Τα αντικειμενικά κριτήρια «τρώνε» τα αδύναμα νοικοκυριά

Τα αντικειμενικά κριτήρια «τρώνε» τα αδύναμα νοικοκυριά

Τα επονομαζόμενα αντικειμενικά κριτήρια διαβίωσης που φέρουν τον έντονο υποκειμενισμό της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) «φόρτωσαν» τα αδύναμα νοικοκυριά με επιπλέον φόρο 6,4 δις ευρώ. Αυτό προκύπτει ευθέως από το στατιστικό δελτίο της ΑΑΔΕ και αφορά τα εισοδήματα του 2018 που δηλώθηκαν εντός του 2019.

Άμεσα χαμένοι είναι βέβαια οι φορολογούμενοι πολίτες και ιδιαίτερα τα χαμηλά στρώματα αφού αυτοί πλήττονται κατά κόρον από τέτοιου είδους φορολόγηση. Στην πραγματικότητα η ελληνική πολιτεία αναγνωρίζοντας την ολική και διαχρονική ανικανότητά της να εντοπίσει την φοροδιαφυγή «ξεσπά» πάνω στις αδύναμες, κατά κύριο λόγο τάξεις.

Έτσι έχει θεσπίσει στο φορολογικό νόμο διατάξεις, σύμφωνα με τις οποίες το φορολογητέο εισόδημα κάθε φυσικού προσώπου μπορεί να προσδιοριστεί από τις φορολογικές αρχές εναλλακτικά, με βάση τις λεγόμενες «αντικειμενικές δαπάνες διαβίωσης», δηλαδή τις ελάχιστες ετήσιες δαπάνες χρήσης και συντήρησης περιουσιακών στοιχείων (κατοικιών, αυτοκινήτων, σκαφών αναψυχής, αεροσκαφών και δεξαμενών κολύμβησης), καθώς και ορισμένα άλλα ποσά που, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, αντιπροσωπεύουν τα ελάχιστα ετήσια έξοδα του φορολογούμενου για την ατομική του συντήρηση. Όπως εύλογα προκύπτει αυτοί που μπορούν να κατέχουν αεροπλάνα, σκάφη αναψυχής ή δεξαμενές κολύμβησης (πισίνες) ξέρουν και πως θα κρύψουν τα εισοδήματα τους ή πως θα τα εμφανίσουν στις φορολογικές αρχές. Αυτοί λοιπόν που την πληρώνουν είναι όσοι έχουν ένα αυτοκίνητο πολλών κυβικών ή κάποια χωράφια πολλών στρεμμάτων που δεν έχουν καμία αξία και τα οποία κληρονόμησαν.

Κάπως έτσι λοιπόν επιβαρύνθηκαν οι οικογενειακοί προϋπολογισμοί το 2019 για όσα νοικοκυριά διαθέτουν περιουσία που δεν αποφέρει εισόδημα καθώς το κράτος αύξησε κατά 6,4 δις την φορολογητέα ύλη μέσω τεκμηρίων διαβίωσης. Πιο συγκεκριμένα, από το δηλωθέν εισόδημα των φυσικών προσώπων της τάξης των 75,2 δις ευρώ, το φορολογητέο έφτασε τα 81,6 δις.

Το 65% των ελεύθερων επαγγελματιών δήλωσε εισόδημα κάτω από 10.000 ευρώ.

Ο συνολικός φόρος που κλήθηκαν να πληρώσουν τα φυσικά πρόσωπα ανέρχεται στα 8,4 δις.

Ειδικότερα:

-Από το σύνολο των φορολογούμενων (δηλώσεων) με εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες, το 51,87% δήλωσε εισόδημα έως 10.000 ευρώ. Εισόδημα μέχρι 20.000 ευρώ δήλωσε το 83,15%.

-Από το σύνολο των φορολογούμενων (δηλώσεων) με εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα, το 74,52% δήλωσε εισόδημα έως 10.000 ευρώ. Εισόδημα μέχρι 20.000 ευρώ δήλωσε το 88,94%.

-Από το σύνολο των φορολογούμενων (δηλώσεων) με εισόδημα από αγροτική δραστηριότητα, το 95,66% δήλωσε εισόδημα έως 10.000 ευρώ. Εισόδημα μέχρι 20.000 ευρώ δήλωσε το 99,2%.

-Από το σύνολο των φορολογούμενων (δηλώσεων) με εισόδημα από ακίνητη περιουσία, το 90,57% δήλωσε εισόδημα έως 10.000 ευρώ.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter