Τα ellinika hoaxes συνεχίζουν να χτυπούν τη δημοσιογραφία – Αυτή τη φορά φταίει η Εφσυν

Τα ellinika hoaxes συνεχίζουν να χτυπούν τη δημοσιογραφία – Αυτή τη φορά φταίει η Εφσυν

Στο στόχαστρο της λογοκρισίας των Hellenic Hoaxes, ενός οργανισμού που υποτίθεται ότι ελέγχει την ορθότητα των αναρτήσεων στο facebook και γενικότερα της ελληνικής ειδησεογραφίας, βρέθηκαν πρόσφατα δημοσιεύματα σε ΜΜΕ, μεταξύ των οποίων και της «Εφ.Συν.», που ανέφεραν πως η Ελλάδα βρίσκεται στις πρώτες θέσεις στις χώρες της Δύσης ως προς τους θανάτους ανά κάτοικο από τον κορονοϊό τον τελευταίο χρόνο.

Τι «ανακάλυψαν» λοιπόν, υποτίθεται, οι fact checkers του οργανισμού; Υποστηρίζουν πως είναι παραπλανητικές οι αναλύσεις του καταξιωμένου διεθνώς καθηγητή του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου, Βασίλη Τσαουσίδη, που ορθώς ανέφερε ότι η Ελλάδα κατατάσσεται πρώτη σε θανάτους στο διάστημα 01/11/2020 – 24/11/2021 μεταξύ των χωρών του Δυτικού Κόσμου.

Θεωρούν ότι στην ανάλυση αυτή αυθαίρετα εξαιρούνται οι χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ και ισχυρίζονται ότι, αν δεν είχαν εξαιρεθεί, την πρώτη θέση θα καταλάμβανε η Βουλγαρία και θα ακολουθούσαν άλλες ανατολικές χώρες. Δεν αναιρούν δηλαδή τα νούμερα -πώς θα μπορούσαν άλλωστε- αλλά υποδεικνύουν ποιες χώρες θα θεωρούμε «Δυτικό κόσμο». Κανείς δεν θα ασχολείτο αν δεν υπήρχε επίκληση της επιστήμης με διαστρεβλωμένα στοιχεία που ξεπλένουν τις κυβερνητικές ευθύνες και, το κυριότερο, αν δεν κατέβαιναν -εντελώς αντιδημοκρατικά- από το facebook οι αναρτήσεις πλήθος μέσων ενημέρωσης (iatronet, euro2day, efsyn κ.ά.) ως υποτίθεται παραπλανητικές.

Για «επιχείρηση διαστρέβλωσης της αλήθειας από το Ellinika Hoaxes» κάνει λόγο ο καθηγητής Τσαουσίδης, εξηγώντας πως «προβαίνουν σε μια αμφισβήτηση μηδενικής σημασίας. Ουσιαστικά ο δημοσιογράφος των hoaxes αμφισβητεί τα κίνητρα της εξαίρεσης – δεν αρκείται στο αυτονόητο ότι η λογική σύγκριση είναι με τις χώρες της Δυτικής Ευρώπης και επιχειρεί να υποδείξει στους ερευνητές τι πρέπει να ερευνήσουν.

Πηγή efsyn.gr

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter