Τα «βραχιολάκια», οι αποδράσεις και η ποινική ρήτρα στην G4S που διηύθυνε ο Κοντολέων

Τα «βραχιολάκια», οι αποδράσεις και η ποινική ρήτρα στην G4S που διηύθυνε ο Κοντολέων

Nέα δεδομένα σε ότι αφορά το θέμα των κρατούμενων και το περιβόητο βραχιολάκι εγείρει η απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης, Κώστα Τσιάρα σε βάρος της εταιρείας G4S.

Πρόκειται για την εταιρεία στην οποία γενικός διευθυντής επί σειρά ετών ήταν ο Παναγιώτης Κοντολέων, ο νέος διοικητής της ΕΥΠ, για τον οποίο μάλιστα η κυβέρνηση Μητσοτάκη νομοθέτησε ειδικά προκειμένου να μπορέσει να παραμείνει διοικητής της ΕΥΠ, καθώς ο κ. Κοντολέων δεν φαίνεται να διαθέτει αναγνωρισμένο τίτλο σπουδών από τον ΔΟΑΤΑΠ. Μάλιστα ο κ. Κοντολέων ήταν ο εκπρόσωπος της εταιρείας που το 2014 είχε υπογράψει τη σχετική σύμβαση με τον τότε υπουργό Δικαιοσύνης Χαράλαμπο Αθανασίου.

Να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά που το υπουργείο Δικαιοσύνης στην ουσία παραδέχεται ότι το σύστημα με τα «βραχιολάκια» έχει αδυναμίες τις οποίες μεταξύ άλλων εκμεταλλεύτηκε ο γάλλος τραπεζίτης Ζαν Κλοντ Όσβαλντ γνωστός για την εμπλοκή του στο σκάνδαλο SIEMENS και των εξοπλιστικών ώστε να αποδράσει.

Η απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα φέρει ημερομηνία 22 Αυγούστου 2019. Με αυτήν το υπουργείο Δικαιοσύνης επιβάλει στην G4S ποινική ρήτρα για πλημμελή εκτέλεση συμβατικών υποχρεώσεων ύψους δέκα χιλιάδων ευρώ 10.000,00 ευρώ.

«Αποδεχόμαστε την από 22-05-2019 εισήγηση της Επιτροπής Παρακολούθησης και Παραλαβής του Έργου «Πιλοτική εφαρμογή της λειτουργίας του θεσμού της ηλεκτρονικής επιτήρησης υποδίκων, καταδίκων και κρατουμένων σε άδεια» και επιβάλλουμε στην Ανάδοχο εταιρεία «G4S ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΠΑΡΟΧΗΣ ΕΠΑΝΔΡΩΜΕΝΩΝ-ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» ποινική ρήτρα για πλημμελή εκτέλεση συμβατικών υποχρεώσεων ύψους δέκα χιλιάδων ευρώ (10.000,00 €) για τους κάτωθι λόγους: 1. Ο χρόνος που μεσολάβησε έως την ενημέρωση της Τριμελούς Επιτροπής Εποπτείας για την παρακολούθηση της λειτουργίας του συστήματος επιτήρησης ήταν σχεδόν πέντε ώρες (10:00 π.μ. έως 14:49 μ.μ.) κατά παράβαση του άρθρου 3 της Σύμβασης, 2. Δεν ειδοποιήθηκε στο εν λόγω διάστημα κάποιος από τους αρμόδιους φορείς του άρθρου 3, παρ. 1 και 2 του ΠΔ 62/2014, 3. Δημιουργήθηκαν συνθήκες που επέτρεπαν στον επιτηρούμενο να προβεί στην τέλεση αξιόποινης πράξης ή και να δραπετεύσει στο διάστημα των σχεδόν πέντε ωρών», επισημαίνεται στη σχετική απόφαση του κ. Τσιάρα.

https://www.documentonews.gr/filegrid/2019/09/12/5d7a1dcf825e631b3724f604.pdf

Είναι η πρώτη φορά που το υπουργείο Δικαιοσύνης λαμβάνει μέτρα σε βάρος της G4S, όχι όμως και η πρώτη φορά που εντοπίζονται «τρύπες» στο σύστημα με τα βραχιολάκια.

Η απόδραση του Όσβαλντ

Το 2016 πραγματοποιήθηκε η πρώτη απόδραση κρατούμενης με «βραχιολάκι». Επρόκειτο για μία γυναίκα η οποία είχε καταδικαστεί για τη συμμετοχή της στο σκάνδαλο της «Energa». Η 45χρονη γυναίκα είχε αποφυλακιστεί με όρους και συγκεκριμένα με κατ’ οίκον περιορισμό και βέβαια με την υποχρέωση να φορά πάντα στο πόδι της το βραχιόλι εντοπισμού. Ωστόσο η ίδια κατάφερε να «κόψει» το βραχιόλι και να εξαφανιστεί.

Ένα ακόμη πρόσωπο το οποίο κατάφερε να αποδράσει ήταν και ο ελβετός τραπεζίτης Ζαν Κλοντ Οσβαλντ. Πρόκειται για ένα πρόσωπο το οποίο θεωρείται άνθρωπος-κλειδί για τα σκάνδαλα των εξοπλιστικών αλλά και της Siemens. Ο Όσβαλντ είχε συλληφθεί τον Απρίλιο του 2015 στο Αμπου Ντάμπι με ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης. Μάλιστα από το Μάρτιο του 2015 είχε κριθεί προφυλακιστέος μετά την απολογία του στους ανακριτές διαφθοράς Νίκο Τσιρώνη και Βασιλική Μπράτη. Κατά τη διάρκεια των απολογιών του ο Ζαν Κλοντ Όσβαλντ είχε δεσμευτεί να προσκομίσει, κατάλογο με πελάτες ελβετικών τραπεζών που εμπλέκονται στο ξέπλυμα χρήματος αλλά και στοιχεία λογαριασμών οι οποίοι είχαν «υποδεχθεί» μαύρο χρήμα από τα εξοπλιστικά. Το 2018 ο ελβετός τραπεζίτης κατάφερε να σπάσει το βραχιολάκι και να εξαφανιστεί, με τις αρχές ακόμη και σήμερα να μην έχουν καταφέρει να τον εντοπίσουν.

Η κοσμική λίστα του Όσβαλντ

ο Ζαν Κλοντ Όσβαλντ δεν είναι ένα τυχαίο πρόσωπο. Το Hot Doc είχε αποκαλύψει ότι ο Όσβαλντ στην ουσία μετέφερε «μαύρο» χρήμα από την Ελλάδα στην Ελβετία για εκλεκτούς και πολύ σπουδαίους πελάτες. Δουλειά του Όσβαλντ και της ομάδας του ήταν να μεταφέρουν το χρήμα των πελατών στο εξωτερικό μέσα από ένα δίκτυο πολύπλοκων offshore εταιριών, ώστε να χάνονται τα ίχνη. Όπως είχε αποκαλύψει το Hot Doc στις 13 Ιουνίου 2006 ο ομοσπονδιακός εισαγγελέας της Ελβετίας Κλερ Ντάαμς δέχθηκε για πολλοστή φορά στο γραφείο του τον γάλλο τραπεζίτη Ζαν Κλοντ Όσβαλντ. Εκεί ο ελβετός τραπεζίτης παρέδωσε μια λίστα με ονόματα Ελλήνων των οποίων μετέφερε τα χρήματα. Η λίστα του Όσβαλντ που παραδόθηκε στον ελβετό εισαγγελέα περιείχε εταιρίες και φυσικά πρόσωπα στων οποίων τους λογαριασμούς έκανε καταθέσεις η εταιρία Marhta Holdings και ο Πρόδρομος Μαυρίδης, χειριστής των μαύρων κονδυλίων της SIEMENS στην Ελλάδα. Δεν επρόκειτο όμως για καταθέσεις που είχαν σχέση με τη SIEMENS. Απλώς ο Όσβαλντ και η ομάδα του χρησιμοποιούσαν, όπως έχει αποκαλύψει το Hot Doc (τεύχος 44), το δίκτυο ξεπλύματος χρήματος της γερμανικής εταιρίας. Ήταν ανταποδοτικές πληρωμές. Δηλαδή όσοι ήθελαν να μεταφέρουν μαύρο χρήμα στο εξωτερικό έρχονταν σε επαφή με την ομάδα της Dresdner Bank στην Ελλάδα, η οποία λειτουργούσε υπό την εποπτεία του Ζαν Κλοντ Όσβαλντ. Ο Όσβαλντ μάζευε το μαύρο χρήμα και το παρέδιδε στον Πρόδρομο Μαυρίδη για να εξυπηρετήσει το δικό του δίκτυο χρηματισμών στην Ελλάδα. Από υπαλλήλους του ΟΤΕ και υπουργούς ως δημοσιογράφους. Στη συνέχεια μέσω των offshore εταιριών της SIEMENS, όπως η Martha Holdings, ο Μαυρίδης κατέθετε τα αντίστοιχα ποσά σε όσους παρέδωσαν τα μετρητά. Όσοι λάμβαναν τα χρήματα στον λογαριασμό τους δεν ήξεραν ποιος ήταν ο καταθέτης και πολύ περισσότερο πως αυτός είναι η SIEMENS.

Η σύμβαση με Αθανασίου

Η σύμβαση μεταξύ G4S και υπουργείου Δικαιοσύνης υπεγράφη το Δεκέμβριο του 2014. Υπουργός Δικαιοσύνης την περίοδο εκείνη ήταν ο Χαράλαμπος Αθανασίου, ενώ την εταιρεία εκπροσώπησε ο νυν διοικητής της ΕΥΠ, Παναγιώτης Κοντολέων. Δεν είναι η πρώτη φορά που η συγκεκριμένη εταιρεία εμφανίζει προβλήματα σε σχέση με τις συμβάσεις που έχει υπογράψει με το Δημόσιο. Και μάλιστα σε περιόδους που τη Γενική Διεύθυνση της εταιρείας και αρμόδιος για τους διαγωνισμούς της ήταν ο Παναγιώτης Κοντολέων. Το documentonews.gr, είχε αποκαλύψει τα προβλήματα που ανέκυψαν στη σύμβαση με τον ΗΣΑΠ το 2008, όταν υπήρξαν καταγγελίες για παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας. Μάλιστα σύμφωνα με όσα κατήγγειλαν οι εργαζόμενοι στις 28 Απριλίου 2010. Το το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας της Νέας Ιωνίας διενήργησε έλεγχο στις εγκαταστάσεις του ΗΣΑΠ. Ο έλεγχος διαπίστωσε «σωρεία παραβάσεων της εργατικής νομοθεσίας εκ μέρους της αναδόχου και επέβαλε σε βάρος της διοικητικές και ποινικές κυρώσεις», όπως αναφέρεται στη σχετική επιστολή των εργαζομένων.

Επίσης σύμφωνα με τις αποκαλύψεις του documentonews.gr, το 2014 το τότε ΔΣ της ΣΤΑΣΥ στο οποίο προΐστατο ο σημερινός υπουργός του Μητσοτάκη Νίκος Παπαθανάσης αποφάσισε να καταγγείλει την υπ’ αριθμόν ΤΔ-011/12 σύμβαση της ΣΤΑΣΥ με την G4S Secure Solutions SA και να κηρύξει την ανάδοχο εταιρεία «έκπτωτη». Σύμφωνα με την ίδια απόφαση, το ΔΣ της ΣΤΑΣΥ προχωρούσε επίσης στην κατάπτωση της εγγυητικής επιστολής που είχε καταθέσει η G4S στο πλαίσιο της σύμβασης ύψους 429.658 ευρώ, καθώς επίσης και στη «μη αποδοχή της εταιρείας G4S Secure Solutions SA σε όλους τους «τρέχοντες και μελλοντικούς διαγωνισμούς της ΣΤΑΣΥ για ένα έτος».

Δεν ήταν όμως και η μοναδική σύμβαση την οποία κατήγγειλε η διοίκηση Παπαθανάση. Το τότε ΔΣ προχώρησε στην καταγγελία δύο ακόμη συμβάσεων με την G4S. Της σύμβασης ΤΔ – 056/2014 για «τη φύλαξη αποβαθρών, κέντρου ελέγχου λειτουργίας, περιπόλων, εποπτείας και νυχτερινής φύλαξης του συστήματος της γραμμής 1 της ΣΤΑΣΥ», ύψους 171.364 ευρώ για δύο μήνες, και της σύμβασης ΤΔ – 069/14 «για τη φύλαξη του συστήματος των γραμμών 2 και 3 της ΣΤΑΣΥ ΑΕ», ύψους 176.721 ευρώ για τρεις μήνες. 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter