Τα BAFTA ψήφισαν Roma

Τα BAFTA ψήφισαν Roma

«Θρίαμβος του Λάνθιμου στα βρετανικά Όσκαρ», «Σάρωσε η «Ευνοούμενη», «Κέρδισε ο Λάνθιμος τον Κουαρόν 7-4». Αυτά και πολλά άλλα ωραία διάνθισαν τα πρωτοσέλιδα του ελληνικού Τύπου o οποίος οργίασε την επομένη της απονομής των βρετανικών κινηματογραφικών βραβείων BAFTA. Φυσικά η αλήθεια όπως συμβαίνει σε τέτοιες απαιτητικές περιπτώσεις όπου το πατριωτικό φρόνημα τυφλώνει την ορθή κρίση, κρύβεται πίσω από τους βαρύγδουπους τίτλους.

Ήταν όντως μια ακόμη σημαντική διάκριση της «Ευνοούμενης» του Γιώργου Λάνθιμου. Το να φεύγεις από τη σημαντικότερη τελετή της κινηματογραφικής βρετανικής Ακαδημίας με τόσα βραβεία, τα περισσότερα από κάθε άλλη ταινία, δεν είναι και λίγο. Από τις 12 συνολικά υποψηφιότητες της η ταινία κέρδισε τα 7. Όμως έχασε τα δύο κρισιμότερα, αυτά της κορυφαίας σκηνοθεσία και ταινίας της χρονιάς, που φυσικά κατέληξαν στο «Ρόμα» του μεξικανού Αλφόνσο Κουαρόν. 

Η ταινία του Λάνθιμου αναδείχτηκε ως η καλύτερη βρετανική παραγωγή του 2018 και το δήλωσε άλλωστε κι ο ίδιος όταν παρέλαβε το βραβείο: «Φτιάξαμε μια πολύ βρετανική ταινία, η υπόθεση είναι πολύ βρετανική», σχολίασε ο Έλληνας σκηνοθέτης ίσως και για την αποφυγή παρεξηγήσεων που θέλει πολλούς συμπατριώτες του να θεωρούν εθνικό κατόρθωμα το επίτευγμα της «Ευνοούμενης». 

Εδώ κοτζάμ αρχηγός αξιωματικής αντιπολίτευσης την πάτησε γράφοντας ακόμη και λάθος τον τίτλο της ταινίας («”Συγχαρητήρια Γιώργο Λάνθιμε για τη μεγάλη επιτυχία του The Favorite. Πολύ περήφανος για τα επιτεύγματά σας” έγραψε στο twitter ο Κυριάκος Μητσοτάκης) δίνοντας κι ένα επιπρόσθετο σχόλιο του τύπου «Greece at its best». 

Η ανορθογραφία σχεδόν συγχωρείται – άλλωστε οι Αμερικανοί έτσι το γράφουν- αλλά ας ενημερώσει κάποιος τον κύριο Μητσοτάκη ότι ο βασικός λόγος που έφτασε μέχρι εδώ ο Λάνθιμος είναι επειδή έφυγε σχετικά νωρίς από την Ελλάδα. Τι άλλο να λέμε δηλαδή; 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter