Τα αιρετικά: 2.500 χρόνια Θερμοπύλες - Σαλαμίνα - Την Κυριακή μαζί με το Documento

Ένας τόμος που θίγει 10+2 ζητήματα ανάμεσα στον μύθο και την ιστορία

Το 2020 συμπίπτει με τα 2.500 χρόνια (αν και δεν υπάρχει έτος μηδέν) από τη μάχη των Θερμοπυλών και τη ναυμαχία της Σαλαμίνας το 480 π.Χ. Είναι δύο ιστορικά γεγονότα που εντάσσονται στους Περσικούς Πολέμους και είναι κομβικής σημασίας καθώς αναχαιτίζεται και αποκρούεται η τεράστια δύναμη των Περσών. Έχουν καταγραφεί στην ιστοριογραφία από ορισμένους ιστορικούς ως η μάχη δύο πολιτισμών, του φιφλελύθερου κόσμου και του αυταρχικού, της Δύσης με την Ανατολή, του καλού με το κακό. Είναι όμως έτσι τα πράγματα.

Αναζητούμε τις απαντήσεις μέσα από τις σελίδες του 10ου τόμου των Αιρετικών που πραγματεύεται τα δύο μεγάλα γεγονότα του αρχαίου κόσμου, επιχειρώντας να ρίξει φως σε σκοτεινές και γκρίζες ζώνες, μεταξύ μύθου και ιστορίας. Για τον σκοπό αυτό ζητήσαμε από δύο Ιρανούς, έναν συγγραφέα και έναν καθηγητή Φιλοσοφίας, να γράψουν από τη σκοπά των «αντιπάλων». Τι συνέβη εκείνο τον χρόνο, πώς το περιγράφει ο Ηρόδοτος, ποιες επιρροές είχε; Τι ρόλο είχαν οι Φοίνικες και πώς λειτούργησε στο θυμικό το «πολιτειακό», η ελευθερία και η δημοκρατία δηλαδή, στη μάχη και στη ναυμαχία; Αλλά πώς έχουν αποτυπωθεί στη μνήμη τα Μηδικά, πώς έχουν χρησιμοποιηθεί στην πολιιτκή, ατην Ιστορία κια την αρχαιολογία, στην τέχνη και στον κινηματογράφο;

Όλες οι απαντήσεις την Κυριακή με το Documento και το δέκατο βιβλίο της σειράς «Τα αιρετικά».

ΣΧΟΛΙΑ

Το Documento σέβεται όλες τις απόψεις, οι οποίες ωστόσο απηχούν αποκλειστικά και μόνον τη γνώμη των χρηστών. Διατηρούμε το δικαίωμά μας να μην αναρτούμε υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Σχόλια που παραπέμπουν με ενεργό link σε άλλα sites δεν θα δημοσιεύονται. Χρήστες που δεν σέβονται αυτούς τους κανόνες θα αποκλείονται.