Τα «φίδια» πληθαίνουν

Τα «φίδια» πληθαίνουν
Α2 ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ 2022-2023 / ΜΠΑΡΑΖ ΑΝΟΔΟΥ / ΝΕΕΣ ΑΤΡΟΜΗΤΟΥ - ΑΕΚ (KLODIAN LATO / EUROKINISSI)

Τα φασιστικά στοιχεία που εμφανίζονται κατά καιρούς (και) στα ελληνικά γήπεδα δεν είναι λίγα ούτε μεμονωμένα. Στις εξέδρες των οργανωμένων οπαδών, όπου κανείς δεν ελέγχει κανέναν, έχουν παρεισφρήσει τέτοιου είδους συμμορίες, που υποδύονται τους οπαδούς και διαφεντεύουν τις εξέδρες.

Σίγουρα ο φασισμός δεν ξεκίνησε από τα ποδοσφαιρικά γήπεδα, όμως σε αυτά βρήκε πεδίο να γιγαντωθεί. Και όσο οι αρμόδιοι αδυνατούν να τον αντιμετωπίσουν (ή δεν θέλουν) τόσο τα φαινόμενα θα είναι πιο συχνά. Οταν μάλιστα η Χρυσή Αυγή στα τέλη της δεκαετίας του 2000 άρχισε να αυξάνει τα ποσοστά της τα ποδοσφαιρικά γήπεδα ήταν εκείνα που της έδειξαν τον δρόμο. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, την περίοδο 2009-10 σε μετρήσεις που είχε κάνει η εταιρία Marc οι οπαδοί του ΠΑΟΚ ψήφιζαν σε ποσοστό 10,1% ΧΑ, οι οπαδοί του Παναθηναϊκού σε 7,6%, του Ολυμπιακού σε ποσοστό 7% και της ΑΕΚ σε 3,6%. Μια άλλη έρευνα δε εκείνη την εποχή μεταξύ 650 οπαδών σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Ηράκλειο, του καθηγητή Γιάννη Ζαϊμάκη στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, εκτιμούσε ότι η ΧΑ στους οργανωμένους οπαδούς είχε ποσοστό 12%. Σκεφτείτε ότι αυτές οι έρευνες έγιναν προτού το κόμμα του Μιχαλολιάκου μπει στη Βουλή. Αυτό σημαίνει ότι σήμερα τα ποσοστά πρέπει να είναι πολύ μεγαλύτερα και όσο ο κοινωνικός ιστός διαλύεται μια νέα έρευνα μπορεί να σοκάρει τους πάντες.

Χρόνο με τον χρόνο οι αθλιότητες όπως το πανό της Λεωφόρου θα γίνονται ολοένα και πιο συχνές. Και σε αυτό βέβαια μεγάλη ευθύνη φέρει και ο οπαδικός Τύπος, που ηθελημένα ή άθελά του επιβραβεύει τέτοιες συμπεριφορές σε μια προσπάθεια να πουλήσει φύλλα ή κλικ. Το γεγονός άλλωστε ότι ήταν βασικό θέμα –και μάλιστα επί ώρες– σε κάποιες ιστοσελίδες η κατάπτυστη ανακοίνωση της Θύρας 13 για να δικαιολογήσει το πανό της αλητείας λέει πολλά…

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter