Τα ελληνοτουρκικά επί τάπητος

Τα ελληνοτουρκικά επί τάπητος

Μέρα που κουβαλά την μνήμη του δράματος της Κύπρου η 15η Ιουλίου και μαζί της σκληρής και διαρκούς επιθετικότητας του τουρκικού καθεστώτος . Εχουν περάσει  47 χρόνια από το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου του 1974, όταν η ελληνική χούντα και η ΕΟΚΑ Β’ επεδίωξε την βίαιη  ανατροπή  του τότε Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Μακάριου. Το πραξικόπημα οδήγησε στην τουρκική εισβολή στην Κύπρο στις 20 Ιουλίου του 1974- με τις …ευλογίες των ΗΠΑ.

Σήμερα, η Κύπρος επιχειρεί να κινητοποιήσει τη διεθνή κοινότητα για να ανασχέσει τις τουρκικές προκλήσεις στα κατεχόμενα Βαρώσια. Την ίδια ώρα οι ελληνοτουρκικές σχέσεις έχουν γίνει «κουβάρι» που  ξετυλίγεται και μπλέκει μαζί με τα οικονομικά και γεωπολιτικά συμφέροντα  των μεγάλων δυνάμεων, της ΕΕ, των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ.

Τι πιο ενδιαφέρον από μια συζήτηση για τις εξελίξεις στην περιοχή του Αιγαίου και στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο με επίκεντρο της σχέσεις Ελλάδας Τουρκίας , τις θαλάσσιες ζώνες, τις τουρκικές διεκδικήσεις στην περιοχή, το κυπριακό… Για όλα αυτά θα συζητήσουν ο οικονομολόγος και πρώην αναπληρωτής  υπουργός Εθνικής Αμυνας Κώστας ΄Ησυχος και ο καθηγητής Θεωρίας Κράτους και Δικαίου στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Δημήτρης Καλτσώνης. Οι δυο τους, συγγραφείς  του βιβλίου «Πόλεμος ή ειρήνη, 6 σημεία για τα ελληνοτουρκικά και την εξωτερική πολιτική»  (εκδόσεις Τόπος),  θα  βρίσκονται  την Πέμπτη 15 Ιουλίου  2021 (ώρα 19:00) στον κήπο του Παντείου Πανεπιστημίου.

Στη Διάλεξη του σεμιναρίου Κράτος και Δίκαιο στο 21ο αιώνα  θα αναπτύξουν τις σκέψεις τους σε ζητήματα διπλωματίας , εξωτερικής πολιτικής και ελληνοτουρκικών σχέσεων. Παράλληλα, θα φωτίσουν πτυχές που συνδέονται με τη στάση των διεθνών οργανισμών και δυνάμεων όπως οι ΗΠΑ, η Ρωσία και Κίνα.
Βέβαια, τις μέρες αυτές αναδεικνύεται πιο έντονα το αίτημα για  Κύπρο ενιαία, ελεύθερη, χωρίς ξένες δυνάμεις  στο νησί. Δεν ξεχνάμε κι ας πέρασαν 47 χρόνια, το  έγκλημα κατά του κυπριακού λαού με την τουρκική εισβολή και συνεχιζόμενη  κατοχή του 37% της Κύπρου.
Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter