Τα «45αρια» των αδερφών Ψωμιάδη: Οι αποκαλύψεις του Hot Doc και η «γαλάζια» πολιτική προστασία

Τα «45αρια» των αδερφών Ψωμιάδη: Οι αποκαλύψεις του Hot Doc και η «γαλάζια» πολιτική προστασία

Η παραπομπή των αδελφών Ψωμιάδη στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, μαζί με άλλα έξι πρόσωπα είναι μία ακόμη υπόθεση από αυτές που είχε δημοσιοποιήσει το περιοδικό Hot Doc από τον Μάρτιο του 2016.

Η υπόθεση απασχόλησε τη Δικαιοσύνη το 2010. Δύο χρόνια μετά και συγκεκριμένα το Μάρτιο του 2012 ασκήθηκαν και οι πρώτες διώξεις από την Εισαγγελία Θεσσαλονίκης.

Οι ποινικές διώξεις αφορούσαν τον Παναγιώτη Ψωμιάδη και τον αδερφό του Διονύση για απλή συνέργεια σε απιστία και ψευδή βεβαίωση με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου. Διώξεις όμως ασκήθηκαν και σε βάρος ακόμη 19 ατόμων, τα οποία υπηρετούσαν στη Νομαρχία Θεσσαλονίκης. Το Μάιο του 2015 ο εισαγγελέας Εφετών Αχιλλέας Ζήσης με πρότασή του προς το Συμβούλιο Εφετών ζήτησε να παραπεμφθούν σε δίκη οι αδερφοί Ψωμιάδη, όπως επίσης και ακόμη έξι άτομα. Μερικούς μήνες μετά όμως και συγκεκριμένα το Νοέμβριο του 2015 το Συμβούλιο Εφετών Θεσσαλονίκης διέταξε περαιτέρω ανάκριση για την υπόθεση προκειμένου να εξεταστούν και άλλοι μάρτυρες.

Νομικοί κύκλοι σχολίαζαν τότε στο «Hot Doc» τον κίνδυνο παραγραφής της υπόθεσης, καθώς τα «45αρια» θα μπορούσαν να εξεταστούν αποσπασματικά, να θεωρηθούν ως πλημμέλημα και να παραγραφούν. Κάτι που τελικά δε συνέβη, με τους αδερφούς Ψωμιάδη να κάθονται τελικά στο «σκαμνί» για τη συγκεκριμένη υπόθεση.

Η «γαλάζια» πολιτική προστασία

Αξίζει να σημειωθεί ότι για τους αδερφούς Ψωμιάδη υπήρξε πολιτική προστασία από την πλευρά της ΝΔ. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του σημερινού Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου ο οποίος είχε σταθεί δημόσια στο πλευρό τους με δηλώσεις του, όταν ακόμη ήταν βουλευτής της ΝΔ. Συγκεκριμένα τον Ιούλιο του 2014 όταν οι αδερφοί Ψωμιάδη περνούσαν το κατώφλι της ειδικής ανακρίτριας για να απολογηθούν ο κ. Παυλόπουλος φέρεται να κατέθεσε και ο ίδιος, υπό την ιδιότητα του πρώην υπουργού Εσωτερικών. Μάλιστα εξερχόμενος του γραφείου της ανακρίτριας φέρεται να είχε κάνει και δημόσια δήλωση στήριξης προς το πρόσωπο των αδελφών Ψωμιάδη.

Διαβάστε αναλυτικά τα όσα είχε αποκαλύψει το περιοδικό Hot Doc 

https://www.documentonews.gr/filegrid/2017/06/28/5953e001cd3a18644d30d912.pdf

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter