Τα ερωτήματα παραμένουν για το «πάρτι» αναθέσεων 26 εκατ. στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης

Τα ερωτήματα παραμένουν για το «πάρτι» αναθέσεων 26 εκατ. στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης

Αναπάντητα παραμένουν τα ερωτήματα στον απόηχο της αποκάλυψης της Εφημερίδας των Συντακτών για «πάρτι» αναθέσεων 26 εκατομμυρίων από την «Κοινωνία της Πληροφορίας» (Ανώνυμη Εταιρεία του Δημοσίου που εποπτεύεται από τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης). Επί της ουσίας ο υπουργός Κυριάκος Πιερρακάκης, όχι μόνο δεν απάντησε κατ’ουσίαν σε τίποτα, αλλά αντιθέτως προκλητικά καυχιέται πως έσωσε χιλιάδες ζωές και πως το ποσό το ποσό των απευθείας αναθέσεων (26 εκατ. ευρώ) αντιπροσωπεύει μόλις το… 2%.

Δείτε επίσης: Κάτση σε Πιερρακάκη: «Ούτε λέξη για την ταμπακιέρα, κρύβεται στην επιφάνεια»

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της ΕφΣυν, την τελευταία τριετία δόθηκαν πάνω από 26 εκατομμύρια ευρώ σε 475 συμβάσεις με απευθείας ανάθεση ή με την αδιαφανή διαδικασία της διαπραγμάτευσης χωρίς δημοσίευση. Σε αυτό το μήκος κύματος, η αξιωματική αντιπολίτευση επαναφέρει σειρά από κομβικά ερωτήματα που απαιτούν πειστικές απαντήσεις.

Η αντίδραση του Κυρ. Πιερρακάκη ήταν πως: «εν λόγω αναθέσεις κατά βάση αφορούν είτε πλατφόρμες που συνιστούν υπηρεσίες του gov.gr, οι οποίες προστίθενται καθημερινά στην Ενιαία Ψηφιακή Πύλη με στόχο τη διευκόλυνση του πολίτη, είτε ειδικές ανάγκες της εποχής Covid-19, οι οποίες έπρεπε να υλοποιηθούν μέσα σε λίγες εβδομάδες». Ακολούθησε η τοποθέτηση – απάντηση του τομεάρχη Ψηφιακής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Μάριου Κάτση που υπογράμμισε πως ο υπουργός «δεν είπε λέξη για την ταμπακιέρα και κατέφυγε σε αυτοαναφορικές γενικολογίες».

Ακόμα, τόνισε πως: «Ο κ. Πιερρακάκης επιτέλους άφησε την τακτική του κρυπτόμενου που δεν απαντά ποτέ και σε τίποτα και επέλεξε μια άλλη: Να κρυφτεί στην επιφάνεια» και εν συνεχεία του απηύθυνε τα εξής ερωτήματα, «που έκανε πως δεν άκουσε»:

1) «Έχει να πει κουβέντα για τις απευθείας αναθέσεις χιλιάδων ευρώ, τη μία σε ιδιοκτήτη δημοσκοπικής εταιρείας, την άλλη σε γαλάζιες ακρίδες όπως ο Πάτσης και η Πιτσίκα και την ανάθεση έργου, χρημοτοδοτούμενου από το Ταμείο Ανάκαμψης, σε συμβουλευτική που συνέταξε το σχέδιο απορρόφησής του, γεγονός που ερευνά και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μετά από ερώτηση του ευρωβουλευτή Δ. Παπαδημούλη;

2)Τι σχέση έχουν οι παραπάνω αναθέσεις, όλες από εποπτευόμενους φορείς του Υπουργείου που προΐσταται, με την διαχείριση της πανδημίας, για την οποία μάλιστα καυχιέται αλαζονικά πως έσωσε χιλιάδες ζωές, ενώ η Ελλάδα είναι πρώτη σε νεκρούς ανά εκατομμύριο σε όλη τη Δυτική Ευρώπη;

3)Επιπροσθέτως, αν μόνο το 2% του συνολικού προϋπολογισμού των έργων του Υπουργείου Ψηφιακής είναι με απευθείας αναθέσεις, μπορεί να μας απαντήσει τι ποσοστό του συνόλου των συμβάσεων του Υπουργείου και των εποπτευόμενων φορέων του είναι με τη διαδικασία των απευθείας αναθέσεων και των κλειστών διαγωνισμών, που οφείλουν να χρησιμοποιούνται σε εξαιρετικές περιπτώσεις όπως ορίζει ο 4412/2016 και όχι η ΠΝΠ του covid19 που έχει παρατείνει πολλάκις;».

Η ανακοίνωση από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης:

«Με αφορμή σημερινή ανακοίνωση του τομεάρχη Ψηφιακής Διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία κ. Κάτση που βασίζεται σε ρεπορτάζ της Εφημερίδας των Συντακτών και αφορά αναθέσεις της Κοινωνίας της Πληροφορίας ΑΕ, εποπτευόμενου φορέα του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, διευκρινίζονται τα παρακάτω:

Η Εφημερίδα των Συντακτών επαναφέρει ένα ζήτημα για το οποίο έχει ήδη δοθεί απάντηση προσφάτως σε ερώτηση συντάκτη της. Όπως έχει ήδη τονιστεί, οι απευθείας αναθέσεις του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης αποτελούν ποσοστό μικρότερο του 2% του συνολικού προϋπολογισμού έργων του Υπουργείου και των εποπτευόμενων φορέων του.

Οι εν λόγω αναθέσεις κατά βάση αφορούν είτε πλατφόρμες που συνιστούν υπηρεσίες του gov.gr, οι οποίες προστίθενται καθημερινά στην Ενιαία Ψηφιακή Πύλη με στόχο τη διευκόλυνση του πολίτη, είτε ειδικές ανάγκες της εποχής Covid-19, οι οποίες έπρεπε να υλοποιηθούν μέσα σε λίγες εβδομάδες, όπως η πλατφόρμα εμβολιασμού της χώρας. Ειδικά για την τελευταία, τα σχόλια περιττεύουν. Μιλούν περίτρανα η εμπειρία του κάθε Έλληνα και οι ζωές που σώθηκαν χάρη στην Επιχείρηση «Ελευθερία». Είναι αυτονόητο, επίσης, ότι σε όλες ανεξαιρέτως τις διαδικασίες τηρήθηκε απαρέγκλιτα η κείμενη νομοθεσία, δηλαδή ο νόμος 4412/2016, τον οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ εισήγαγε.

Για χρόνια, στην Ελλάδα, ο ψηφιακός μετασχηματισμός καθυστερούσε δραματικά. Παραλάβαμε μία χώρα η οποία μετρούσε συνολικά μόλις 8,8 εκατομμύρια ψηφιακές συναλλαγές των πολιτών με το Ελληνικό Δημόσιο το 2018, αριθμός που το 2022 θα προσεγγίσει το 1 δισεκατομμύριο. Αυτό συντελείται μέσα από τη μεγάλη μεταρρύθμιση του gov.gr και από τις 1471 υπηρεσίες και σχετικές πλατφόρμες που αυτό μέχρι στιγμής εμπεριέχει, αρκετές από τις οποίες αποτελούν παραδοτέα έργα των συγκεκριμένων αναθέσεων. Όπως κάθε πολίτης μπορεί να διαπιστώσει, η ετήσια επίδοση στον αριθμό των ψηφιακών συναλλαγών του 2018 σήμερα πραγματοποιείται σε περίπου τέσσερις ημέρες.

Τέλος, επί της πολιτικής ουσίας, η στόχευση του ΣΥΡΙΖΑ είναι σαφής: καθημερινή – πλέον – λάσπη στον ανεμιστήρα με στόχο σκοπίμως να παρεμποδιστεί η ολοκλήρωση ενός μεγάλου έργου προς όφελος των πολιτών, αυτού της ψηφιακής μεταρρύθμισης του κράτους. Πρόκειται ξεκάθαρα για υπονόμευση που μεθοδεύεται από την αξιωματική αντιπολίτευση, προκειμένου το έργο του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης να απαξιωθεί προεκλογικά, ένας στόχος μάταιος και καταδικασμένος να αποτύχει. Η εμπειρία της βελτίωσης της εξυπηρέτησης του κάθε πολίτη αποτελεί βίωμα της ελληνικής κοινωνίας και κατάκτηση όλων των Ελλήνων ανεξαρτήτως πολιτικών πεποιθήσεων.

Απέναντι στις διαρκείς, αυξανόμενες και κατευθυνόμενες προσπάθειες σπίλωσης απαντάμε πρωτίστως με το έργο μας. Υπάρχουν αυτοί που χτίζουν και εκείνοι που γκρεμίζουν. Εμείς ανήκουμε στους πρώτους, ο ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε να ανήκει στους δεύτερους».

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter