Τα αρνητικά επιτόκια καίνε τις καταθέσεις

Τα αρνητικά επιτόκια καίνε τις καταθέσεις

Οι καταθέτες θα πληρώνουν τις τράπεζες!

Θα πληρώνουμε τις τράπεζες για να μας κρατάνε τα λεφτά (αν και όταν έχουμε…).

Εδώ και πολλούς μήνες οι ελληνικές συστημικές τράπεζες, με σχεδόν… μη ορατές διαφοροποιήσεις, προσφέρουν για καταθέσεις όψεως αλλά και απλές καταθέσεις ταμιευτηρίου επιτόκια από 0,01% μέχρι το… δεκαπλάσιο, δηλαδή 0,1%! Πρόκειται για τοπίο πρωτοφανές, σε περίοδο μάλιστα κατά την οποία οι ελληνικές τράπεζες μόλις βγαίνουν από την κρίση και μέχρι πριν από έναν χρόνο εκλιπαρούσαν για καταθέσεις καθώς είχαν ανοίγματα στον ELA (τον μηχανισμό έκτακτης χρηματοδότησης) λόγω έλλειψης ρευστότητας.

Έχοντας προεξοφλήσει ότι το κύμα των αρνητικών επιτοκίων έρχεται και στην Ελλάδα, εδώ και μερικούς μήνες όλες οι ελληνικές τράπεζες έχουν εμμέσως επιβάλει αρνητικά επιτόκια καθώς ανέβασαν σημαντικά τις χρεώσεις για τις παρεχόμενες υπηρεσίες είτε μέσω γκισέ είτε μέσω ΑΤΜ είτε μέσω e-banking.

Η αύξηση αυτών των προμηθειών μετριάζει τη μεγάλη μείωση των τραπεζικών εσόδων από το spread (τη διαφορά) μεταξύ επιτοκίων καταθέσεων και δανεισμού, τα οποία εξακολουθούν τεχνηέντως να παραμένουν υψηλά λόγω της «ακαμψίας» των τραπεζών στα επιτόκια χορηγήσεων, παρά το γεγονός ότι τον τελευταίο μήνα οι πελάτες-δανειολήπτες καλούνται στις τράπεζες και τους προτείνεται μείωση επιτοκίων στα υψηλότοκα καταναλωτικά δάνεια.

Η αύξηση των προμηθειών για παρεχόμενες τραπεζικές υπηρεσίες μετριάζει τη μεγάλη μείωση των τραπεζικών εσόδων

Αυτήν τη στιγμή οι τράπεζες κατέχουν έντοκα γραμμάτια όλων των λήξεων περίπου 14-15 δισ. ευρώ. Η συνήθης πρακτική ήταν να «αντικρίζουν» με αυτά βραχυπρόθεσμες καταθέσεις. Εισέπρατταν 0,25% έως 1% και έδιναν στις βραχυπρόθεσμης διάρκειας καταθέσεις από 0,01% μέχρι 0,03%.Τώρα αυτό είναι αδύνατο και θα αναγκαστούν να σπρώξουν στο 0% τις αποδόσεις αλλά και πάλι σε μερικούς μήνες θα χάνουν λεφτά αν γίνουν αρνητικά και τα επιτόκια των εξάμηνων και των δωδεκάμηνων εντόκων.

Θα οδηγηθούμε σε αντίστοιχη μείωση των επιτοκίων δανεισμού; Ηδη τα επιτόκια που εξαρτώνται από το βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ και το Euribor κινούνται στην περιοχή του 1%.

Αν οι σοφοί της Φρανκφούρτης αποφασίσουν να ρίξουν το βασικό τους επιτόκιο κάτω από το 0% (τώρα είναι αρνητικό μόνο το επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων από την ΕΚΤ για να αναγκάζονται οι τράπεζες να δίνουν δάνεια, αλλά τα πολλά δάνεια τα παίρνουν τα κράτη και μάλιστα με αρνητικό επιτόκιο), τότε θα επηρεαστούν σημαντικά προς τα κάτω και τα στεγαστικά και τα επιχειρηματικά.

Υπάρχει πάτος σε αυτήν τη διολίσθηση; Ουδείς γνωρίζει… Το σίγουρο είναι ότι όλα μυρίζουν ύφεση στην Ευρώπη αλλά και στις ΗΠΑ. Και τα αρνητικά επιτόκια είναι αδιάψευστος μάρτυρας. Και επειδή όλα στη γηραιά ήπειρο ξεκινούν από τη Γερμανία, εκεί ήδη οι ζημίες των τραπεζών από τα αρνητικά επιτόκια μέσα σε μερικούς μήνες έφτασαν τα 3 δισ. ευρώ!

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter