Τα Αιρετικά – Πρόσφυγες στον ελλαδικό χώρο – Την Κυριακή 20 Δεκεμβρίου μαζί με το Documento

Τα Αιρετικά – Πρόσφυγες στον ελλαδικό χώρο – Την Κυριακή 20 Δεκεμβρίου μαζί με το Documento

10+3 θεωρήσεις του ξεριζωμού με σταθμούς το 1922, τον Εμφύλιο και το σήμερα

Μια έκδοση που προσπαθεί να αφουγκραστεί την αγωνία όσων κατέφυγαν στην Ελλάδα αποδιωγμένοι από τη χώρα τους ή ξεριζώθηκαν από την ελληνική ύπαιθρο για να στοιβαχτούν στις παρυφές των μεγάλων αστικών κέντρων, φωτίζοντας όψεις του προσφυγικού ζητήματος στην Ελλάδα και της στάσης των γηγενών απέναντι στους κατατρεγμένους.

Μέσα από τη θεώρηση μερικών πτυχών του προσφυγικού/μεταναστευτικού από τις αρχές του προηγούμενου αιώνα έως τις ημέρες μας και από την αναπαραγωγή μαρτυριών γηγενών και προσφύγων αναδεικνύεται η ενοχλητική όσο και δυσάρεστη πραγματικότητα: η Ελλάδα δεν είναι η χώρα του Ξένιου Δία, αλλά ένα κράτος έτοιμο να εξαθλιώσει ακόμη περισσότερο τον άνθρωπο που έχει εγκαταλείψει τις προγονικές του εστίες και να κερδοσκοπήσει πάνω στην εξαθλίωσή του.

Η θεματική του με μια ματιά: Πόντιοι και Μικρασιάτες πρόσφυγες, Αξενος τόπος, Η εγκατάσταση των προσφύγων στη Μακεδονία, Oψεις της «εθνικοφροσύνης» των προσφύγων στη μεσοπολεμική Θεσσαλονίκη, Ρώσοι/Ρωμιοί στην ίδια πόλη, «Αναγκαστικός» εκσυγχρονισμός του κράτους, Στεγαστική πολιτική, Προσφυγικοί σύλλογοι στη Νέα Κοκκινιά, Αθλητισμός και προσφυγιά,Πρόσφυγες στην ίδια τους τη χώρα,αλλά και σύγχρονα ζητήματα, όπως Εμφυλη βία και προσφυγιά, Διαστάσεις της ασκούμενης αντικοινωνικής πολιτικής της ΕΕ στο προσφυγικό και Εκπαίδευση παιδιών προσφύγων.

Γράφουν:Βλάσης Αγτζίδης, Θοδωρής Αθανασιάδης, Ραϋμόνδος Αλβανός, Μαρία Γκασούκα, Σπύρος Κουζινόπουλος, Νίκος Κουραχάνης, Βασιλική Λάζου, Ανδρέας Μπαλτάς, ΝικολίναΜυωφά, Κυριακή Παπαθανασοπούλου, Θεοδόσης Αθ. Τσιρώνης, ΓιούληΧρονοπούλου.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter