Τα ανοιχτά μέτωπα της Ελένης Ράικου

Τα ανοιχτά μέτωπα της Ελένης Ράικου

Ανοικτά μέτωπα τα οποία αποκάλυψε το Documento έχει και η πρώην εισαγγελέας κατά της Διαφθοράς Ελένη Ράικου, ο σύζυγος της οποίας εμφανίζεται σε πόρισμα ελεγκτών του ΕΟΠΥΥ να έχει ζημιώσει το δημόσιο με 1,7 εκατ. ευρώ μέσω εικονικών συνταγογραφήσεων, υπόθεση που απεστάλη στην εισαγγελία για να ελεγχθεί για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, απάτη και παθητική δωροδοκία.

Η εισαγγελέας όφειλε να αυτοεξαιρεθεί από τη διερεύνηση της υπόθεσης από τη στιγμή που γνώριζε ότι ο σύζυγός της είχε λάβει χρήματα από τη Novartis ως αμοιβή για μελέτη που πραγματοποίησε γι’ αυτήν. Κάτι τέτοιο δεν συνέβη ποτέ παρότι, ενώ η ίδια διέψευδε το γεγονός, ο σύζυγός της το επιβεβαίωνε στο Documento λέγοντας ότι τα χρήματα από τη Novartis είχαν κατατεθεί σε κοινό με τη σύζυγό του λογαριασμό στην Ελλάδα.

Μάλιστα, όταν της ζητήθηκε στο πλαίσιο προανακριτικής για την υπόθεση επιτροπής της Βουλής να προσκομίσει τα ανάλογα παραστατικά, δηλαδή τα συμφωνητικά που ο σύζυγός της εμφανιζόταν να έχει κάνει με τη Novartis, η εισαγγελέας δήλωσε αδυναμία με τον ισχυρισμό ότι είχε πλημμυρίσει το σπίτι της. «Αναζήτησα τα αρχεία, δυστυχώς όμως προ ετών είχε πλημμυρίσει το σπίτι μας και δεν βρέθηκαν» απάντησε χαρακτηριστικά η μάρτυρας κατά την κατάθεσή της στο ερώτημα αν θα προσκομίσει τη σύμβαση για τη μελέτη που είχε αναλάβει ο σύζυγός της για τη Novartis αντί 1.000 ευρώ.

Για τη διαρροή των συγκεκριμένων στοιχείων η Ελ. Ράικου είχε καταθέσει αγωγή κακοδικίας σε βάρος της αντικαταστάτριάς της στην Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη και άλλων δύο επίκουρων εισαγγελέων. Υποστήριζε ότι με διαρροές παραβιάστηκε η μυστικότητα της ανάκρισης, υπήρξε παραβίαση προσωπικών δεδομένων και προσβολή της προσωπικότητας του ζεύγους σχετικά με την υπόθεση της Novartis και ζητούσε αποζημίωση 300.000 ευρώ για ηθική βλάβη. Ωστόσο το Ειδικό Δικαστήριο Αγωγών Κακοδικίας με απόφασή του κατάργησε τη δίκη επί της αγωγής, απορρίπτοντας ουσιαστικά τις αιτιάσεις της. Παράλληλα το Συμβούλιο Εφετών της Αθήνας είχε απορρίψει και αίτηση εξαίρεσης που είχε υποβάλει ο σύζυγός της Λάζαρος Καρνέσης κατά των τριών εισαγγελέων που χειρίζονταν την υπόθεση Novartis.

Είναι ενδιαφέρον ότι, επίσης σε κατάθεσή της στην επιτροπή της Βουλής, η Ελ. Ράικου αποχώρησε προς στιγμήν από την αίθουσα. Μέχρι τότε δεν είχε αναφερθεί καθόλου στον περιβόητο «Ρασπούτιν», όπως δηλαδή χαρακτήριζε τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δ. Παπαγγελόπουλο, το οποίο τελικώς έπραξε μετά την επιστροφή της στην αίθουσα, ενώ αρνήθηκε να προσκομίσει τη δήλωση πόθεν έσχες της όταν της ζητήθηκε από βουλευτές της αντιπολίτευσης.

Σοβαρές καταγγελίες  για απόκρυψη στοιχείων

Αναπάντητο παραμένει και το ερώτημα ως προς τον χρόνο που η εισαγγελέας επέλεξε να καταγγείλει τις σε βάρος της μεθοδεύσεις σχετιζόμενες με την υπόθεση Novartis. Οσο είχε στα χέρια της τα στοιχεία για το σκάνδαλο σιωπούσε. Μίλησε μόνο μετά την παραίτησή της, η οποία όμως συνέπεσε χρονικά με καταγγελίες που δεν συνδέονταν με τη Novartis. Πρόκειται συγκεκριμένα για τις καταγγελίες της συναδέλφου της ανακρίτριας Ηλιάνας Ζαμανίκα, τις οποίες είχε αποκαλύψει το Documento ως όφειλε την εποχή εκείνη να κάνει αφού επρόκειτο για ζήτημα ύψιστου δημόσιου ενδιαφέροντος, ασχέτως αν αργότερα η Ελ. Ράικου απαλλάχθηκε από τα πειθαρχικά όργανα της Δικαιοσύνης. Σε κάθε περίπτωση, η κ. Ζαμανίκα είχε καταγγείλει την κ. Ράικου ότι δεν της απέστειλε το σύνολο της δικογραφίας για τον Θωμά Λιακουνάκο και τα εξοπλιστικά.

Συγκεκριμένα, μετά την παράδοση των δικογραφιών από την Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς στην ανακρίτρια Διαφθοράς Ηλ. Ζαμανίκα φαίνεται να διαπιστώθηκε ότι έλειπαν από το σύνολο των εγγράφων βασικά αποδεικτικά στοιχεία. Προέκυπτε συγκεκριμένα ότι κατά την έρευνα στο σπίτι του επιχειρηματία κατασχέθηκαν δύο ηλεκτρονικοί υπολογιστές και έγγραφα, τα οποία όμως δεν είχαν παραδοθεί με το υπόλοιπο υλικό της δικογραφίας.

Στις 24 Ιανουαρίου 2017 η ανακρίτρια Ηλ. Ζαμανίκα απέστειλε επίσημο έγγραφο στην προϊσταμένη της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς Ελ. Ράικου, με το οποίο ζητούσε να της διαβιβαστεί το υλικό το οποίο περιγράφεται ότι κατασχέθηκε στο σπίτι του Θ. Λιακουνάκου. Στις 27 Ιανουαρίου 2017 η Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς, μετά το έγγραφο αίτημα, αναγκάστηκε να στείλει το υλικό στην ανακρίτρια. Η εξέταση του υλικού των δύο υπολογιστών του Θ. Λιακουνάκου αποκάλυψε όμως, σύμφωνα με πληροφορίες, γύρω στα 250.000 έγγραφα τα οποία δεν είχαν διαβιβαστεί.

Το σημαντικότερο ωστόσο είναι ότι η ανάλυση των αρχείων αυτών από ειδικούς ηλεκτρονικών υπολογιστών έδειξε πως όσο βρίσκονταν στην Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς δεν είχαν ανοιχτεί για να διαβαστεί το περιεχόμενό τους και να αξιολογηθούν.

Την ίδια περίοδο είχε αποκαλυφθεί ότι ο Θ. Λιακουνάκος μάθαινε τις κινήσεις της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς πολύ προτού τις μάθουν οι αρμόδιοι εισαγγελείς. Αποδεικνύεται από μήνυμα που είχε αποστείλει ο ίδιος στο πρόσωπο το οποίο είχε αναλάβει να διαχειρίζεται τις offshore εταιρείες μέσω των οποίων κινούσε χρήματα προς εκείνους που δωροδοκούσε, ενημερώνοντάς τον πότε θα μπορούσαν να τον επισκεφτούν οι εισαγγελείς για να καταθέσει.

Αναφορές για μεθοδεύσεις στην υπόθεση Βγενόπουλου

Καταγγελία σε βάρος της Ελ. Ράικου έχει καταθέσει και ο συνάδελφός της Γιάννης Αγγελής και μάλιστα όχι μόνο μία φορά. Είχε κατηγορήσει την Ελ. Ράικου ότι διατηρούσε πολλές δικογραφίες στην Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς τις οποίες δεν είχε διεκπεραιώσει. Ερωτήματα για τον ρόλο της είχε προκαλέσει, τέλος, και παλαιότερη αναφορά του ίδιου δικαστικού λειτουργού. Σε εκείνην η κ. Ράικου καταγγελλόταν μαζί με άλλους λειτουργούς της Δικαιοσύνης για μεθοδεύσεις στην υπόθεση του Ανδρέα Βγενόπουλου, την οποία είχε φέρει στο φως το περιοδικό Hot Doc.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter