Τα αυτονομιστικά κόμματα σχημάτισαν κυβέρνηση στην Καταλωνία

Τα αυτονομιστικά κόμματα σχημάτισαν κυβέρνηση στην Καταλωνία

Μετά από τρεις μήνες σκληρών διαπραγματεύσεων, τα κόμματα υπέρ της ανεξαρτησίας της Καταλωνίας ανακοίνωσαν ότι σχημάτισαν κυβέρνηση συνασπισμού, αποφεύγοντας τις νέες εκλογές. 

Πιο συγκεκριμένα, τη Δευτέρα σφραγίστηκε η συμφωνία μεταξύ της Ρεπουμπλικανικής Αριστεράς της Καταλονίας (ERC), της Λαϊκής Ενότητας και των ‘Μαζί για την Καταλονία’ (JxCat). Οι διαφορές τους καθυστέρησε τις διαπραγματεύσεις, ωστόσο κατέληξαν σε μια συμφωνία καθώς πλησίαζε η τελική ημερομηνία για τον σχηματισμό κυβέρνησης, η 26η Μαΐου. Η νέα κυβέρνηση αναλαμβάνει καθήκοντα σήμερα.

Στις εκλογές της 14ης Φεβρουαρίου τα τρία κόμματα συγκέντρωσαν 74 έδρες, περνώντας τις απαιτούμενες 68 για την πλειοψηφία. Το Σοσιαλιστικό κόμμα κέρδισε σε ψήφους, αλλά όλα τα υπόλοιπα κόμματα συμφώνησαν να μην προχωρήσουν σε καμιά συνομιλία μαζί του. 

Διαπραγμάτευση με την κεντρική κυβέρνηση

Τα κόμματα της νέας κυβέρνησης θεωρούν ότι το καλύτερο «μέσο για την επίλυση της διαφωνίας είναι ένα δημοψήφισμα που έχει συμφωνηθεί με το κράτος», παρά την «πολύ περιορισμένη πιθανότητας επιτυχίας» μιας τέτοιας εξέλιξης. Δήλωσαν επίσης ότι θα χρησιμοποιήσουν όλους τους δημοκρατικούς τρόπους που έχουν στην διάθεσή τους ώστε να πιέσουν το κράτος και προετοιμάζουν μια «νέα δημοκρατική επίθεση» προς την ανεξαρτησία.

Τα επόμενα βήματα για την ενίσχυση της διαπραγματευτικής θέσης του κινήματος ανεξαρτησίας που θέτει η συμφωνία είναι: η επικύρωση στο κοινοβούλιο της «αρχής της διαδικασίας διαπραγμάτευσης και η συγκρότηση επιτροπής παρακολούθησης και λογοδοσίας». Επίσης προβλέπεται η διακήρυξη από την τοπική κυβέρνηση της «βούλησής της για δημιουργία του πλαισίου της διαπραγμάτευσης» με την κεντρική διοίκηση για την «δημιουργία της Εθνικής Συμφωνίας για την Αυτοδιάθεση και την Αμνηστία».

Υπενθυμίζεται ότι το προηγούμενο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία, την 1η Οκτωβρίου 2017, δεν είχε την έγκριση της Μαδρίτης με αποτέλεσμα την φυλάκιση καταλανών πολιτικών, όπως ο Οριόλ Τζουνκέρας, και τη φυγή άλλων στο εξωτερικό, με την ιδιότητα του ευρωβουλευτή, όπως ο πρώην πρόεδρος της Καταλωνίας, Κάρλες Πουτζδεμόν.

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter