Τα 4 ψέματα Χατζηδάκη

Τα 4 ψέματα Χατζηδάκη

Από την «αποτυχημένη διοίκηση» μέχρι το target model

01 Αν είναι αποτυχημένη η διοίκηση, όπως λέτε, πώς στο καλό έχει επιτευχθεί κερδοφορία; Και χωρίς κερδοφορία πώς θα κάνεις εκπτώσεις;

Η κερδοφορία της ΔΕΗ οφείλεται σε αυξήσεις τιμολογίων και κυρίως στα υπερκέρδη που εξασφαλίζει από τη στρέβλωση της αγοράς υπέρ των παραγωγών αερίου αλλά και της ίδιας. Οι εκπτώσεις είναι από τα υπερκέρδη μιας ΔΕΗ που αδιαφορεί για το δημόσιο συμφέρον.

02 Με τον λιγνίτη το ρεύμα θα ήταν ακόμη πιο ακριβό.

Από το καλοκαίρι 2021, όταν (βλ. διάγραμμα κάτω) το φυσικό αέριο μείον τον λιγνίτη ξεπερνά τη γραμμή του μηδενός, το φυσικό αέριο έγινε κατά πολύ ακριβότερο του λιγνίτη, ακόμη κι αν συνυπολογίσουμε τα δικαιώματα ρύπων. Ο Χατζηδάκης όταν εξήγγειλε τη βίαιη απολιγνιτοποίηση θεωρούσε ότι το φυσικό αέριο θα διατηρούσε για πάντα χαμηλές τιμές («υπάρχει κάποιος προφήτης που θα μπορούσε να προβλέψει τη διεθνή κρίση στο φυσικό αέριο;»), αλλά συνέχισε να το υποστηρίζει και μετά το καλοκαίρι του 2021, όταν η διαφορά υπέρ λιγνίτη είχε εκτοξευτεί!

03 Οι λιγνιτικές μονάδες κοστίζουν λιγότερο αν κλείσουν. Τότε γιατί τις ξανανοίγουν τώρα;Δεν κλείσαμε λιγνιτικές μονάδες, ήταν όλα προγραμματισμένα επί ΣΥΡΙΖΑ.

Κλείνουν τα πάντα μέχρι το 2025, κλείνουν ορυχεία και απολύουν εργαζόμενους χωρίς καμιά δυνατότητα διαθεσιμότητας μονάδων αν χρειαστούν, αλλά, κυρίως, ό,τι έχει απομείνει υπολειτουργεί (31/10/21 έσπασαν κάθε αρνητικό ρεκόρ όταν έκαιγε μόνο μία μονάδα 330 ΜW την ώρα που η διαθέσιμη πραγματική ισχύς είναι τουλάχιστον 1.600 ΜW!).
Φεβρουάριο του 2020 η παραγωγή από λιγνίτη ήταν περί το 24% της συνολικής παραγωγής ενέργειας. Φεβρουάριο του 2022 ο λιγνίτης συμμετέχει στο μείγμα με ποσοστό της τάξης του 10%.

04 Εχει υιοθετηθεί καινούργιο μοντέλο. Ημασταν η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που δεν το είχε εφαρμόσει. Το target model. Ηταν υποχρέωσή μας απέναντι στην ΕΕ. Το σύστημα αυτό όταν ξεκινάει παντού είχε «παιδικές ασθένειες» και αναταράξεις. Οι αυξήσεις οφείλονται στην αύξηση των διεθνών τιμών.

Είμαστε η μόνη ευρωπαϊκή χώρα στην οποία το σύνολο της ενέργειας περνά μέσα από το Χρηματιστήριο Ενέργειας και δεν υπάρχει καμιά κοινοτική υποχρέωση γι’ αυτό. Ο διάδοχος κ. Σκρέκας έχει πολύ διαφορετική άποψη για τις «παιδικές ασθένειες» ή για το αν ευθύνεται μόνο η αύξηση των διεθνών τιμών. Απλώς ο Σκρέκας αυτά τα λέει μόνο στο εξωτερικό:
«Το πρόβλημα έχει ανακύψει ακολουθώντας τη ραγδαία αύξηση των τιμών του αερίου αλλά έχει βαθύτερα συστηματικά αίτια. Ας πούμε ότι μία μέρα έχουμε 90% της ηλεκτρικής παραγωγής από ανανεώσιμες πηγές και ένα 10% από μια ακριβή θερμική μονάδα. Σύμφωνα με το τρέχον μοντέλο η τιμή θα καθοριστεί από την πιο ακριβή μονάδα [θερμική]. [Η τιμή αυτή] αντικατοπτρίζει την πραγματική τιμή της ηλεκτρικής παραγωγής; Είναι αυτό δίκαιο για τον καταναλωτή; Μέχρι το 2030 θα έχουμε πολλές μέρες με το ίδιο φαινόμενο. Ο τρέχων μηχανισμός υιοθετήθηκε για να διαχειριστεί μια κατάσταση που ίσχυε στο παρελθόν. Τώρα πρέπει να εξετάσουμε ένα μηχανισμό κατάλληλο ενόψει των στόχων του 2030» είπε στις 2-12-2021 στη σύνοδο υπουργών Ενέργειας της ΕΕ.
Αν πέρα από τις αστείες επιδοτήσεις έκανε και κάτι γι’ αυτά τα «βαθύτερα αίτια», θα ήταν πολύ διαφορετικά τα πράγματα…

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter