Τα βραχυπρόθεσμα ξεπαγώνουν η αξιολόγηση περιμένει

Τα βραχυπρόθεσμα ξεπαγώνουν η αξιολόγηση περιμένει

Ικανοποίηση εκφράζουν στο Μαξίμου για το Χριστουγεννιάτικο «δώρο» του Γερούν Ντάισελμπλουμ να ξεπαγώσει τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για τα χρέος (πιθανότατα μετά το EWG στις 12 Ιανουαρίου) και σημειώνουν ότι «τα νούμερα της οικονομίας δείχνουν ότι ο στόχος για το φετινό πλεόνασμα (0,5%) είναι κάτι παραπάνω από εφικτός» συνεπώς δεν τίθεται θέμα ενεργοποίησης του λ

Μετά και τη δήλωση του επιτρόπου Πιερ Μοσκοβισί ότι είναι «Ανοιχτός δρόμος για τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους: μια απαραίτητη και δίκαιη συμφωνία διαφαίνεται και το χαιρετίζω» στην Αθήνα ελπίζουν ότι δεν θα ξαναβρούν μπροστά τους, τουλάχιστον γι αυτό το θέμα, τον Β. Σόιμπλε.

Επόμενος στόχος, σημειώνει κυβερνητικό στέλεχος, «είναι το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης» με χρονικό ορίζοντα το Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου. Η επιστροφή των Θεσμών στην Αθήνα προβλέπεται για τον νέο χρόνο, πιθανότατα μετά το EWG της 12ης Ιανουαρίου και στην κυβέρνηση επιμένουν ότι η τελική απόφαση είναι πολιτική αφού οι διαφορές στα εργασιακά παραμένουν αγεφύρωτες.

Και εδώ όμως κρίσιμος παράγοντας είναι οι αποφάσεις του Βερολίνου. Αν ο Β. Σόιμπλε επιμένει να συνδέει τη δεύτερη αξιολόγηση με την απόφαση του ΔΝΤ να παραμείνει ή όχι στο ελληνικό πρόγραμμα «πάμε Μάρτιο και βλέπουμε» λέει κυβερνητικό στέλεχος.

Μπορεί να περιμένει μέχρι τότε η Αθήνα; «Μπορούμε μέχρι το καλοκαίρι όπου οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας μπορούν να καλυφθούν μόνο με την εκταμίευση των 7,2 δισ. της δεύτερης αξιολόγησης» λέει το ίδιο κυβερνητικό στέλεχος. «Αλλά καλό είναι να μη φτάσουμε μέχρι τότε γιατί οι δυνατότητες ελιγμών θα είναι περιορισμένες», συνεχίζει.

Το αρνητικό για την Αθήνα είναι ότι οι τελικές αποφάσεις δεν είναι στα χέρια της. Το θετικό σενάριο είναι να κλείσει η αξιολόγηση (δύσκολα θα παρθεί πολιτική απόφαση χωρίς νέες υποχωρήσεις στα εργασιακά) εντός του Ιανουαρίου. Χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι αρκεί το κλείσιμο για να ανάψει ο Μ. Ντράγκι το πράσινο φως για την ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.           

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter