Τα απωθημένα του χερ Σόιμπλε

Τα απωθημένα του χερ Σόιμπλε

«Παρέμεινα ο ίδιος, απαίσιος άνθρωπος»! Τάδε έφη Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αναφερόμενος με καυστικό χιούμορ – ένα πράγμα σαν τον… πλακατζή τον Ντάισελμπλουμ, όταν έλεγε ότι οι Νότιοι τα φάγαμε στα ποτά και τις γυναίκες – στο πόσο τον άλλαξε η απόπειρα δολοφονίας εναντίον του, που τον άφησε παράλυτο.

Το αν είσαι απαίσιος άνθρωπος, συ είπας, χερ Βόλφγκανγκ! Ούτε ξέρουμε, ούτε και μας νοιάζει! Το βέβαιο είναι ότι είσαι ένας προβληματικός πολιτικός για το σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, παρότι ουδείς μπορεί να σε κατηγορήσει εάν το κύριο μέλημά σου είναι τα συμφέροντα της πατρίδας σου. Όταν συνδιαλέγεσαι, ωστόσο, με το άλλο… μπουμπούκι, τον Πολ Τόμσεν, ακόμα και πίσω από την πλάτη της Λαγκάρντ, προκειμένου να πάρει τις τελικές του αποφάσεις το ΔΝΤ για την Ελλάδα μετά τις γερμανικές εκλογές, λίγο δύσκολο να συμπεράνει κανείς ότι σε ενδιαφέρει τόσο η πατρίδα σου, όσο η… θεσούλα σου!

Ποια θεσούλα; Αυτή που του είχε αποδώσει πριν μερικά χρόνια, όταν έκλεινε τα 70, το γερμανικό περιοδικό Spiegel: ο «αιώνια νούμερο δύο»! Ο άνθρωπος που έγινε βουλευτής στα 30 του χρόνια, εκείνος που συνέβαλε στο ξεπούλημα της Ανατολικής Γερμανίας στο τεράστιο πρότζεκτ της επανένωσης της χώρας του και ονομάστηκε γι’ αυτή του την… επιτυχία «αρχιτέκτονας της επανένωσης»! Γιατί ήταν ο Σόιμπλε αυτός που φρόντισε να υπάρξει πλήρης επιβολή της Δυτικής στην Ανατολική Γερμανία, χωρίς καμία διαπραγμάτευση με όρους ισοτιμίας με αυτούς που θεωρούσε ως τους… «απέναντι»!

Ήταν και αυτός, όμως, που «σκόνταψε» στο σκάνδαλο της παράνομης χρηματοδότησης του κόμματός του, αν και πρώην εφοριακός, καθώς ως το δεξί χέρι του Χέλμουτ Κολ και διάδοχός του στο κόμμα, έχασε την εξουσία και τον δρόμο προς την Καγκελαρία όταν ο Κολ ηττήθηκε το 1998, εξαιτίας ενός σκανδάλου με χορηγίες μαύρου χρήματος στο χριστιανοδημοκρατικό κόμμα CDU ! Σκάνδαλο που δεν άφησε αλώβητο τον Σόιμπλε, καθώς βρέθηκε και εκείνος στο επίκεντρο για μια επιταγή 100.000 γερμανικών μάρκων…

«Πρόβλημα για την Ευρώπη» χαρακτήρισε, πάντως, τον Σόιμπλε και ο επικεφαλής των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Τζιάνι Πιτέλα, με αφορμή τη συζήτηση για το ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης. Ο Πιτέλα είπε χαρακτηριστικά ότι με την αντίθεσή του «σε οποιαδήποτε πρόοδο για την Ελλάδα, ο Σόιμπλε συνεχίζει να είναι πρόβλημα για την Ευρώπη». Το αν η Ευρώπη επιθυμεί να απαλλαγεί πραγματικά από το «πρόβλημα Σόιμπλε» είναι ένα ερώτημα, δεδομένης της γερμανικής επικυριαρχίας. Το σίγουρο είναι ότι πρόκειται για έναν άνθρωπο και έναν πολιτικό με απωθημένα. Και τα απωθημένα, ως γνωστόν, συνήθως αποβαίνουν επιζήμια για τους άλλους…  

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter