Τα φαβορί, τα αουτσάιντερ και οι απογοητεύσεις των ομίλων του Champions League

Τα φαβορί, τα αουτσάιντερ και οι απογοητεύσεις των ομίλων του Champions League

Η φάση των ομίλων του Champions League τελείωσε, τα φαβορί πέρασαν όπως αναμενόταν στην φάση των «16» της διοργάνωσης και την ερχόμενη Δευτέρα θα μπουν στην κληρωτίδα που θα αναδείξει τα οκτώ ζευγάρια του β’ γύρου. 

Υπήρξαν όμως και κλαμπ που άξιζαν να περάσουν από τον όμιλο τους αλλά έπεσαν επάνω σε ακόμη καλύτερες ομάδες, ενώ άλλες όπως η Ιντερ για παράδειγμα, που κρατούσε την τύχη στα χέρια της κατάφερε να… αυτοκτονήσει και να «υποβιβαστεί στη φάση των “32”» του Europa League…

Ας συνοψίζουμε όμως, την φάση των ομίλων για να δούμε τη συνολική εικόνα των 32 ομάδων που μετείχαν σε αυτήν και να βγάλουμε κάποια συμπεράσματα.

1ος όμιλος

Σε αυτό τον όμιλο, υπήρχαν δύο μεγάλα φαβορί, η κάτοχος του ευρωπαϊκού Σούπερ Καπ, Ατλέτικο Μαδρίτης και η ανανεωμένη Μπορούσια Ντόρτμουντ, πρωτοπόρος της Μπουντεσλίγκα. Εκαναν επίδειξη ισχύος και πέρασαν εύκολα στην επόμενη φάση. Μοναδική μίνι έκπληξη εδώ, ότι όλοι περίμεναν πρώτη την Ατλέτικο αλλά κέρδισε η Μπορούσια…

Οι δύο ομάδες είχαν από μια νίκη στα μεταξύ τους ματς, ενώ έκαναν και από μια γκέλα και οι δύο κόντρα στη Μπριζ. Οι Γερμανοί εντός και οι Ισπανοί εκτός. Αίσθηση προκάλεσε η επιβλητική νίκη της Ντόρτμουντ επί της Ατλέτικο με 4-0. Κι αυτό γιατί η ομάδα του Ντιέγκο Σιμεόνε, φημίζεται για τη σκληρή της άμυνα και σπάνια δέχεται τόσα γκολ σε ένα παιχνίδι, ειδικά την τελευταία εξαετία. Είναι χαρακτηριστικό πάντως, ότι η Ατλέτικο μετά τη συντριβή στη Γερμανία, στα επόμενα τρία παιχνίδια του ομίλου, δεν δέχθηκε γκολ!

2ος όμιλος

Ένας όμιλος που είχε το απόλυτο φαβορί (Μπαρτσελόνα) και δύο ομάδες που θα πάλευαν μέχρις εσχάτων για την 2η προνομιούχο θέση (Ιντερ και Τότεναμ). Η 4η της παρέας (Αϊντχόφεν) θα προσπαθούσε να μπει σφήνα για την 3η θέση που οδηγούσε στο Γιουρόπα Λιγκ. Και τα πράγματα εξελίχθηκαν έτσι ακριβώς. Η Μπαρτσελόνα του Βαλβέρδε και του Μέσι προκρίθηκε από νωρίς με τέσσερις νίκες και δύο άνετες ισοπαλίες και άφησε Άγγλους και Ιταλούς να «σφάζονται» για τη 2η θέση. Και στο φινάλε παίχθηκε ένα απίθανο θρίλερ που έβγαλε ζωντανή την Τότεναμ και βύθισε στην εσωστρέφεια την Ιντερ.

Αν η πρόκριση για την «Μπάρτσα» θεωρείται φυσιολογική (τερματίζει πρώτη στους ομίλους από τη σεζόν 2006-07 μέχρι σήμερα, ενώ έχει να αποκλειστεί από αυτούς από τη σεζόν 2000-01), για την Τότεναμ ήταν παλικαρίσια. Όμως για να συμβεί αυτό, χρειάστηκε να… αυτοκτονήσει η Ιντερ. Η ομάδα του Μιλάνου την τελευταία αγωνιστική των ομίλων υποδεχόταν την αδιάφορη βαθμολογικά Αιντχόφεν, ενώ η ισόβαθμη της, Τότεναμ, πήγαινε στην αδιάφορη Μπαρτσελόνα. Τι ήθελαν οι Ιταλοί; Να νικήσουν τους Ολλανδούς και παράλληλα να μην κερδίσει η Τότεναμ στη Βαρκελώνη. Απλά πράγματα. Τελικά η Τότεναμ δεν νίκησε (1-1) αλλά η Ιντερ έβγαλε μόνη της τα μάτια της! Εμεινε στο 1-1 με την Αϊντχόφεν στο Σαν Σίρο κι έχασε τη πρόκριση στην ισοβαθμία, από τους Λονδρέζους. Έτσι η ομάδα του Σπαλέτι που αποδοκιμάστηκε στο φινάλε του αγώνα, θα συνεχίσει στο Γιουρόπα Λιγκ…

3ος όμιλος

Τον είπαν «όμιλο του θανάτου» και δικαίωσε τον τίτλο που του αποδόθηκε από τη μέρα της κλήρωσης. Με την φιλόδοξη και πλούσια Παρι που έσπασε τα ταμεία το καλοκαίρι για να μπορέσει να διεκδικήσει το τρόπαιο. Με την περσινή φιναλίστ του τελικού Λίβερπουλ. Με τη Νάπολι να αποτελεί ένα σοβαρό αγκάθι για τις δύο πρώτες. Και με τον Ερυθρό Αστέρα, τον άτυχο της κλήρωσης, να ψάχνει για… θαύματα. Τι συνέβη τελικά; Ο Αστέρας όντως έκανε τις εκπλήξεις του. Η Νάπολι έπεσε για ένα γκολ στην ισοβαθμία. Η Λίβερπουλ για μια ακόμη φορά πήρε μια περιπετειώδη πρόκριση στην ισοβαθμία. Και η πλούσια Παρί Σεν Ζερμέν ίδρωσε αλλά κατάφερε να πάρει την πρωτιά μόλις την τελευταία αγωνιστική των ομίλων. Τι έμεινε από τη μάχη της πρόκρισης; Ότι η Λίβερπουλ παρά την είσοδο της στους «16», περισσότερο απογοήτευσε με τις εμφανίσεις της, πάρα έδειξε ότι μπορεί να επαναλάβει τη περσινή της πορεία. Κι αυτό γιατί μπορεί το «Ανφιλντ» να αποτελεί άπαρτο κάστρο, όμως εκτός έδρας οι «κόκκινοι» δεν πήραν πόντο για δείγμα! Εχασαν ακόμη και από τον Ερυθρό Αστέρα. Τρεις ήττες σε τρία ματς και 1-5 τέρματα. Και στο φινάλε; Αν ο γκολκίπερ Αλισον δεν έκανε την απόκρουση του αγώνα στις καθυστερήσεις με τη Νάπολι, η ομάδα του Κλοπ θα αποχαιρετούσε νωρίς την διοργάνωση. Πιο αδικημένη από όλες μπορεί να αισθάνεται η Νάπολι. Έκανε πολύ καλές εμφανίσεις και ηττήθηκε μόνο στο τελευταίο ματς στην Αγγλία (1-0)…

4ος όμιλος

Δίκαια είχε χαρακτηριστεί ο πιο αντιεμπορικός όμιλος της διοργάνωσης και ο πιο ισορροποημένος. Με την Πόρτο, την Σάλκε, την Γαλατασαράι και τη Λοκομοτίβ Μόσχας, τι ενδιαφέρον μπορεί να δείξει ένας ουδέτερος ποδοσφαιρόφιλος; Ενας όμιλος που δεν απασχόλησε κανέναν ρομαντικό της μπάλας, που δεν έθελξε, όπως αναμενόταν με το θέαμα του, που δεν είχε καν σασπένς πρόκρισης αφού όλα είχαν ξεκαθαρίσει νωρίς. Πρώτη η έμπειρη Πόρτο όπως αναμενόταν, δεύτερη η Σάλκε, στο Γιουρόπα Λιγκ η Γαλατά και σπίτι της η ρώσικη Λοκομοτίβ. Κι εδώ ξεσηκώθηκαν πάλι συζητήσεις επειδή η Λοκομοτίβ, στην κλήρωση τοποθετήθηκε στο πρώτο γκρουπ δυναμικότητας, μόνο και μόνο, επειδή άλλαξαν τα κριτήρια και τοποθετήθηκαν στο γκρουπ οι πρωταθλήτριες των έξι πρώτων χωρών στο ranking της UEFA, όπου βρίσκεται και η Ρωσία. Όμως η Λοκομοτίβ, δεν δικαιολόγησε αυτή την επιλογή. Και εξ αιτίας της, ομάδες με καλύτερες βαθμολογίες έπεσαν σε χαμηλότερα γκρουπ και πήγαν ε πολύ δυνατούς ομίλους, όπου και αποκλείστηκαν…

5ος όμιλος

Από την πρώτη κιόλας αγωνιστική φάνηκε πια θα είναι τα φαβορί για τις δύο πρώτες θέσεις του ομίλου. Μπάγερν και Αγιαξ με δύο μεταξύ τους ισοπαλίες, πήραν τα εισιτήρια για την επόμενη φάση ενώ η Μπενφίκα πήρε αυτό που φαινόταν από την αρχή. Την 3η θέση που την έστειλε στους «32» του Γιουρόπα Λιγκ. Όσο για την ΑΕΚ; Ξεκίνησε με όνειρα για μια πειστική παρουσία και ίσως κι ένα θαύμα για την 3η θέση. Πολλοί ανέβασαν τον πήχη των προσδοκιών πολύ πιο επάνω από τις πραγματικές της δυνατότητες και τελικά η Ένωση έμελλε να γράψει ένα μεγάλο αρνητικό ρεκόρ, αφού έγινε η πρώτη ελληνική ομάδα που τελείωσε σε όμιλο του Τσάμπιονς Λιγκ, χωρίς βαθμό! Το απόλυτο μηδέν με έξι ήττες σε έξι παιχνίδια. Κυρίως πόνεσε η τελευταία ήττα που σημειώθηκε στη Λισαβόνα, αφού η Μπενφίκα ήταν αδιάφορη βαθμολογικά ενώ η Ένωση είχε κίνητρο να μη τελειώσει τον όμιλο χωρίς πόντο.

6ος όμιλος

Η Μάντσεστερ Σίτι ήταν το φαβορί και δικαίωσε τα προγνωστικά, έστω κι αν η πρώτη θέση δεν ήρθε με τόσο πειστικό τρόπο. Περισσότερο την πήρε και με διαφορά 5 βαθμών από τη δεύτερη Λιόν, λόγω μέτριων εμφανίσεων των αντιπάλων της στον όμιλο παρά από δική της εμφανή ανωτερότητα. Η ομάδα του Γκουαρδιόλα, φάνηκε να κάνει περισσότερο διαδικαστική την παρουσία στον όμιλο, κάτι μεταξύ αγγαρείας και αναμονής, έτσι ώστε να έχει τις λιγότερες απώλειες είτε τραυματισμών είτε κόπωσης, παρά γιατί ήθελε να θαμπώσει με την απόδοση της. Όπως και να έχει πήρε το εισιτήριο της πρωτιάς και η Λιόν πάλεψε μέχρις εσχάτων με την Σαχτάρ για το έτερο εισιτήριο. Στο φινάλε των ομίλων, η Σαχτάρ υποδέχθηκε τους Γάλλους και ήθελε νίκη με… μισό μηδέν για να πάρει τη δεύτερη θέση. Η Λιόν ήθελε να μη χάσει. Οι Ουκρανοί προηγήθηκαν 1-0 και βρέθηκαν κοντά στην πρόκριση, όμως οι Γάλλοι κατάφεραν να ισοφαρίσουν και να αρπάξουν τελικά το εισιτήριο για τους «16».

7ος όμιλος

Αν η φετινή Ρεάλ Μαδρίτης και η φετινή Ρόμα, βρίσκονταν σε άλλους ομίλους, τότε μπορεί και να μην προκρίνονταν στην επόμενη φάση της διοργάνωσης, όσο υπερβολικό κι αν ακούγεται κάτι τέτοιο. Η διαφορά ποιότητας από τις άλλες δύο ομάδες του ομίλου την ΤΣΣΚΑ Μόσχας και την Βικτόρια Πλζεν ήταν τέτοια που εξ αρχής ήτα τα φαβορί για τη πρόκριση. Και όντως έτσι έγινε, αλλά από πλευράς εμφανίσεων και οι δύο απογοήτευσαν τους φίλους τους. Ειδικά για την Ρεάλ που τη τελευταία μέρα συνετρίβη στην έδα της (0-3) από την ΤΣΣΚΑ που «καιγόταν» για αποτέλεσμα μήπως και πάρει το εισιτήριο για το Europa League από την Πλζεν, το αποτέλεσμα αυτό αποτελεί ντροπή για την ιστορία του συλλόγου. Δικαιολογημένα οι οπαδοί της εξοργίστηκαν και αποδοκίμασαν έντονα τους παίκτες τους. Ήταν η πιο βαριά εντός έδρας ήττα της Ρεάλ στην ιστορία της στα ευρωπαϊκά Κύπελλα. Ήταν παράλληλα μόλις η 11η φορά στα 254 εντός έδρας ματς που έχει δώσει στην Ευρώπη και που δέχθηκε τρία γκολ και άνω. Ήταν η πρώτη φορά μετά από 44 σερί εντός έδρας παιχνίδια στο Τσάμπιονς Λιγκ που δεν κατάφερε να σκοράρει! Ήταν η πρώτη ήττα εντός έδρας σε φάση ομίλων από το μακρινό 2009 (στις 21 Οκτωβρίου κόντρα στην Μίλαν με 2-3)! Τι άλλο…

8ος όμιλος

Δια περιπάτου πήρε τη πρώτη θέση η Γιουβέντους , που άφησε την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και την Βαλένθια να «φαγωθούν» για την 2η θέση. Τελικά η ομάδα του Μουρίνιο ήταν αυτή που πήρε το δεύτερο εισιτήριο παρά το γεγονός ότι δεν νίκησε σε δύο αγώνες τη Βαλένθια! Ισοπαλία δίχως γκολ στο «Ολντ Τράφορντ» και ήττα 2-1 στο «Μεστάγια». Απλά η Βαλένθια πλήρωσε τη γκέλα της με την ουραγό του ομίλου, Γιουγκ Μπόις στην Ελβετία (1-1)… 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter