Τα αρχαία λατομεία μαρμάρου της Πάρου πρέπει να διασωθούν και να αναβαθμιστούν

Τα αρχαία λατομεία μαρμάρου της Πάρου πρέπει να διασωθούν και να αναβαθμιστούν

Πολλοί κοινωνικοί φορείς της Πάρου με πρόσφατο υπόμνημα τους, εκφράζουν την ανησυχία τους για την τύχη των αρχαίων λατομείων Πάρου, που κινδυνεύουν να τραυματιστούν ανεπανόρθωτα λόγω των ρηγματώσεων και κατολισθήσεων που υφίστανται οι στοές, από τη συνεχιζόμενη δραστηριότητα και την επέκταση της ιδιωτικής επιχείρησης και εκμετάλλευσης των σύγχρονων λατομείων.

Είναι σημαντικό να υπενθυμιστούν οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης της ΝΔ, που δεν πραγματοποιήθηκαν ποτέ: Το Υπουργείο Πολιτισμού, είχε αναγγείλει πομπωδώς ότι  θα ενταχθούν τα αρχαία λατομεία στον προγραμματισμό του Υπουργείου για το 2020, θα υποβληθούν οι μελέτες στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) και ταυτόχρονα θα προχωρήσουν οι απαλλοτριώσεις των όμορων οικοπέδων που ανήκαν στον αρχαιολογικό χώρο.

Ταυτόχρονα το Υπουργείο Ανάπτυξης θα ενέτασσε τις απαραίτητες εργασίες σε χρηματοδοτικά προγράμματα, ενώ το Υπουργείο Τουρισμού, αρκέστηκε σε μια γενικού περιεχομένου φιλολογική απάντηση για το πόσο σημαντική για το τουριστικό προϊόν είναι η ανάδειξη του χαρακτήρα των αρχαίων λατομείων.

Αντ’ αυτού, δύο χρόνια μετά υπάρχει πλήρης αδιαφορία της Πολιτείας, όχι μόνο για τη διάσωση και την ανάδειξη των αρχαίων λατομείων μαρμάρου της Πάρου, που με την Παρία Λίθο τροφοδότησαν και κατασκεύασαν αριστουργήματα της τέχνης όπως η Αφροδίτη της Μήλου, η Νίκη της Σαμοθράκης και πολλά άλλα, αλλά και την προσπάθεια εξυπηρέτησης ιδιωτικών συμφερόντων, με χαρακτηριστική τόσο τη στάση απέναντι στις συνεχιζόμενες παρανομίες των πρώην ιδιοκτητών Ρήγα, όσο και στην τωρινή προσπάθεια μεταβίβασης ιδιωτικής περιουσίας εντός αρχαιολογικού χώρου.

Απέναντι σε αυτή την κατάσταση το Υπουργείο Πολιτισμού δεν μπορεί να συνεχίσει να σιωπά, ενώ το ξεκίνημα του φακέλου των απαλλοτριώσεων από το τέλος του 2019, που ανατέθηκε με ευθύνη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, καθώς και η εκπόνηση μελέτης για τη διάσωση των λατομείων, μέχρι σήμερα δεν έχουν επιφέρει ορατά αποτελέσματα. Τα αρχαία λατομεία κινδυνεύουν άμεσα να κατακρημνιστούν και οι στοές να καταρρεύσουν. Επιβάλλεται άμεσα να ληφθούν μέτρα διάσωσης τους, επιβάλλεται να προχωρήσει η απαλλοτρίωση όλων των ιδιοκτησιών εντός του αρχαιολογικού χώρου, επιβάλλεται το σταμάτημα εξυπηρέτησης των ιδιωτικών συμφερόντων, που επεκτείνονται ανεξέλεγκτα σε χώρους όμορους ή υπερκείμενους των αρχαίων λατομείων.

Επιτέλους όλοι πρέπει να κατανοήσουν ότι τα αρχαία λατομεία μαρμάρου της Πάρου, αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.

Ακολουθoύν τα έγγραφα της σχετικής κοινοβουλευτικής Ερώτησης βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και τις απαντήσεις των Υπουργείων Πολιτισμού, Ανάπτυξης και Τουρισμού.

Μυστικά & Documento

02/10/2022, 17:00
Βαξεβάνης
Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter