Τα επιτελικά φαλτσοσφυρίγματα

Τα επιτελικά φαλτσοσφυρίγματα

Τύμπανα πολέμου ηχούν στη Σούπερ Λίγκα και οι οπαδοί του ΠΑΟΚ και του Ολυμπιακού είναι στα κάγκελα

Η Ελλάδα είχε να χωριστεί στα δύο για ποδοσφαιρικό θέμα από τον Μάρτιο του 1988 όταν φίλαθλοι της Λάρισας με αυτοκίνητα, μηχανάκια και τρακτέρ απέκλεισαν την εθνική οδό Αθηνών – Θεσσαλονίκης και τις γραμμές του τρένου. Είχε ανακοινωθεί η απόφαση του αθλητικού δικαστή για την αφαίρεση τεσσάρων βαθμών από την πρωτοπόρο στο πρωτάθλημα Λάρισα λόγω του ότι ο ποδοσφαιριστής της Γκεόργκι Τσίγκοφ βρέθηκε θετικός στην ουσία κωδεΐνη σε έλεγχο ντόπινγκ μετά τον αγώνα με τον Παναθηναϊκό στις 27 Δεκεμβρίου 1987. Κάτω από την πίεση των γεγονότων, στις 21 Μαρτίου 1988 τροποποιήθηκε το άρθρο 32 του ΚΑΠ και εναρμονίστηκε με την ισχύουσα τότε νομοθεσία της UEFA, με την οποία η ομάδα δεν φέρει ευθύνη και δεν τιμωρείται σε περίπτωση που ποδοσφαιριστής της βρεθεί ντοπαρισμένος. Με την αλλαγή της διάταξης παρέμεινε η τιμωρία του Βούλγαρου επιθετικού, αλλά επιστράφηκαν στη «βασίλισσα του κάμπου» οι βαθμοί.

Τριάντα δύο χρόνια μετά η κυβέρνηση με τους χειρισμούς της τα έκανε μπάχαλο σε μια ποδοσφαιρική αντιπαράθεση Ολυμπιακού – ΠΑΟΚ και οδηγεί τη χώρα σε εκρηκτικές συνθήκες. Η Ελλάδα δεν κόπηκε (ακόμη) στα δύο, αλλά κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τις αντιδράσεις των οπαδών του νταμπλούχου και συνδιεκδικητή του τίτλου αν ο σύλλογος τιμωρηθεί με αφαίρεση βαθμών για την υπόθεση της πολυϊδιοκτησίας με την Ξάνθη. Την περασμένη Δευτέρα στο ματς με τον Βόλο στην Τούμπα αναρτήθηκε τεράστιο πανό που έγραφε: «Η Ελλάδα χωρίζεται στα 2 – κυβερνήσεις πέφτουν και υπουργοί θα τρέχουν – ΑΥΓΝΚ (σ.σ.: Αυγενάκη) ΤΕΛΕΙΩΣΕΣ».

Το Documento καταγράφει το χρονικό της έκρηξης που φέρει φαρδιά πλατιά την υπογραφή του πρωθυπουργού.

31/06/2019

Από τη διοίκηση της ΕΠΟ αποσύρεται διάταξη που είχε συμπεριληφθεί στον Κανονισμό Αγώνων Ποδοσφαίρου (ΚΑΠ) για την πολυϊδιοκτησία. Με τη διάταξη θα επιτρεπόταν σε μέτοχο μίας ΠΑΕ να έχει μετοχές έως και 5% σε άλλες ΠΑΕ.

Εκείνη την περίοδο φυτεύτηκε πιθανότατα και ο… σπόρος της υποψίας στους παράγοντες της ΠΑΕ Ολυμπιακός ότι μπορεί ο Ιβάν Σαββίδης να έχει ή να θέλει να αποκτήσει μετοχές και σε άλλες ΠΑΕ.

05/08/2019

Ο υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης ορίζει τον συνταξιούχο δικαστικό Νικόλαο Τζουλάκη στη θέση του προέδρου της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού (ΕΕΑ).

03/12/2019

Ο τηλεοπτικός σταθμός One Channel ιδιοκτησίας Βαγγέλη Μαρινάκη παρουσιάζει στοιχεία σε ρεπορτάζ υποστηρίζοντας ότι ο Ιβάν Σαββίδης είναι ιδιοκτήτης εκτός του ΠΑΟΚ και της Ξάνθης.

04/12/2019

Ο Ολυμπιακός καταθέτει καταγγελία στην ΕΕΑ για την υπόθεση της πολυϊδιοκτησίας ζητώντας τη διερεύνησή της σε βάθος.

17/12/2019

O Λ. Αυγενάκης διορίζει ως τακτικό μέλος της ΕΕΑ τον καθηγητή Πανεπιστημίου Πειραιά Νικόλαο Φαραντούρη αντικαθιστώντας τον Γιώργο Τριανταφυλλάκη που είχε παραιτηθεί στις 15 Νοεμβρίου.

10/01/2020

Αναβάλλεται η επί της ουσίας συζήτηση της καταγγελίας του Ολυμπιακού.

16/01/2020

Περίπου επτά ώρες διήρκεσε η εξέταση της καταγγελίας του Ολυμπιακού από την ΕΕΑ.

22/01/2020

Στη συνάντηση των Big 4 (ΑΕΚ, Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός, ΠΑΟΚ) με τις FIFA – UEFA ο Βαγγ. Μαρινάκης ρώτησε τον Ιβάν Σαββίδη: «Εσύ ως τι βρίσκεσαι εδώ από τη στιγμή που λες ότι οι μετοχές του ΠΑΟΚ δεν σου ανήκουν;». Ο διοικητικός ηγέτης του «δικέφαλου του βορρά» του απάντησε λέγοντας: «Εσύ που έχεις απαγόρευση ενασχόλησης με το ποδόσφαιρο ως τι βρίσκεσαι εδώ;».

27/01/2020

Η ΕΕΑ «δέχεται κατά πλειοψηφία (4-1) ότι οι ΠΑΕ Ξάνθη και ΠΑΟΚ τέλεσαν τις παραβάσεις του άρθρου 69 παρ. 9, 12 του ν. 2725/1999 (σ.σ.: πολυϊδιοκτησία), οι οποίες κατά πλειοψηφία (4-1) χαρακτηρίζονται ως “Βαρείες”». Η ποινή είναι υποβιβασμός έως «έξωση» από το επαγγελματικό ποδόσφαιρο.

Ο Λευτ. Αυγενάκης τουιτάρει ότι «…δεν είναι δυνατόν να επιβάλλεται η πλέον επαχθής ποινή του υποβιβασμού σε ιστορικές ομάδες χωρίς να υπάρχει απόλυτη τεκμηρίωση».

Ο αντιπρόεδρος της ΠΑΕ ΠΑΟΚ Μάκης Γκαγκάτσης δηλώνει ότι «ο Αυγενάκης με εντολή Μαρινάκη θέλει να υποβιβάσει τον ΠΑΟΚ», ενώ στον ερασιτέχνη ΠΑΟΚ γίνονται συζητήσεις να αποσύρουν όλες τις ομάδες τους από τις εγχώριες διοργανώσεις.

28/01/2020

Η κυβέρνηση λόγω των αντιδράσεων του κόσμου του ΠΑΟΚ κατεθέτει τροπολογία βάσει της οποίας η παράβαση της πολυϊδιοκτησίας τιμωρείται με αφαίρεση 5 έως 10 βαθμών.

Οι οργανωμένοι οπαδοί του ΠΑΟΚ (Θύρα 4) σε ανακοίνωσή τους αναφέρουν για τον πρωθυπουργό ότι «έχει επίσημα εναποθέσει την πρωθυπουργία στον Βαγγέλη Μαρινάκη», ενώ σε ανοιχτή επιστολή της η ΠΑΕ Ολυμπιακός κατηγορεί τους κυβερνώντες ότι «ενέδωσαν σε εκβιασμούς» και «χαϊδεύουν την παρανομία».

29/01/2020

Η Βουλή ψηφίζει την τροπολογία και η ΠΑΕ ΠΑΟΚ σε ανακοίνωσή της τονίζει ότι «δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να κηλιδώσει την 94χρονη ιστορία μας».

30/01/2020

O πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοινώνει από το βήμα της Βουλής ότι θα παραδώσει τα κλειδιά του ελληνικού ποδοσφαίρου στη FIFA και την UEFA. O αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας του απάντησε ότι «παλιότερα πρωθυπουργοί, και εγώ μεταξύ αυτών, περνάγαμε δύσκολες ώρες για τις απαιτήσεις των δανειστών και τα μνημόνια. Ή για κρίσιμες εθνικές συμφωνίες. Εσείς περνάτε για το ποδόσφαιρο. Ο καθείς και η μοίρα του ανάλογα με τις ικανότητές του».

Την ίδια ημέρα περίπου 8.000 οπαδοί του ΠΑΟΚ συμμετέχουν σε συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη. Το κεντρικό πανό τους έγραφε «Η Ελλάδα χωρίζεται στα δύο» και ακούστηκαν συνθήματα κατά του Κυρ. Μητσοτάκη αλλά και του Βαγγ. Μαρινάκη, εκφράζοντας την οργή τους για τις τελευταίες εξελίξεις στο ελληνικό ποδόσφαιρο.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter