Tα δυνατά χαρτιά του ΣΥΡΙΖΑ για τις ευρωεκλογές

Tα δυνατά χαρτιά του ΣΥΡΙΖΑ για τις ευρωεκλογές

Με πολλά ερωτήματα και ανοιχτές ακόμη θέσεις παραμένει το μπλοκάκι του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για τη συμπλήρωση της ευρωλίστας του κυβερνώντος κόμματος.

Αυτήν τη στιγμή ο πρωθυπουργός αναμένει τις απαντήσεις ενός προσώπου από τον καλλιτεχνικό χώρο και ενός από τον αθλητικό προκειμένου να συμπληρώσει τη λίστα με ηχηρά και εκτός πολιτικής ονόματα. Πλην συγκλονιστικού απροόπτου σ’ αυτή θα συγκαταλέγεται και το όνομα της υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Εφης Αχτσιόγλου (δεν είναι βουλευτής), παρά την αρχική πρόθεσή της να παραμείνει στο πόστο της στο υπουργείο.

Ο αρχιτέκτονας και η λίστα

Εισηγητής της πρότασης να μετέχουν στο ευρωψηφοδέλτιο κορυφαία κυβερνητικά στελέχη ήταν, σύμφωνα με πληροφορίες, ο γραμματέας του κόμματος Πάνος Σκουρλέτης, με το σκεπτικό ότι από τη στιγμή που θα δοθεί σκληρή μάχη θα πρέπει η αρχιτεκτονική της λίστας να ενισχυθεί με υπουργούς. Σε ό,τι αφορά ενδεχόμενη υποψηφιότητα του υπουργού ΨΗΠΤΕ Νίκου Παπά, μέχρι αυτήν τη στιγμή δεν έχει γίνει συζήτηση κανενός με κανέναν και οι σχετικές πληροφορίες δεν επιβεβαιώνονται.

Δυστοκία φαίνεται να υπάρχει και στα πρόσωπα που θα προέρχονται από το λεγόμενο προοδευτικό μέτωπο, την κεντροαριστερά και τον σοσιαλιστικό χώρο, με δεδομένο ότι μόνο κλεισμένες δεν πρέπει να θεωρούνται οι υποψηφιότητες της Λούκας Κατσέλη και του Γιάννη Ραγκούση και αναμένονται οι αποφάσεις για την υποψηφιότητα του Θανάση Θεοχαρόπουλου και της Μαρίας Ρεπούση.

Αυτήν τη στιγμή πάντως επικρατέστερες είναι οι υποψηφιότητες του Σπύρου Δανέλλη και της νομικού Αννας Παπαδημητρίου-Τσάτσου, ενώ εκτός λίστας παραμένει η υποψηφιότητα του Νίκου Μπίστη. Σε κάθε περίπτωση φαίνεται δύσκολη η συμμετοχή περίπου δεκαπέντε επώνυμων στελεχών από τους συγκεκριμένους χώρους, όπως λέγεται και γράφεται κατά κόρον, με κάποια στελέχη να αναρωτιούνται για τη σκοπιμότητα που ο πήχης ανέβηκε τόσο ψηλά.

Αλλαγές στο ασυμβίβαστο

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός έχει δώσει εντολή στον υπουργό Εσωτερικών να αλλάξει ο ν. 4255/2014 και συγκεκριμένα το άρθρο 2 σύμφωνα με το οποίο οι βουλευτές του ελληνικού Κοινοβουλίου δεν μπορούν να ανακηρυχθούν υποψήφιοι ούτε να εκλεγούν μέλη του ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αν δεν παραιτηθούν πριν από την ανακήρυξή τους. Με την αλλαγή ένας βουλευτής θα μπορεί να είναι υποψήφιος για τις ευρωεκλογές και θα παραιτηθεί μόνο αν εκλεγεί.

Αυτό σημαίνει ότι υπουργοί της κυβέρνησης και εφόσον είναι και βουλευτές, όπως για παράδειγμα η Ελ. Κουντουρά ή μόνο βουλευτές όπως ο Σπ. Δανέλλης, θα παραμείνουν στις θέσεις τους και αν εκλεγούν θα παραιτηθούν (το πρώτο δεκαήμερο του ερχόμενου Ιουνίου). Αυτό σημαίνει ότι το πρόβλημα με την πλειοψηφία των 151 στη Βουλή θα δημιουργηθεί τότε και όχι στα μέσα Απριλίου.

Σε αυτήν όμως την περίπτωση, η κυβέρνηση κερδίζει περίπου δύο μήνες και συνεπώς παραμένει άγνωστο μέχρι αυτήν την ώρα πώς θα ξεπεραστεί ενδεχόμενη εκλογή κάποιων εκ των δύο με δεδομένο ότι είναι ορατός ο κίνδυνος απώλειας της πλειοψηφίας στη Βουλή, αφού οι πρώτοι επιλαχόντες για την έδρα της Κουντουρά και του Δανέλλη προέρχονται και παραμένουν πιστοί στους ΑΝΕΛ και στο Ποτάμι αντίστοιχα. Συνεπώς αναρωτιούνται ορισμένοι ποια είναι η σκοπιμότητα της αλλαγής του συγκεκριμένου άρθρου.

Αν και πρώτη σκέψη πολλών είναι το ενδεχόμενο διεξαγωγής τριπλών εκλογών στις 26 Μαΐου, η απάντηση είναι «όχι». Σε αυτήν την περίπτωση η Βουλή θα διαλύονταν την ίδια ημέρα με την προκήρυξη των ευρωεκλογών, συνεπώς δεν θα υπήρχε κανένας λόγος αλλαγής του νόμου για το ασυμβίβαστο.

Βουλευτικές τον Οκτώβριο

Συνεπώς, λένε κάποιοι, στο μυαλό του πρωθυπουργού παραμένει κυρίαρχο το σενάριο η διεξαγωγή εκλογών τον ερχόμενο Οκτώβριο και αυτήν τη στιγμή ο Αλέξης Τσίπρας απλώς αναζητά την όσο το δυνατόν καλύτερη στελέχωση του ευρωψηφοδελτίου του κυβερνώντος κόμματος. Σε κάθε περίπτωση και σύμφωνα με το ρεπορτάζ, εντός της κυβέρνησης δεν είναι όλοι σύμφωνοι με την αλλαγή του νόμου περί ασυμβίβαστου.

Τα σίγουρα πάντως πρόσωπα για το ευρωψηφοδέλτιο θεωρούνται οι νυν ευρωβουλευτές Δημήτρης Παπαδημούλης, Στέλιος Κούλογλου και Κωνσταντίνα Κούνεβα. Δεδομένη πρέπει να θεωρείται η υποψηφιότητα του Παναγιώτη Κουρουμπλή και του πρώην υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα.

Συζήτηση, σύμφωνα με πληροφορίες, για τη συμμετοχή του στο ευρωψηφοδέλτιο έγινε και γίνεται και με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο της πρώτης περιόδου Γαβριήλ Σακελαρίδη, ο οποίος είναι σήμερα διευθυντής του ελληνικού τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας αλλά και με τον δημοσιογράφο Κώστα Αρβανίτη.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter