Tα εμβόλια, ο καπιταλισμός και άλλες ιστορίες

Tα εμβόλια, ο καπιταλισμός και άλλες ιστορίες
Είν’ η προσπάθειές μας σαν των Τρώων. Κομμάτι παίρνουμ’ επάνω μας· Κι αρχίζουμε να ’χουμε θάρρος και καλές ελπίδες. Μα πάντα κάτι βγαίνει και μας σταματά

Αν ζούσε ο Καβάφης, ίσως να έγραφε τους «Τρώες» με αφορμή την πανδημία. Δεν πρόλαβε να αναθαρρήσει ο πλανήτης από την ανακάλυψη των εμβολίων και τη θέση των πανηγυρισμών πήραν οι γκρίνιες και τα παράπονα, οι ανταγωνισμοί των εταιρειών, οι γεωπολιτικοί συσχετισμοί και η αμηχανία των κυβερνήσεων, συνοδευόμενη από overdose ανικανότητας. Ακόμη και η γλώσσα άρχισε να εκδικείται για τις μεγαλόστομες εκφράσεις στις καμπάνιες τους υπέρ του εμβολιασμού. «Πανάκεια» π.χ. την ονόμασε η Βρετανία, δηλαδή φάρμακο διά πάσαν νόσον, και σχεδόν αμέσως εμφανίστηκε η βρετανική μετάλλαξη. «Ελευθερία» η Ελλάδα και οι πολίτες της σκλαβώθηκαν ξανά σε ήπιο ή σκληρό lockdown. Ψιλοματαιωμένη και η «Ελπίδα» της Ιταλίας. Στην πολυθρόνα της αναμονής λοιπόν για άλλη μία φορά μέχρι να τελειώσει η υγειονομική κρίση, να έρθει η ανάπτυξη, να λιώσουν οι πάγοι στην Ανταρκτική ώστε να γίνει θέρετρο σαν τη Μύκονο και να ανθίσει επιτέλους η φαιδρά πορτοκαλέα.

Οι παρενέργειες των εμβολίων είναι πλέον ορατές, αλλά όχι με τον τρόπο που πιστεύουν οι αρνητές τους. Δεν πρόκειται να ξαναγίνουμε πίθηκοι για να δικαιωθεί ο Δαρβίνος ούτε να παρακολουθεί ο Μπιλ Γκέιτς τι ψωνίσαμε από το σουπερμάρκετ. Στις παράπλευρες απώλειες ήδη περιλαμβάνεται η κατάρρευση του μύθου της Ενωμένης Ευρώπης που σαν Αγία Οικογένεια φροντίζει τα μέλη της με στοργή και αλληλεγγύη. Η Ουγγαρία σήκωσε μπαϊράκι και υπέγραψε συμφωνία για την

αγορά 2 εκατ. δόσεων του Sputnik V. Εμβόλια από το Ισραήλ ζήτησε η Κύπρος. Πληθαίνουν οι φωνές στη Γερμανία που λένε ότι δεν είναι δυνατόν να πεθαίνουν Γερμανοί όταν το πρώτο εγκεκριμένο εμβόλιο προέρχεται από γερμανική εταιρεία. Καθυστερημένες παραδόσεις παρτίδων, μυστικές συμφωνίες, νομικοί εκβιασμοί και λανθάνοντες εθνικισμοί υπακούουν στο πρόσταγμα ο σώζων εαυτόν σωθήτω.

Στα καθ’ ημάς τώρα. Μπορεί να βρισκόμαστε στις τελευταίες θέσεις στο ποσοστό δόσεων ανά πληθυσμό αλλά είμαστε πρώτοι στην παραπληροφόρηση και τη συλλογική ανοσία στα ψεύδη. Ο Ελληνας πρωθυπουργός είχε τη φαεινή ιδέα για υποχρεωτικό πιστοποιητικό εμβολιασμού. Λογικό για κάποιον που μπερδεύει τον Μοντεσκιέ με τον Ρουσσώ να μην έχει ακουστά τι σημαίνει ελεύθερη βούληση. Και πήγε η πρόταση καθαρογραμμένη στις Βρυξέλλες και επιστράφηκε ως απαράδεκτη και κουρελόχαρτο που μόνο ψάρια μπορείς να τυλίξεις. Απόγονοι ταυτόχρονα του Περικλή και του Μεγαλέξανδρου, αλλά με DNA 100% Καραγκιόζη. Αντίθετα, η λογική πρόταση του Τσίπρα να αγοράσουν οι κυβερνήσεις τις πατέντες του εμβολίου ώστε να σταματήσουν τα ναζάκια και οι πιρουέτες των φαρμακοβιομηχανιών σε βάρος της δημόσιας υγείας έγινε ασμένως δεκτή.

Στο μεταξύ η ζωή προβάλλεται online μαζί με τον καπιταλισμό και άλλες ιστορίες, ενώ ο Αδωνης βγάζει στη φόρα τα κενά της μαρξιστικής θεωρίας, γιατί σε μια οικουμενική πανδημία σημασία έχει να αριστεύσει ο νεοφιλελευθερισμός.

Η κανονικότητα ωστόσο θα επιστρέψει όταν θα έχει στο παλμαρέ της ανθρώπους που ενώνονται κάτω από τις σύγχρονες διηπειρωτικές επαφές της επιδερμίδας, όταν οι διαφημιστές του μεταμοντέρνου συνταξιοδοτήσουν πρόωρα τον τρόμο και την κερδοσκοπία.

H Χρύσα Κακατσάκη είναι φιλόλογος ιστορικός Τέχνης

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter