Τα fake news του Πέτσα

Τα fake news του Πέτσα

Θρασύτατη διαστροφή της πραγματικότητας για τον αποκλεισμό της εφημερίδας

Tη στιγµή που η κυβέρνηση µοιράζει αφειδώς και εν µέσω πανδηµίας δηµόσιο χρήµα σε µέσα ενηµέρωσης δίχως, όπως αποδεικνύεται, να έχει εξετάσει όχι την ποιότητα αλλά στην πραγµατικότητα ούτε καν την ύπαρξή τους, ο Στέλιος Πέτσας επιµένει να διαδίδει ψευδέστατα ότι το Documento αποκλείστηκε από τις διαφηµιστικές καµπάνιες «Μένουµε Σπίτι» και «Μένουµε Ασφαλείς» επειδή δήθεν αναπαράγει ψευδείς ειδήσεις.

Η επιχειρηµατολογία του κυβερνητικού εκπροσώπου που δίχως αιδώ συκοφαντεί τη δηµοσιογραφική οµάδα της εφηµερίδας Documento και των documentonews.gr και koutipandoras.gr –τα οποία διαβάζονται µηνιαίως από εκατοµµύρια αναγνώστες– και για την οποία θα κληθεί να λογοδοτήσει στη ∆ικαιοσύνη καταρρέει ασφαλώς µε πάταγο. Οπως εύκολα µπορεί να διαπιστώσει κανείς µε µια µατιά στη λίστα των ΜΜΕ που έχουν λάβει χρήµατα, πολλά εξ αυτών διαδίδουν πράγµατι fake news, συνδέουν τον κορονοϊό µε τα ζώδια και αµφισβητούν ότι διασπείρεται µέσω της µετάληψης.

Ο κ. Πέτσας, ο οποίος κατά την περίοδο της καραντίνας παρότρυνε δηµοσίως τους πολίτες να παρακάµψουν τα µέτρα περιορισµού που είχαν επιβληθεί για να επισκεφθούν τον ιερό ναό της γειτονιάς τους, υπερέβη τα εσκαµµένα τόσο στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου όσο κυρίως κατά την ενηµέρωση των πολιτικών συντακτών την περασµένη Πέµπτη, όταν εµφανιζόµενος ως πειθαρχικός ελεγκτής του Τύπου δήλωσε, χωρίς να κατονοµάσει αλλά φωτογραφίζοντας το Documento, ότι δεν συµπεριλήφθηκε στην καµπάνια διότι δεν… θεωρούσε απειλή τον κορονοϊό!

Δεν µιλήσαµε για…ακίνδυνη θεία µετάληψη

Η αλήθεια, την οποία ασφαλώς ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης γνωρίζει, είναι διαφορετική. Το Documento όχι απλώς αξιολόγησε ως µείζον δηµοσιογραφικό ζήτηµα την πανδηµία του κορονοϊού αλλά υπήρξε το µόνο Μέσο που αφενός διέθετε καθ’ όλη τη διάρκεια της καραντίνας την εφηµερίδα σε ηλεκτρονική µορφή δωρεάν, αφετέρου δηµιούργησε και newsletter µε ενηµέρωση αποκλειστικά για την πανδηµία. Πέραν αυτών, κάθε φύλλο της εφηµερίδας τους τελευταίους µήνες περιλάµβανε εκτενή αφιερώµατα στον κορονοϊό, συνεντεύξεις ερευνητών, γιατρών και νοσηλευτών οι οποίοι εξέφραζαν την αγωνία τους και περιέγραφαν την κατάσταση και τα προβλήµατα του εθνικού συστήµατος υγείας, ακόµη όµως και ρεπορτάζ το οποίο κατέρριπτε µύθους και fake news σχετιζόµενα µε τον κορονοϊό.

Ενδεικτικά και προκειµένου να αντιληφθεί κανείς το µέγεθος της αθλιότητας του κυβερνητικού εκπροσώπου, η εφηµερίδα ήδη από τις 4 Μαρτίου, όταν ακόµη η κυβέρνηση την οποία εκπροσωπεί ο Στ. Πέτσας καθησύχαζε τον κόσµο και διαδήλωνε ότι το ΕΣΥ είναι θωρακισµένο, συµπεριέλαβε ρεπορτάζ µε ερωτήσεις και απαντήσεις για τον κορονοϊό για να υπάρχει όσο το δυνατόν πληρέστερη ενηµέρωση εκείνη τη χρονική στιγµή, ενώ µετά το γενικευµένο lockdown κυκλοφόρησε µε τίτλο «Ελεύθεροι πολιορκηµένοι» και τους εξής υποτίτλους: «Η χώρα και ο πλανήτης αντιµέτωποι µε την ασύµµετρη απειλή του κορονοϊού», «Ελπίζουµε στην επιστήµη. Πειθαρχούµε ατοµικά και συλλογικά για την πιστή εφαρµογή των µέτρων προφύλαξης». Νωρίτερα και προτού ακόµη ισχύσουν τα περιοριστικά µέτρα, σε άλλο πρωτοσέλιδο της εφηµερίδας αναφερόταν ότι «απαιτείται υπεύθυνη στάση όλων µπροστά στην υγειονοµική κρίση µε πρώτιστο µέληµα τη θωράκιση του δηµόσιου συστήµατος υγείας».

Κατά τη διάρκεια της πανδηµίας, και σε συνθήκες τηλεργασίας, εκδόθηκαν συνολικά επτά φύλλα της εφηµερίδας. Μεταξύ άλλων τα εξής ρεπορτάζ: «SOS γιατρών για την πρωτοβάθµια φροντίδα υγείας – Μέτρα-ασπιρίνη για τον µεγάλο ασθενή», «Μια… προσευχή για τον µεγάλο ασθενή», «Ξεχαρβαλωµένο σύστηµα στην πρώτη βαθµίδα, α-ποσπάσεις χωρίς σχέδιο, ελλείψεις και επικίνδυνες πρακτικές καταγγέλλουν γιατροί, φορείς και πανεπιστηµιακοί», «Ο φόβος ενός πιθανού δεύτερου κύµατος κρουσµάτων µετά την άρση των περιοριστικών µέτρων πλανάται πάνω από την Ηρώδου Αττικού», «Οι αόρατες ηρωίδες της πανδηµίας – Οι καθαρίστριες των νοσοκοµείων κινδυνεύουν το ίδιο µε το υγειονοµικό προσωπικό αλλά καλούνται να δουλέψουν χωρίς µέτρα ασφαλείας και για 400 ευρώ» κ.ά. Ταυτόχρονα στις σελίδες της εφηµερίδας µπορούσε κανείς να διαβάσει συνεντεύξεις επιστηµόνων, οι οποίοι περιέγραφαν τον αγώνα δρόµου που γίνεται διεθνώς για την ανακάλυψη εµβολίου και φαρµάκου για τον κορονοϊό της Covid-19, ακόµη και Ελλήνων οι οποίοι ζουν στην Κίνα και µετέφεραν στη χώρα καταγωγής τους την κατάσταση στη Γουχάν και τους φόβους τους.

Είναι, τέλος, ενδιαφέρον ότι σε συνέντευξή του στην εφηµερίδα ο καθηγητής στο Πανεπιστήµιο Στάν-

φορντ των ΗΠΑ Ιωάννης Ιωαννίδης µιλούσε για την «τεράστια ατοµική ευθύνη του κάθε πολίτη», ενώ µπορούσε κανείς να διαβάσει και ρεπορτάζ για τα ράσα που τάσσονταν κατά της επιστήµης. Συµπτωµατικά ίσως πρόκειται για ρεπορτάζ αναφορικά µε τους ιερείς οι οποίοι εξέφραζαν την άποψη περί ακίνδυνης θείας κοινωνίας ακόµη και µέσα από ιστοσελίδες τις οποίες τελικώς ενίσχυσε η κυβέρνηση, η οποία δήθεν και σύµφωνα µε τα λεγόµενα του κ. Πέτσα κόπτεται για την αµεροληψία των µέσων ενηµέρωσης.

Σε τηλεργασία για τον κίνδυνο του ιού

Για την ιστορία έχει σηµασία να αναφερθεί ότι το Documento, που σύµφωνα µε τον κ. Πέτσα θεωρεί τον κορονοϊό κοροϊδία, ήταν ένα από τα πρώτα µέσα ενηµέρωσης που εφάρµοσαν το σύστηµα της τηλεργασίας για λόγους προστα-σίας του προσωπικού. Και τούτο µάλιστα προτού ακόµη η κυβέρνηση, την οποία εκπροσωπεί ο Στ. Πέτσας, προχωρήσει στο γενικευµένο lockdown, ενώ τόσο το documentonews.gr όσο και το koutipandoras.gr έχουν καλύψει εκτενώς την πανδηµία, µε δικά τους ρεπορτάζ για την κατάσταση στα δηµόσια νοσοκοµεία. Υπήρξαν µάλιστα τα µοναδικά η-λεκτρονικά µέσα που σε καθηµερινή βάση παρείχαν ενηµέρωση για τους νοσούντες από την Covid-19 γιατρούς και νοσηλευτές.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter