Τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ με βάση τις νέες τιμές και όχι τις περσινές

Τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ με βάση τις νέες τιμές και όχι τις περσινές

Με ημερομηνία εκκαθάρισης την ημέρα που θα εκδοθεί η υπουργική απόφαση για τις νέες αντικειμενικές αξίες και όχι με βάση την 31/12/2017, θα αποσταλούν τα φετινά ραβασάκια της εφορίας για τον ΕΝΦΙΑ. 

Αυτό υποστηρίζουν στο documentonews.gr πηγές του υπουργείου Οικονομικών, ξεκαθαρίζοντας ότι οι νέες τιμές θα αντικατοπτριστούν στα νέα εκκαθαριστικά που θα αποσταλούν για τον ΕΝΦΙΑ. Αυτό που θέλουν οι δανειστές είναι οι νέες αντικειμενικές αξίες να εφαρμοσθούν σταδιακά για το σύνολο των φόρων και των τελών. 

Για παράδειγμα, στην περίπτωση που σε κάποια περιοχή η νέα τιμή ζώνης διαμορφώνεται από τα 1.600 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο στα 2.000 ευρώ το τ.μ. να μην γίνει εφάπαξ η αναπροσαρμογή. Δηλαδή, το 2018 όλοι οι φόροι που υπολογίζονται με βάση τις αντικειμενικές αξίες να υπολογιστούν με τιμή ζώνης στα 1.800 ευρώ και το 2019 να φθάσει στις 2.000 ευρώ το τ.μ. Όμως, αν υπάρχει πρόβλημα με την βεβαίωση του φόρου, δηλαδή η εκκαθάριση δείξει ότι είναι κάτω, ή οριακά κάτω από το στόχο των 3,2 δις. ευρώ, δεν αποκλείεται όλες οι αυξήσεις να περάσουν μια κι έξω, δηλαδή μέσα στο 2018, υποστηρίζουν με νόημα οι ίδιες πηγές. 

Σημειωτέον, ότι ακόμα δεν έχει πραγματοποιηθεί δοκιμαστική εκκαθάριση με το σύνολο των νέων τιμών ζώνης σε όλη την επικράτεια. Αυτό θα γίνει, όπως υποστηρίζουν στελέχη της φορολογικής διοίκησης, με την ολοκλήρωση αφενός του ελέγχου των νέων τιμών από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών που έχουν αναλάβει το σχετικό έργο, αφετέρου αφού δοθούν οι συγκεκριμένες οδηγίες από την πολιτική ηγεσία για το τι ακριβώς θέλει να κάνει.

Στις προθέσεις του υπουργείου Οικονομικών είναι να πραγματοποιηθούν δύο διαφορετικές εκκαθαρίσεις. Μία για το 2018, με τις χαμηλότερες αυξήσεις στις αντικειμενικές αξίες προκειμένου να διαπιστωθεί εάν το αποτέλεσμα δίνει 3,2 δισ. ευρώ και άλλη μία με τις αντικειμενικές αξίες του 2019, για να διαπιστωθεί επίσης το ποσό που θα προκύψει.

Στην περίπτωση που το 2019 η βεβαίωση, για παράδειγμα, φθάσει τα 3,6 δισ. ευρώ, στις προθέσεις της πολιτικής ηγεσίας είναι να αυξηθεί το αφορολόγητο του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ από τα 200.000 ευρώ στα 250.000 ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, τον τελευταίο λόγο έχουν οι θεσμοί…

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter