Τα ανεκτίμητα προτερήματα της προπόνησης στη ζέστη

Τα ανεκτίμητα προτερήματα της προπόνησης στη ζέστη

Για κάποιους πρόκειται για αληθινό βασανιστήριο. Και δικαιολογημένα: το να τρέχεις μέσα στην ζέστη δεν είναι σίγουρα το πιο ευχάριστο πράγμα στον κόσμο.

Και όμως, μια σειρά από έρευνες έχουν δείξει πως το τρέξιμο (και η προπόνηση εν γένει) σε θερμό περιβάλλον εμπεριέχει μια σειρά από προτερήματα που αξίζει να τα έχουμε στο μυαλό μας κάθε φορά που δυσανασχετούμε.

Αύξηση κυκλοφορίας αίματος 

Ένα από τα βασικότερα εξ’ αυτών είναι η αύξηση στην κυκλοφορία του αίματος τόσο στους μύες και όσο και στους ιστούς.

Θερμορύθμιση 

Ένα άλλο είναι πως το τρέξιμο σε θερμό περιβάλλον αναβαθμίζει την ικανότητα του ανθρώπινου σώματος για θερμορύθμιση. Πρόκειται για τη δυνατότητα του οργανισμού μας να κρατάει την θερμοκρασία του σώματός μας σε ασφαλή όρια «καταπολεμώντας» το γεγονός ότι όταν η θερμοκρασία του σώματος είτε αυξάνεται είτε μειώνεται υπερβολικά, αντιμετωπίζουμε διάφορα σοβαρά προβλήματα.

Αντοχή… 

Όταν τρέχουμε μέσα στη ζέστη, το σώμα μας μαθαίνει να την αντέχει και έτσι είτε αθλείται σε χαμηλές θερμοκρασίες με μεγάλη ένταση είτε σε υψηλές θερμοκρασίες με χαμηλή ένταση, σε βάθος χρόνου η προσαρμογή στα διαφορετικά δεδομένα γίνεται όλο και πιο εύκολη. Γενικότερα, το σώμα μας βελτιώνεται με κάθε μέθοδο άσκησης που το κάνει να «ζορίζεται»: όπως όταν σηκώνουμε πολλά κιλά, οι μύες μας γίνονται πιο δυνατοί έτσι και όταν τρέχουμε σε θερμό περιβάλλον, κατά αντίστοιχο τρόπο η απόδοσή μας αναβαθμίζεται διαρκώς.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε το γεγονός πως στους κύκλους των επαγγελματιών δρομέων, η ιδανική προετοιμασία για τους μεγάλους αγώνες θεωρείται πως πρέπει να γίνεται σε θερμά περιβάλλοντα. Για την ακρίβεια, οι ιδανικοί βαθμοί προπόνησης θεωρούνται οι 35 βαθμοί Κελσίου με συγκεκριμένη ένταση προφανώς.

Προσοχή στην ατομική δυνατότητα

Σε όλα τα παραπάνω βέβαια πρέπει και να συνυπολογιστεί η ατομική δυνατότητα ενός ερασιτέχνη δρομέα στην προσαρμογή στις δυσμενείς συνθήκες προπόνησης. Και αυτό διότι όπως ο ένας οργανισμός διαφέρει από τον άλλο, έτσι και το πόσο γρήγορα προσαρμόζεται το σώμα μας στην προπόνηση σε ζεστό περιβάλλον έχει να κάνει με τα προσωπικά μας χαρακτηριστικά.

Σε κάθε περίπτωση, από τη στιγμή που θα καταφέρει ένας δρομέας να τρέχει σε θερμό περιβάλλον ξεπερνώντας την συνθήκη της ζέστης, αυτόματα θα έχει ανέβει ένα σκαλί όσον αφορά το επίπεδό του.

Γι’ αυτό, τώρα που το καλοκαίρι έρχεται και μαζί του έρχονται και οι υψηλές θερμοκρασίες, ο πειραματισμός αναφορικά με τις δυνητικές μας δυνατότητες μέσα από την προπόνηση σε αυτές τις συνθήκες είναι μια χρυσή ευκαιρία. Σε βάθος χρόνου μόνο κερδισμένοι μπορούμε να βγούμε.

Πηγή: runnfun.gr

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter