριση από την Επιτροπή Ανταγωνισμού και στη συνέχεια θα καταβληθεί το τίμημα.

Εργασιακά

Σε ότι αφορά στα εργασιακά δικαιώματα και τις θέσεις εργασίας, το νομοσχέδιο προβλέπει : .

· Όλα τα εργασιακά δικαιώματα του προσωπικού της ΔΕΗ μεταβιβάζονται και διατηρούνται στις νέες εταιρείες.

· Οι νέες εταιρείες δεν δύνανται να προχωρήσουν σε απολύσεις για 6 χρόνια.

· Στις νέες εταιρείες θα μεταφερθεί το απαραίτητο προσωπικό ώστε να λειτουργούν κανονικά τα εργοστάσια και τα ορυχεία, σύμφωνα με απόφαση της ΔΕΗ.

· Το υπόλοιπο προσωπικό θα μετακινηθεί σε άλλες θυγατρικές του ομίλου ΔΕΗ ή θα επωφεληθεί προγράμματος εθελουσίας εξόδου.

· Και τα δύο προγράμματα, κινητικότητας και εθελουσίας, θα αποτελέσουν μέρος ολοκληρωμένου σχεδίου που θα παρουσιάσει η ΔΕΗ και θα μπορούν να ενταχθούν και εργαζόμενοι από μονάδες που τίθενται εκτός λειτουργίας.

· Προκειμένου να υποστηριχθεί το πρόγραμμα της εθελουσίας, καταργείται ο συμψηφισμός της αποζημίωσης καταγγελίας σύμβασης με το εφάπαξ.

Το νομοσχέδιο περιέχει επίσης διατάξεις για τη μεταβίβαση της παραχώρησης του δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης λιγνίτη, καθώς και για τους πόρους που διατίθενται στις περιφέρειες της Δυτικής Μακεδονίας και της Πελοποννήσου.

Μυστικά & Documento

03/07/2022, 17:00
Βαξεβάνης
Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter