Τα 5 «όχι» του Αλέξη Τσίπρα

Τα 5 «όχι» του Αλέξη Τσίπρα

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα ασκεί στο εξής στην κυβέρνηση τη σκληρή αντιπολίτευση που της αξίζει, δεν θα αφήνει τίποτε να πέσει κάτω και θα της κάνει τη ζωή δύσκολη

Για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ το εξοχικό στο Σούνιο ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι, ενώ η υπόθεση της Folli Follie ήταν η επιβεβαίωση ότι ορθώς ο πρόεδρος του κόμματος αποφάσισε να μην αφήνει τίποτε αναπάντητο από εδώ και στο εξής και να θέσει τον πήχη εκεί απ’ όπου η κυβέρνηση Μητσοτάκη αδυνατεί να περάσει, εκμυστηρεύεται στο Documento κορυφαίο στέλεχος του κόμματος.

Ο Αλέξης Τσίπρας γνωρίζει πολύ καλά ότι ο πολιτικός σχεδιασμός του Κυριάκου Μητσοτάκη προβλέπει εκλογές μες στο 2021 (όποτε το επιτρέψει η πανδημία) με στόχο να κεφαλαιοποιήσει την όποια επιστροφή στην κανονικότητα και κυρίως να «κάψει» την απλή αναλογική. Προς αυτή την κατεύθυνση άλλωστε κινούνται και οι εξελίξεις στο ΚΙΝΑΛ με την ενεργοποίηση του Ανδρέα Λοβέρδου και την πρόσφατη συνάντηση της τριάδας Σαμαρά – Βενιζέλου – Λοβέρδου με πρόσχημα το βιβλίο του τελευταίου.

Δεν κρατούν ούτε τα προσχήματα

Γνωρίζει επίσης ότι οι ιδιοκτήτες των καναλιών, δηλαδή η οικονομική ελίτ της χώρας, έχουν βάλει στο στόχαστρο τον ίδιο και τον ΣΥΡΙΖΑ και δεν είναι διατεθειμένοι όχι να μοιράσουν την πίτα στη μέση αλλά ούτε τα προσχήματα να κρατήσουν. Η λογοκρισία στην Ελενα Ακρίτα και η παραίτηση-απόλυση της διευθύντριας σύνταξης του «Βήματος» είναι οι δύο τελευταίοι κρίκοι στη μακρά αλυσίδα πράξεων, όπως η λίστα Πέτσα αλλά και η δημοσιογραφική κάλυψη του κόμματος. Εδώ οι αριθμοί δεν λένε την αλήθεια. Μπορεί για παράδειγμα οι αριθμοί να λένε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει την τιμητική του στα κανάλια, αλλά ο λόγος είναι σχεδόν πάντα αρνητικός.

Επίσης ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ γνωρίζει ότι η πανδημία, το κυβερνητικό αλαλούμ και τα περιοριστικά μέτρα αφήνουν πολύ αρνητικό αποτύπωμα στην οικονομία, το οποίο είναι πολύ δύσκολο έως ακατόρθωτο να βελτιωθεί εντός του 2021 και λόγω του προϋπολογισμού και λόγω δράσεων στη διαχείριση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάπτυξης.

Εκτιμά όμως ότι η αχίλλειος πτέρνα της κυβέρνησης βρίσκεται εντός της ΝΔ, στη δεξιά πολυκατοικία, και αφορά τα εθνικά θέματα και τα ελληνοτουρκικά. Εκεί οι εξελίξεις θα είναι ραγδαίες. Ηδη οι πληροφορίες θέλουν την έναρξη των διερευνητικών επαφών ίσως και τον Ιανουάριο, που αργά ή γρήγορα θα οδηγήσουν και σε έναν διάλογο μεταξύ των δύο χωρών, τον οποίο πολύ δύσκολα η Αθήνα θα περιορίσει μόνο στον καθορισμό της υφαλοκρηπίδας και των υδάτων άνωθεν αυτής, δηλαδή της ΑΟΖ. Εδώ είναι πολλοί εκείνοι που επικαλούμενοι και τις θέσεις της ανανεωτικής Αριστεράς περί των εθνικών θα επιθυμούσαν από τον ΣΥΡΙΖΑ και

Ο πρώην πρωθυπουργός εκτιμά ότι η αχίλλειος πτέρνα της ΝΔ βρίσκεται στη δεξιά πολυκατοικία και αφορά τα εθνικά θέματα και κυρίως τα ελληνοτουρκικά, όπου οι εξελίξεις θα είναι αναπότρεπτα ραγδαίες τον Αλ. Τσίπρα να βάλουν πλάτη. Ωστόσο το χαρτί αυτό το «έκαψε» ο Κυρ. Μητσοτάκης.

Ο Αλ. Τσίπρας έσπευσε ήδη να βάλει δύσκολα στον πρωθυπουργό.

  • Οχι σε συμβούλιο πολιτικών αρχηγών με προκαθορισμένη από τον πρωθυπουργό ατζέντα.
  • Οχι σε εθνική συνεννόηση με στόχο να διευκολυνθεί ο Κυρ. Μητσοτάκης να περάσει αυτά που η στάση και η πολιτική του επέβαλε ως αδιέξοδα.
  • Οχι σε συζήτηση για γκρίζες ζώνες στην κυριαρχία των νησιών μας.
  • Οχι σε συζήτηση για αποστρατιωτικοποίηση ελληνικών νησιών.
  • Οχι σε λύση χαλαρής συνομοσπονδίας δύο ανεξάρτητων κρατών στην Κύπρο με παραμονή των εγγυητριών δυνάμεων και του κατοχικού στρατού.

Και, τέλος, ναι στον διάλογο με την Τουρκία για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ των δύο χωρών.

Από αυτό το πλαίσιο, λένε στην Κουμουνδούρου, ο Κυρ. Μητσοτάκης πολύ δύσκολα θα μπορέσει να αποδράσει. Ακόμη κι αν επιχειρήσει να πάει πρώτα σε εκλογές ευελπιστώντας σε νικηφόρο αποτέλεσμα που θα το θεωρήσει λευκή επιταγή για να προχωρήσει στην όποια λύση.

Δεν υπάρχει συνεννόηση με το σύστημα Μαξίμου

Στο εσωκομματικό πεδίο η στάση της κυβέρνησης και της πλειονότητας των ΜΜΕ περιθωριοποιεί εκ των πραγμάτων τις φωνές εκείνες που βάζοντας μπροστά το λεγόμενο ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς ήθελαν πιο ήπια αντιμετώπιση του πολιτικού αντιπάλου, ακόμη και συνεννόηση σε μείζονα θέματα όπως για παράδειγμα τα εθνικά. Είναι πλέον σαφές σε όλους ότι με το σύστημα Μητσοτάκη στο Μαξίμου δεν μπορείς να έχεις καμία συνεννόηση και καμία γραμμή επικοινωνίας. Πολλώ δε μάλλον όταν στο μυαλό του πρωθυπουργού είναι η προσπάθεια πολιτικής απόδρασης διά των εκλογών και όσο τα νούμερα του δίνουν ακόμη προβάδισμα. Εδώ οι πληροφορίες που φτάνουν στην Κουμουνδούρου αρχίζουν να δείχνουν κάποια ενθαρρυντικά για τον ΣΥΡΙΖΑ σημεία, όπως για παράδειγμα ότι ο κόσμος θεωρεί ότι προηγείται σε θέματα κοινωνικής πολιτικής αλλά και σε θέματα καταπολέμησης της διαπλοκής. Την ίδια ώρα, όσο περνά ο καιρός ο κόσμος δεν βλέπει με καθόλου καλό μάτι τη σύμπλευση με τα κανάλια και τη στήριξη που απολαμβάνει η κυβέρνηση από δελτία και γνωστούς δημοσιογράφους, όπως φυσικά και τους αποκλεισμούς και τη λογοκρισία σε μη αρεστούς δημοσιογράφους.

Ολα τα παραπάνω εξετάζονται από τους συνεργάτες του Αλ. Τσίπρα και η πρώτη κίνηση ήταν η προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή αμέσως μετά τις γιορτές για θέματα όπως οι απευθείας αναθέσεις, η διαχείριση της πανδημίας, οι διώξεις μη αρεστών δημοσιογράφων, η εξίσωση των πτυχίων των ΑΕΙ με των ΙΕΚ. Θα ακολουθήσουν κι άλλες, λένε με νόημα, αφού ο πολιτικός χειμώνας προβλέπεται να είναι μακρύς.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter