Τα ελληνοτουρκικά στο επίκεντρο της συνάντησης Μητσοτάκη – Σακελλαροπούλου

Τα ελληνοτουρκικά στο επίκεντρο της συνάντησης Μητσοτάκη – Σακελλαροπούλου

Στα ελληνοτουρκικά επικέντρωσαν τον διάλογο που είχαν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, κατά το ξεκίνημα της σημερινής τους συνάντησης στο Προεδρικό Μέγαρο. 

Ο πρωθυπουργός είπε ότι θέλει να καθιερώσει την συνάντηση μία φορά το μήνα ενώ η Κατερίνα Σακελλαροπούλου αναφέρθηκε στον κύκλο επαφών με τους πολιτικούς αρχηγούς που ξεκίνησε με την επιστροφή στην ομαλότητα μετά την καραντίνα. Σημείωσε ότι είναι «θετικό το ότι υπάρχει αυτή η γενναία απόφαση εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο θέμα της οικονομίας». 

Για τις προκλήσεις της Τουρκίας ο πρωθυπουργός και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας συμφώνησαν ότι η Ελλάδα θα προστατεύσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο. Οι δύο σημείωσαν ότι η Ελλάδα έχει την στήριξη των εταίρων της στην ΕΕ όσον αφορά τις εξελίξεις στον Έβρο που σχετίζονται με το προσφυγικό-μεταναστευτικό. 

Ο κ. Μητσοτάκης θέλησε να στείλει διεθνώς το μήνυμα ότι για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο ευθύνεται η Τουρκία, ενώ η κ. Σακελλαροπούλου είπε ότι «έχουμε κάποιους, αρκετούς θα έλεγα συμμάχους». Προφανώς φάνηκε η απειρία της νέας Προέδρου της Δημοκρατίας καθώς δεν ήταν συντονισμένη με τον πρωθυπουργό.

Κατά την υποδοχή του στο προέδρικό Μέγαρο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Κατερίνα Σακελλαροπούλου είχαν τον εξής διάλογο:

Κυριάκος Μητσοτάκης: Πολύ χαίρομαι που σας ξαναβλέπω και χαίρομαι που μπορούμε πια να θεσμοθετούμε αυτή την επικοινωνία. Πρόθεσή μου είναι να τη σταθεροποιήσουμε, μια φορά τον μήνα να μπορούμε να έχουμε μια εφ’ όλης της ύλης συζήτηση για τα τρέχοντα θέματα. Να σας ενημερώνω για το τι συμβαίνει σε επίπεδο κυβερνητικού έργου και βέβαια να ακούω και τις δικές σας προτάσεις, απόψεις και εντυπώσεις. Είχατε μια πολύ ενδιαφέρουσα, από ό,τι είδα, επίσκεψη στη Θράκη και με ενδιαφέρει πολύ να ακούσω τις εντυπώσεις σας. Γιατί η Θράκη, παρά κάποιους ανυπόστατους ισχυρισμούς που εξακολουθούμε να ακούμε, παραμένει ένα παράδειγμα ισονομίας και ισοπολιτείας, μια πολιτική η οποία έχει εμπεδωθεί εδώ και 30 χρόνια και πρέπει να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο. Βέβαια η Θράκη, ειδικά η περιοχή της Ξάνθης έχει και την ιδιαιτερότητα να μας δίνει κάποια μικρά ενισχυμένα επιδημιολογικά φορτία και θα χρειαστεί μια ιδιαίτερη προσοχή τις επόμενες εβδομάδες, αλλά θα αντιμετωπίσουμε και αυτό το ζήτημα, όπως νομίζω ότι έχουμε αντιμετωπίσει συνολικά αποτελεσματικά τα ζητήματα της πανδημίας.

Κατερίνα Σακελλαροπούλου: Χαίρομαι πολύ κύριε Πρόεδρε που σας ξαναβλέπω και που οι συνθήκες σιγά σιγά ομαλοποιούνται έτσι ώστε να μπορούμε να επανέλθουμε συνολικά να επανέλθουμε στην ομαλότητα σαν χώρα. Ξεκίνησα ήδη έναν κύκλο επαφών με τους υπόλοιπους πολιτικούς αρχηγούς. Αντιλαμβάνομαι ότι έχουμε καλά και ίσως λίγο κακά νέα με την έννοια των εντάσεων που συνεχίζονται από τη μεριά της Τουρκίας. Πράγματι, όπως αναφέρατε κι εσείς είναι πολύ θετικό το ότι υπάρχει αυτή η γενναία ενίσχυση, και η γενναία, τολμώ να πω απόφαση εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο θέμα της οικονομίας γιατί είναι πολύ μεγάλες οι επιπτώσεις από την πανδημία που περάσαμε και ακόμη δεν έχουμε με βεβαιότητα ξεφύγει. Αλλά υπάρχει μία ευκαιρία τώρα για τη χώρα να ξαναδούμε το παραγωγικό μας μοντέλο και το αναπτυξιακό πρότυπο της χώρας. Αυτό είναι ένα βάρος βεβαίως που πέφτει κυρίως σε εσάς, στην κυβέρνηση, αλλά είναι μια ευκαιρία να τα ξαναδούμε συνολικά αυτά τα θέματα.

Όπως είπατε βρέθηκα πρόσφατα στη Θράκη αυτές τις μέρες, θα τα πούμε αναλυτικά, και είχα την ευκαιρία να δω τα προβλήματα, τις δυσκολίες αλλά και τη δυναμική αυτών των ανθρώπων που είναι χριστιανοί και μουσουλμάνοι συμπατριώτες μας και συμβιώνουν αρμονικά επί τόσες δεκαετίες πια. Ταυτόχρονα έχουμε τα προβλήματα με τους γείτονες που συνεχίζουν να δημιουργούν εντάσεις και αμφισβητώντας κάθε έννοια καλής γειτονίας να θέτουν θέματα αμφισβήτησης των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων στα οποία είναι νομίζω προφανής από όλους μας η απάντηση ότι πάντα θα τα προστατεύουμε με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Η χώρα θα αντιμετωπίσει όλες τις προκλήσεις με σταθερότητα, με αυτοπεποίθηση και πάντα με προσήλωση στο Διεθνές Δίκαιο, όπως κάνει πάντα, θα συνεχίσει να το κάνει και τώρα. Και δεν έχω καμία αμφιβολία ότι και σε αυτήν την ένταση, την οποία θέλω να τονίσω ξεκάθαρα ότι η Ελλάδα δεν την επιθυμεί και σίγουρα δεν την τροφοδοτεί, είμαι απόλυτα σίγουρος ότι θα έχουμε και την απόλυτη στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε να μπορέσουμε, ελπίζω, να ξεπεράσουμε αυτή την περίοδο στέλνοντας όμως ένα σαφές μήνυμα: Ότι μια ένταση την οποία δεν προκαλούμε εμείς, δεν μπορεί να οδηγήσει σε μια βελτίωση των σχέσεών μας με την Τουρκία.

Κατερίνα Σακελλαροπούλου: Το θετικό είναι -πέρα από τη σταθερότητα της ελληνικής θέσης- ότι με όσους Προέδρους άλλων χωρών έχω μιλήσει -πριν λίγο μιλούσα με τον Πρόεδρο της Πορτογαλίας- είναι σταθερή η στήριξή τους. Ο ίδιος μάλιστα μου εξέφρασε αυτή τη θέση, έγινε κατανοητή νομίζω η θέση της Ελλάδας για τον Έβρο, ήταν πολύ κρίσιμη η εξέλιξη εκείνη. Αλλά και τώρα οι νεότερες εξελίξεις, στα θέματα της Τουρκίας στις συμφωνίες με τη Λιβύη, έχουμε τουλάχιστον, κάποιους, αρκετούς θα έλεγα συμμάχους.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Σας διαβεβαιώνω ότι η στήριξη της Ευρώπης, και σε διμερές επίπεδο με όλες τις επαφές που είχα, αλλά και η θεσμική στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα ελληνικά δίκαια είναι δεδομένη. Δεν αμφισβητήθηκε ποτέ. Και νομίζω ειδικά στο ζήτημα του Έβρου και της φύλαξης των συνόρων μας, επιβεβαιώθηκε και περίτρανα όταν λίγες μέρες μετά την έξαρση που είχαμε στις αρχές Μαρτίου βρέθηκε στον Έβρο ολόκληρη η ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στέλνοντας αυτό το μήνυμα: Ότι η Ελλάδα έχει αναλάβει την προστασία φύλαξης όχι μόνο των ελληνικών αλλά και των ευρωπαϊκών συνόρων. Θα την επιτελεί αυτή την αποστολή στο ακέραιο, και σε αυτή την προσπάθεια θα έχει τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter