Τα 21 σκάνδαλα που αποκάλυψε ο Πολάκης

Τα 21 σκάνδαλα που αποκάλυψε ο Πολάκης

Τις προηγούμενες δεκαετίες όταν ο ιατρικός κόσμος έλεγε «μαγαζί γωνία» εννοούσε το ΚΕΕΛΠΝΟ. Ενα κέντρο που απείχε, με αποφάσεις της εκάστοτε ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, από διαφανείς διαδικασίες είτε αφορούσαν τις προσλήψεις είτε τις προμήθειές του είτε τα έσοδά του είτε τα λεφτά που διέθετε για διαφημιστικές καμπάνιες. 

Τα παιχνίδια διαπλοκής που παίζονταν στο ΚΕΕΛΠΝΟ ήταν γνωστά σε όλο τον επιστημονικό χώρο και μη· γνωστό ήταν εξάλλου και ότι το κέντρο στήθηκε με νόμους και υπουργικές αποφάσεις ώστε να εξυπηρετεί πολιτικές σκοπιμότητες μέσω αδιαφανών διαδρομών. Η «πετυχημένη» ομάδα του ΚΕΕΛΠΝΟ δεν άλλαξε για πολλά χρόνια, ενώ δεν φάνηκε πότε κάποιος από τους υπουργούς και αναπληρωτές υπουργούς Υγείας των προηγούμενων κυβερνήσεων να ασχολήθηκε με τις πολύπλευρες δραστηριότητές του. Με μία εξαίρεση, την πρώην υφυπουργό Υγείας Φωτεινή Σκοπούλη, η οποία προσπάθησε να αλλάξει ρότα στο κέντρο αλλά δεν τα κατάφερε, αφού όπως είχε δηλώσει: «Από όργανο για την επιτήρηση έγινε όργανο στα χέρια μιας ομάδας πολιτικών και συμφερόντων. Οργανο για τον διορισμό με κομματικά κριτήρια. Προσπάθησα με κάθε τρόπο να διορθωθεί αυτή η κατάσταση. Ζητούσα στοιχεία και μου έλεγαν ότι είναι προσωπικά δεδομένα».

Με αυτό το «όργανο» θέλησε να τα βάλει ως αρμόδιος υπουργός ο Παύλος Πολάκης, ο οποίος είχε χαρακτηρίσει το ΚΕΕΛΠΝΟ «offshore του δημοσίου». Τα ευρήματα των ελέγχων που έχουν ολοκληρωθεί επιβεβαίωσαν τις φήμες και τους μύθους που κρύβονταν στους διαδρόμους και πίσω από τους τοίχους του ΚΕΕΛΠΝΟ προκαλώντας ντόμινο κατάρρευσης μιας αμαρτωλής πραγματικότητας στην οποία συμμετείχαν επιστήμονες, γνωστοί δημοσιογράφοι, ανύπαρκτα σάιτ, διαφημιστικές εταιρείες και υπουργικά επιτελεία.

Ετσι ξεκίνησαν όλα

Ολα ξεκίνησαν στην επεισοδιακή συνέντευξη Τύπου που πραγματοποίησαν τον Δεκέμβριο του 2015 ο τότε υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός και ο αναπληρωτής υπουργός Π. Πολάκης.

Οι δύο υπουργοί είχαν καλέσει τους δημοσιογράφους προκειμένου να παρουσιάσουν τα ευρήματα του πορίσματος του Σώματος Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας όσον αφορά τη διαχείριση κονδυλίων από το ΚΕΕΛΠΝΟ για την επικοινωνιακή του καμπάνια κατά την τριετία 2012-14, καταγγέλλοντας υπηρεσιακές και πολιτικές ευθύνες.

Η συνέντευξη Τύπου έγινε πρώτο θέμα στο σύνολο σχεδόν των ΜΜΕ, όχι όμως για τις καταγγελίες των δύο υπουργών και τα ευρήματα του πορίσματος αλλά λόγω του έντονου διαπληκτισμού του Π. Πολάκη με τον διαπιστευμένο συντάκτη Αιμίλιο Νεγκή, ο οποίος είναι διευθυντής σύνταξης στο virus.com.gr, που ανήκει στην Ethos Media του Κωνσταντίνου Ουζούνη. Πρόκειται για εταιρεία γνωστή πλέον στο ευρύ κοινό, αφού ονοματίζεται στα έγγραφα του FBI για το σκάνδαλο της Novartis. Οπως χαρακτηριστικά αναγράφεται στα εν λόγω στοιχεία, η Ethos Media «ήταν μία από τις εταιρείες που χρησιμοποιήθηκαν σε σχέδια δωροδοκίας». Η κουβέντα στη συνέντευξη Τύπου εκτραχύνθηκε τόσο που ο Αιμ. Νεγκής αποκάλεσε τον Π. Πολάκη «σκύλο», με τον αναπληρωτή υπουργό να απαντάει πως «η μάσα κόπηκε».

Ο διαπληκτισμός ξεκίνησε όταν ορισμένοι δημοσιογράφοι διέκοπταν συνεχώς τον τότε υπουργό Υγείας Ανδ. Ξανθό, με συνέπεια να μην μπορεί να παρουσιάσει το περιεχόμενο του πορίσματος αλλά και αυτά που είχε σκοπό να κάνει η ηγεσία του υπουργείου προκειμένου να σταματήσουν οι αμαρτωλές δραστηριότητες του ΚΕΕΛΠΝΟ. Τότε παρενέβη ο Π. Πολάκης, με αποτέλεσμα να δεχθεί αήθη επίθεση.

Οι τηλεοπτικοί σταθμοί στην πλειονότητά τους παρουσίασαν ένα βίντεο που περιείχε μόνο τη στιγμή της έντασης και όχι το θέμα της συνέντευξης Τύπου. Από τότε και μέχρι και σήμερα, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, ο Π. Πολάκης παρουσιάζεται από τα ΜΜΕ μόνο για θέματα που αφορούν τη συμπεριφορά ή τις συνήθειές του και σε καμία περίπτωση το έργο του ή τα συμπεράσματα των πορισμάτων που εκδόθηκαν. Τα πορίσματα των επιθεωρητών στην πλειονότητά τους έχουν σταλεί στη Δικαιοσύνη και είτε βρίσκονται στο στάδιο της ανάκρισης είτε έχουν πάει στο ακροατήριο με βαριές κατηγορίες. Συγκεκριμένα έχουν ολοκληρωθεί τέσσερα πορίσματα, ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη και άλλοι έλεγχοι που αφορούν τις λειτουργίες του ΚΕΕΛΠΝΟ.

Το πάρτι στο χώρο της Υγείας

Με μια κούτα από έγγραφα και φακέλους με τα σκάνδαλα που αποκάλυψε και τα οποία τώρα «πληρώνει» ανέβηκε την Τετάρτη 31.7.2019 στο βήμα της Βουλής ο Παύλος Πολάκης κατά τη συζήτηση για την άρση της ασυλίας του. Πρόκειται για έγγραφα που ΝΔ – ΚΙΝΑΛ και μια σειρά ΜΜΕ έχουν λόγους να μην ακουστούν ή να μη διαβαστούν ευρύτερα και δημόσια. Παρ’ όλα αυτά ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας κατέθεσε τα έγγραφα αυτά στα πρακτικά της Βουλής για να μην παριστάνει κανείς στο εξής ότι δεν άκουσε και δεν είδε, ενώ εξήγησε ότι ακριβώς γι’ αυτά τα σκάνδαλα στοχοποιήθηκε από τα ΜΜΕ και από το αντίπαλο πολιτικό σύστημα.

Συνοπτικά κατέθεσε στοιχεία για τα εξής:

23 διορισμοί στο ΚΕΕΛΠΝΟ

Διορίστηκαν παρανόμως επί Αδωνη Γεωργιάδη, «που ήταν ο τρόπος να αυξήσει κατά 23 άτομα τους μετακλητούς του, όταν είχε ολοκληρώσει τον αριθμό που επιτρεπόταν τότε». Για το σκάνδαλο αυτό ο Σταμάτης Πουλής έχει παραπεμφθεί στη Δικαιοσύνη για τέσσερα κακουργήματα και δύο πλημμελήματα. «Νόθευσαν έγγραφα, πλαστογράφησαν έγγραφα, έκαναν απιστία κατά του δημοσίου, διασπάθιση δημοσίου χρήματος» είπε ο Π. Πολάκης σημειώνοντας ότι η διασπάθιση δημόσιου χρήματος φτάνει τις 150.000 ευρώ.

57 διορισμοί στο ΚΕΕΛΠΝΟ

Η διασπάθιση δημόσιου χρήματος φτάνει το 1,5 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τον Π. Πολάκη, εμπλέκεται «η ίδια συμμορία»: Παπαδημητρίου, Πουλής, Θεοφιλάτου, Πολύζου. Το πρώτο δικαστήριο για τα πλημμελήματα έγινε στις 19 Ιουλίου και αφορούσε τη σύσταση συμμορίας.

Τα τιμολόγια Πουλή

Στον Στ. Πουλή, είπε ο Π. Πολάκης, η Αρχή Καταπολέμησης και Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες «βρήκε 240.000 ευρώ στους λογαριασμούς, τα οποία δεν μπορεί να δικαιολογήσει. Για δύο χρονιές είχε πάρει γύρω στα 60 με 70 χιλιάρικα και έφερε τιμολόγιο για 25.000 ευρώ, τα οποία δεν είχαν σφραγίδες, δεν είχαν υπογραφές, άλλα λέγανε, άλλα είχε εισπράξει και έχει σταλεί αυτή η υπόθεση και στην επιτροπή για την ανακριβή δήλωση του πόθεν έσχες, αλλά και στον εισαγγελέα, προκειμένου να του ασκηθεί δίωξη για ξέπλυμα μαύρου χρήμα». «Αυτός ο ένας ιδιώτης που με μηνύει ότι τον προσέβαλα» σχολίασε.

Αναθέσεις στον… μπατζανάκη μέσω ΚΕΕΛΠΝΟ

Σύμφωνα με τον πρώην αναπληρωτή υπουργό, ο Στ. Πουλής «ανέλαβε μέσα από παράνομες διαδικασίες αναθέσεων τη δομή των οροθετικών του ΚΕΕΛΠΝΟ». Μαζί με τη σύζυγό του Μ. Θεοφιλάτου, που ως υπεύθυνη του τμήματος Διοικητικού Συντονισμού του ΚΕΕΛΠΝΟ εισηγούνταν όλες τις δαπάνες, έδωσαν στον μπατζανάκη του (σύζυγο της αδελφής της Θεοφιλάτου, η οποία ήταν αποσπασμένη στο γραφείο του Αδ. Γεωργιάδη…) με απευθείας ανάθεση τη συντήρηση του κτιρίου, του ξενώνα των οροθετικών του ΚΕΕΛΠΝΟ, με 130.000 ευρώ την πρώτη χρονιά και 150.000 ευρώ τη δεύτερη χρονιά. «Εδινε 150.000 ευρώ για ένα κτίριο 500 τετραγωνικών, για να έχει stand by ένα συνεργείο, για να αλλάξει καμιά λάμπα ή να κλείσει κανέναν σωλήνα που θα χάνει νερό. Την ίδια στιγμή, σε αντίστοιχη δαπάνη για έξι κέντρα φιλοξενίας προσφύγων σε πολύ μεγαλύτερα κτίρια που είχε το ΚΕΕΛΠΝΟ πάνω στα σύνορα και στον Εβρο έδινε 25.000 ευρώ» είπε ο Π. Πολάκης.

Τροφοδοσίες «Ο μπατζανάκης» του ΚΕΕΛΠΝΟ

Στον μπατζανάκη ο Στ. Πουλής «έδινε σύμβαση για τη διατροφή 50 ατόμων αξίας 177.000 ευρώ τον χρόνο! Το καταλαβαίνετε; Εδινε 177.000 ευρώ τον χρόνο!». «Τιμολογούσε με την ίδια τιμή είτε ήταν μοσχάρι είτε ήταν μπριζόλα είτε ήταν φακές είτε ήταν μπιζέλια. Ο,τι πάρεις, 12,5» πρόσθεσε ο Π. Πολάκης.

897 συμβάσεις διαφημιστικής δαπάνης

Η Μ. Θεοφιλάτου εισηγήθηκε και υπέγραψε, είπε ο Π. Πολάκης, 897 συμβάσεις διαφημιστικής δαπάνης από τον Οκτώβριο του 2013 μέχρι το τέλος του 2014. «Δεν μπορώ εγώ να βγάλω το άθροισμα, μπορεί να είναι 10 εκατομμύρια, μπορεί να είναι 15 εκατομμύρια, μπορεί να είναι και 20 εκατομμύρια ευρώ» ομολόγησε ο Π. Πολάκης και σημείωσε ότι «τα έχω διαβιβάσει στην Εισαγγελία Διαφθοράς, έχει γίνει έλεγχος». Ο Π. Πολάκης υπενθύμισε πως όταν σε συνέντευξη Τύπου με τον Ανδρέα Ξανθό αποκάλυψε το σκάνδαλο, «μου την έπεσαν όλοι οι δημοσιογράφοι και το προέβαλαν όλα τα κανάλια. Και ενώ με είπε ένας ονόματι Νεγκής –ένα χαμένο κορμί– σκύλο, αυτό δεν το έδειξε κανένα κανάλι, αλλά έδειξε την απάντηση. Εδώ, λοιπόν, φαίνονται τα πεντοχίλιαρα που έφευγαν σαν το χαλάζι, για να μπαίνουν banner σε κάτι σάιτ που δεν τα ξέρει η μάνα τους, ellinesdimarxoi.gr, velonakaiklosti.gr». Μάλιστα αποκάλυψε ότι δόθηκαν 10.000 ευρώ σε σάιτ που βρισκόταν στη θέση 670.163η, ποσό 15.000 ευρώ στο goodnews.gr, 16.000 ευρώ στο amesa.gr κ.ά. Δόθηκαν 20.000 ευρώ στα «Παραπολιτικά» για ένα άρθρο σχετικά με την πολιομυελίτιδα στη Συρία! «Σε αυτό τον κατάλογο βρίσκεται όλη η βρομιά, η σαπίλα των συστημικών ΜΜΕ, που αποδεικνύουν ότι το ΚΕΕΛΠΝΟ, αυτή η offshore του υπουργείου Υγείας, εξελίχθηκε σε μηχανισμό ελέγχου της επικοινωνίας, προκειμένου να λιβανίζει τις κυβερνήσεις. Αυτή η ιστορία ξεκίνησε επί Αβραμόπουλου, αλλά έφτασε στο μέγιστο την περίοδο του Γεωργιάδη, την περίοδο των μνημονίων» υπογράμμισε ο Π. Πολάκης.

Βουλευτής της ΝΔ πήρε διαφήμιση από το ΚΕΕΛΠΝΟ

Ο Π. Πολάκης αποκάλυψε ότι ο βουλευτής Δωδεκανήσων της ΝΔ Γιάννης Παππάς τον Δεκέμβριο του 2014 και τον Ιανουάριο του 2015 πήρε περίπου 90.000 ευρώ για το σάιτ AegeanDreamWeb. «Ετσι έκανε την προεκλογική του εκστρατεία το 2015. Το άνοιξε στο όνομα της γυναίκας του και της πεθεράς του ή της γυναίκας και της γραμματέως του –κάτι τέτοιο– και μετά από έναν χρόνο το έκλεισε» υπογράμμισε ο Π. Πολάκης.

Συνεργασία Τ. Χατζή – Στ. Πουλή

Το σάιτ Newpost του Τάκη Χατζή (έως πρόσφατα στον Σκάι, τώρα στον Alpha) πήρε 150.000 ευρώ. Ο Στ. Πουλής και η σύζυγός του έφτιαξαν στη Βουλγαρία την offshore RedPepper που κατέληξε στην οικογένεια Χατζή. Συγκεκριμένα, την έφτιαξε η γυναίκα του Πουλή, την πούλησε στον Πουλή, μπαίνει μέτοχος η γυναίκα του Τ. Χατζή και έπειτα από λίγο καιρό την έκλεισαν! «Κοίταξε να δεις, ρε παιδί μου, ένα πράγμα! Η γυναίκα του υπογράφει τις διαφημιστικές δαπάνες όλης της γης, αυτός είναι εξέχον μέλος της συμμορίας, φτιάχνουν offshore στη Βουλγαρία για να ασχοληθούν, λέει, με τον τουρισμό και βάζουν συνέταιρο έναν που πήρε εκείνη τη χρονιά, το 2013-2014, 150 χιλιάδες ευρώ από το ΚΕΕΛΠΝΟ. Αθώα όλα! Εγινε τυχαία! Θέλουν να αναπτύξουν το επιχειρηματικό τους δαιμόνιο και ανοίγονται στη Βουλγαρία! Δεν ξεπλένουν μαύρο χρήμα! Αυτά τα ψάχνει η Δικαιοσύνη» είπε ο Π. Πολάκης.

Αντικαρκινικός έρανος

Το ΚΕΕΛΠΝΟ πήρε 3,5 εκατ. ευρώ από τον αντικαρκινικό έρανο (1,5 εκατ. για το πρόγραμμα εθνικής εκστρατείας πρόληψης κατά του καρκίνου και 2 εκατ. για να κάνει αρχείο νεοπλασιών). «Εφτιαξε ένα “excelάκι” και πήρε 2 εκατομμύρια» σχολίασε ο Π. Πολάκης.

Μεταστέγαση ΚΕΕΛΠΝΟ (επί Αβραμόπουλου)

Το κτίριο είχε αντικειμενική αξία 3,5 εκατ. ευρώ και κόστισε 17 εκατ. ευρώ.

Δάνειο ΚΕΕΛΠΝΟ

Πήρε δάνειο 200 εκατ. ευρώ. «Αν δει κανείς το έγγραφο με το οποίο πήρε το δάνειο με υπογραφή Πιερρουτσάκου, ούτε στο μπακάλικο για να ψωνίσεις δεν πας με τέτοιο έγγραφο» είπε ο Π. Πολάκης.

Κτίριο ΚΕΕΛΠΝΟ στη Βάρη

Αποπερατώθηκε τέσσερις φορές! 2,3 εκατομμύρια τη μία φορά, 1 εκατομμύριο την άλλη, 1,230 εκατομμύριο την άλλη.

Χορηγία στον όμιλο Ant1 για «Αριστεία ζωής και των δράσεων ενημέρωσης του κοινού για τη γρίπη»

Κόστος, 1 εκατομμύριο.

Χορηγίες Σκάι

Είναι της τάξεως των 250.000-300.000 ευρώ για προβολή δράσεων του ΚΕΕΛΠΝΟ.

Συντήρηση ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού στο κτίριο του ΕΚΕΠΥ

Κόστος 3.182.000 ευρώ για έξι μήνες. Δόθηκε στην κατασκευαστική ΜΕΓΚΑ ΑΤΕ.

Αγορά θερμικών καμερών για τη γρίπη

«Η καλύτερη κάμερα κόστιζε 8.000-9.000 ευρώ και αγοράστηκαν 115.000 ευρώ η μία!» κατήγγειλε ο Π. Πολάκης σημειώνοντας ότι τις κάμερες είχε πάλι η κατασκευαστική ΜΕΓΚΑ ΑΤΕ…

Καμπάνιες ΚΕΕΛΠΝΟ

Ενδεικτικά ο Π. Πολάκης διάβασε: «Παραγωγή δύο τηλεοπτικών σποτ για το AIDS σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας “Ημέρα Αγκαλιάς και Βόμβα”. Κόστισε 178.500 ευρώ. Ποιος το πήρε; Η LeSpotProductions. Τηλεοπτική προβολή σποτ Παρέα-32, 83.000 ευρώ. Τηλεοπτική προβολή δύο σποτ για το AIDS, Ημέρα Αγκαλιάς, 169.000 ευρώ. Κάλυψη εκδηλώσεων, 16.000 ευρώ. Διοργάνωση-εκδήλωση για την παρουσίαση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τον Καρκίνο, 92.000 ευρώ, Civitas Communication».

Σποτ για το κάπνισμα

Επί Αβραμόπουλου υπήρξε σωρεία αναθέσεων για το «Η Ελλάδα κόβει το κάπνισμα». Ο Σκάι πήρε 124.000 ευρώ για το κάπνισμα «και γι’ αυτό τον πειράζει ότι καπνίζω εγώ» σχολίασε ο Π. Πολάκης.

Κρύπτη ΚΕΕΛΠΝΟ

«Εκεί βρέθηκε και πού πήγαν τα 90 εκατομμύρια ευρώ που δεν φαίνονταν στους ισολογισμούς».

eHEALTH

«Το θέμα είναι ότι η γυναίκα του Στουρνάρα έχει πάρει παρανόμως λεφτά από το ΚΕΕΛΠΝΟ. Πώς το λένε, βρε παιδί μου; Για το eΗealth Forum έχει πάει κι αυτή στο δικαστήριο για συνέργεια σε παράβαση καθήκοντος. Πήρε κι αυτή αναβολή» τόνισε ο Π. Πολάκης και υπενθύμισε ότι πήρε με απευθείας ανάθεση (περίπου 700.000 ευρώ) τη διοργάνωση του συνεδρίου που διοργάνωνε κάθε χώρα όταν είχε την προεδρία της ΕΕ.

Διαφημιστική δαπάνη για τον καρκίνο

Το κόστος της καμπάνιας ήταν 1 εκατ. ευρώ και η εταιρεία της συζύγου Στουρνάρα πήρε 650.000 ευρώ.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter