Τα ευτράπελα της επιστράτευσης

Τα ευτράπελα της επιστράτευσης

Ρεπορτάζ: Μικαέλα Χριστοφορίδου

Η κυβέρνηση σε απόλυτο πανικό και χωρίς κανέναν σχεδιασμό να αντιμετωπίσει τη σφοδρότητα του τρίτου κύματος επιστράτευσε ιδιώτες γιατρούς για να ενισχυθεί το ΕΣΥ. Η διαδικασία έγινε στο πόδι και για εντυπωσιασμό, λένε οι νοσοκομειακοί γιατροί, με αποτέλεσμα πολλοί ιδιώτες γιατροί να πάνε στα νοσοκομεία και να μην υπάρχει κανείς να τους δώσει οδηγίες.

Σε άλλη περίπτωση οι διοικήσεις νοσοκομείων τούς ζητάνε να αναλάβουν ολόκληρες κλινικές Covid χωρίς γνώσεις και εμπειρία από τη λειτουργία νοσοκομείου. «Μαζέψανε όσους γιατρούς ήρθαν από την επίταξη και άνοιξαν 25 κρεβάτια Covid με ειδικευόμενους του νοσοκομείου, έναν καρδιολόγο, δύο γυναικολόγους και έναν χειρουργό και τους είπαν θα λειτουργήσετε τμήμα Covid» περιγράφει η Μαίρη Αγρογιάννη, επικουρική παθολόγος στο τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του Νοσοκομείου της Νίκαιας.

Γενικοί γιατροί αλλά και πνευμονολόγοι μιλούν για προχειρότητα της κυβέρνησης και ζητούν την πραγματική ενίσχυση του ΕΣΥ με μόνιμες προσλήψεις «Η ειδικότητα της γενικής ιατρικής είναι κατεξοχήν ειδικότητα της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και δεν είναι νοσοκομειακή. Είμαστε γιατροί της κοινότητας» εξηγεί ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Γενικής Ιατρικής Γιάννης Λέντζας. «Δεν πιστεύω ότι η επιστράτευση των ιδιωτών γιατρών είναι η λύση στο πρόβλημα, γιατί έπρεπε να έχουν ληφθεί πρότερα μέτρα ώστε να αντιμετωπίζεται ο κορονοϊός σε επίπεδο πρωτοβάθμιας για να αποφευχθούν οι μαζικές εισαγωγές στα νοσοκομεία» καταλήγει ο ίδιος.

Επιφυλακτική ως προς τη χρησιμότητα της επίταξης εμφανίστηκε και η Ελληνική Εταιρεία Πνευμονολογίας, τονίζοντας σε ανακοίνωση ότι κανένας γιατρός δεν περισσεύει στη μάχη κατά της Covid. Διευκρίνισε ότι οι ιδιώτες πνευμονολόγοι βρίσκονται από την αρχή στην πρώτη γραμμή προσφέροντας τα μέγιστα σε επίπεδο πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Παράλληλα πρότειναν την άμεση ένταξη στο ΕΣΥ των πνευμονολόγων-παθολόγων και αναισθησιολόγων που έχουν υποβάλει αιτήσεις στον πρόσφατο διαγωνισμό με τρίμηνες συμβάσεις. «Στην 1η και 2η ΥΠΕ έχουν αιτηθεί διορισμό πάνω από 100 πνευμονολόγοι, πολλοί εκ των οποίων βρίσκονται αυτήν τη στιγμή εκτός ΕΣΥ» διευκρινίζει η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία, «αδειάζοντας» τον υπουργό Υγείας που υποστήριζε σε πρόσφατη συνέντευξή του ότι δεν έχει μείνει νοσηλευτής και γιατρός στην αγορά –πλην αυτών που έχουν φύγει στο εξωτερικό τα προηγούμενα χρόνια– που να μην είχε σχέση εργασίας με το ΕΣΥ.

«Στο Σισμανόγλειο για μια θέση πνευμονολόγου υπάρχουν 15 υποψήφιοι, στο Σωτηρία για δύο θέσεις πνευμονολόγου υπάρχουν 30-40 υποψήφιοι. Σε όλη την Ελλάδα για 950 θέσεις υπάρχουν πάνω από 2.500 υποψήφιοι. Πολλοί από αυτούς είναι ήδη επικουρικοί και δουλεύουν σε διάφορα νοσοκομεία, αλλά η συντριπτική πλειονότητα ζητάει δουλειά» εξηγεί ο Ηλ. Σιώρας και συνεχίζει: «Οπως έκανε με μια πράξη νομοθετικού περιεχομένου και μας επιστράτευσε καταργώντας τις άδειές μας, θα μπορούσαν με μια ΠΝΠ να πουν ότι διορίζουν όσους είναι υποψήφιοι. Ετσι θα είχε λυθεί το θέμα».

Για καμία ουσιαστική μεταβολή του μόνιμα απασχολούμενου προσωπικού στα νοσοκομεία κάνει λόγο ο Γιάννης Γαλανόπουλος, μέλος του ΓΣ της ΟΕΝΓΕ. «Στο σύστημα έχουν μπει λίγο περισσότεροι από 1.000 γιατροί. Οι περισσότεροι από αυτούς δούλευαν ήδη ως επικουρικοί, δηλαδή ουσιαστικά δεν υπάρχει καμία μεταβολή, απλώς άλλαξε η εργασιακή σχέση» αναφέρει και συνεχίζει: «Για όλο το 2020 στην απογραφή προσωπικού του υπουργείου Υγείας, που συμπεριλαμβάνει γιατρούς, νοσηλευτές, λοιπό προσωπικό, τεχνικό προσωπικό, είμαστε μείον 1.220 εργαζόμενους σε σχέση με το 2019».

Ενώ η κυβέρνηση διατρανώνει πως έγινε ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό για την ενίσχυση του ΕΣΥ, ακόμη ένα στοιχείο τη διαψεύδει, «Η τυπική διαδικασία του διορισμού των ειδικευόμενων καθυστερεί προκλητικά τρεις τέσσερις μήνες» λέει ο Π. Παπανικολάου και εξηγεί: «Υπάρχει θέση ειδικευόμενου κενή, υπάρχει υποψήφιος που έχει υποβάλει αίτηση και δεν τον αφήνουν να ξεκινήσει ειδικότητα. Χαρακτηριστικό είναι ότι την περασμένη εβδομάδα έτρεχαν να προχωρήσουν αυτούς τους διορισμούς».

Πάντως δεν είναι λίγοι οι γιατροί που με αυτή την αντιμετώπιση από την πλευρά της κυβέρνησης σκέφτονται μετά την πανδημία να εγκαταλείψουν το ΕΣΥ. Ηδη ο γενικός γραμματέας της ΟΕΝΓΕ εξηγεί ότι υπάρχει τεράστιο ρεύμα αποχωρήσεων είτε για λόγους υγείας είτε λόγω συνταξιοδότησης, ενώ υπάρχουν και παραιτήσεις επικουρικών γιατρών: «Βαρέθηκαν να αντιμετωπίζονται σαν σκουπίδια και να μην υλοποιεί ο πρωθυπουργός τη δέσμευσή του ότι οι επικουρικοί υγειονομικοί που θα συμβάλουν στη μάχη για τον κορονοϊό θα μείνουν μόνιμα στο δημόσιο. Ταυτόχρονα σε πολλές περιπτώσεις οι επικουρικοί ήταν μήνες απλήρωτοι»!

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter