Τα έγγραφα της καταγγελίας για τον «μαύρο» λογαριασμό του ΚΕΕΛΠΝΟ που αποκάλυψε ο Πολάκης

Τα έγγραφα της καταγγελίας για τον «μαύρο» λογαριασμό του ΚΕΕΛΠΝΟ που αποκάλυψε ο Πολάκης

Σε μία ακόμη πολύκροτη αποκάλυψη προέβη στην Εξεταστική Επιτροπή ο Π. Πολάκης, φέρνοντας στο «φως» ανώνυμη καταγγελία που έλαβε την Παρασκευή και σύμφωνα με τα συμπεράσματά του στοιχειοθετεί την ύπαρξη «μαύρου» λογαριασμού του ΚΕΕΛΠΝΟ που διοχέτευε βρώμικο χρήμα σε ΜΜΕ, με σκοπό να τελεσφορήσει η διαδικασία του ξεπλύματος «μαύρου» πολιτικού χρήματος.

Ο αν. υπουργός κατέθεσε πως στην πολυσέλιδη καταγγελία υπάρχουν στοιχεία για 894 συμβάσεις του ΚΕΕΛΠΝΟ με ΜΜΕ την περίοδο 2013 – 2014. Κατά τα λεγόμενα του, τα στοιχεία αντλήθηκαν από Η/Υ υπαλλήλων του Κέντρου και είναι προϊόν της «κρυφής» λίστας που κάποιοι εσκεμμένα απέκρυπταν, στοχεύοντας στη μη αποκάλυψη του «μαύρου» λογαριασμού του Κέντρου μέσω του οποίου διεκπεραιωνόταν το ξέπλυμα βρώμικου πολιτικού χρήματος.

Προς επίρρωση των όσων παρέθεσε για την καταγγελία, αφηγήθηκε πως όταν ανέλαβε τα καθήκοντά του ζήτησε και πήρε όλες τις συμβάσεις του ΚΕΕΛΠΝΟ με μέσα ενημέρωσης. Όπως επισήμανε ο ίδιος, αντί για 894, του διαβιβάστηκαν μόλις 150 συμβάσεις για την συγκεκριμένη περίοδο και οι οποίες αντιστοιχούν με όσες εμπεριέχονται στην καταγγελία.

Τα ερωτήματα που εγείρονται είναι γιατί δεν διαβιβάστηκαν στον υπουργό όλες οι συμβάσεις της επίμαχης περιόδου και -κυρίως- ποιο ήταν το συνολικό ποσό της επικοινωνιακής καμπάνιας και από ποιον λογαριασμό πληρώθηκαν τα ΜΜΕ που αναγράφονται;

Το περιεχόμενο της καταγγελίας

Σύμφωνα με τον ανώνυμο αποστολέα, η λίστα εμπεριέχει συμβάσεις που σύναψε ο πρώην «ισόβιος» διευθυντής του ΚΕΕΛΠΝΟ, Θεόδωρος Παπαδημητρίου, με διάφορα ΜΜΕ υπαρκτά ή μη. Αφορμή για να προωθήσει τα στοιχεία αυτά στον αν. υπουργό ήταν η προσπάθειά του τελευταίου για τον εξορθολογισμό του «αμαρτωλού οργανισμού που για πολλά χρόνια λειτουργούσε ως σπόνσορας του εκάστοτε υπουργού Υγείας και φέουδο μιας παρέας, η οποία περιελάμβανε τον Πουλή, την Θεοφιλάτου, την Λυρή, την Οικονόμου και άλλους πολλούς».

Πέρα από τις γνωστές και δημοσιευμένες από το Documento και το Hot Doc δαπάνες προβολής του ΚΕΕΛΠΝΟ για το 2014 -κατά τις οποίες μέχρι και ο καταδικασμένος για την υπόθεση του Noor 1 Αιμίλιος Κοτσώνης χρηματοδοτήθηκε- εμφανίζονται 894 συμβάσεις που είναι καταχωρημένες με τη μορφή μηχανογραφικής αποτύπωσης. Αναγράφονται ο τίτλος του Μέσου, η εισήγηση, η πρόταση της υπηρεσίας και το υπηρεσιακό σύμβασης, χωρίς όμως να περιλαμβάνονται τα αντίστοιχα ποσά. Μάλιστα, στην στήλη που αφορά τα υπηρεσιακά των συμβάσεων εντοπίζονται και σχόλια τύπου: «Μου είπε η Νίνα ότι την έχει κάνει αυτήν την σύμβαση. Να το τσεκάρουμε» ή «Έγιναν».

Ανάμεσα στην πληθώρα ανύπαρκτων -με βάση την επισκεψιμότητα- Μέσων, εντοπίζονται ακόμα και Αθλητικοί Σύλλογοι. Ειδικότερα, στη λίστα εντοπίζεται ο ΑΟΝΑ (Αθλητικός Σύλλογος Νέων Αργυρούπολης), με τον αρμόδιο υπάλληλο να σχολιάζει: «Δεν θα γίνει, είναι σύλλογος και δεν μπορεί να τιμολογήσει». Απ’ ό,τι φαίνεται, ο συγκεκριμένος υπάλληλος δεν ενδιαφέρθηκε ιδιαίτερα για το πώς ένας Αθλητικός Σύλλογος θα δικαιολογούσε την χρηματοδότησή του στα πλαίσια της επικοινωνιακής εκστρατείας του ΚΕΕΛΠΝΟ, όμως τον προβλημάτισε πως ο ΑΟΝΑ δεν μπορούσε να τιμολογήσει!

Από τη λίστα με τις 894 συμβάσεις, δεν μπορούν να περάσουν απαρατήρητες κάποιες ιστοσελίδες που φέρονται να χρηματοδοτήθηκαν από το ΚΕΕΛΠΝΟ. Οι τίτλοι τους και κυρίως η αναζήτησή τους σε πλατφόρμες καταγραφής αναγνωσιμότητας προκαλούν δέος. Κάποιες εξ αυτών, είναι το xamparia.gr, to alatikaipiperi.gr, το apospasma.gr, το agriniomandata.gr, το epikairotitanes.gr και τo antipoina.gr, με καμία να μην μπορεί να δικαιολογήσει τους λόγους που οδήγησαν τον ΚΕΕΛΠΝΟ στη φερόμενη αποδέσμευση κονδυλίων για επικοινωνιακούς σκοπούς.

O αν. υπουργός Υγείας σημείωσε πως σύμφωνα με τα στοιχεία που του είχαν διαβιβαστεί η δαπάνη για την διαφημιστική καμπάνια του ΚΕΕΛΠΝΟ κατά το 2014 ανέρχεται στα 4,2 εκατ. ευρώ, με τον ίδιο να υπολογίζει προσεγγιστικά πως από τις υπόλοιπες συμβάσεις που παρέμεναν κρυφές και σκονισμένες πρέπει να συνυπολογιστούν τουλάχιστον 9 εκατ. ευρώ επιπλέον.

Σημεία από την πολυσέλιδη καταγγελία:

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter