Τα «γαλάζια γεράκια» υπονομεύουν την άμυνά μας

Τα «γαλάζια γεράκια» υπονομεύουν την άμυνά μας

Σχέδια της κυβέρνησης Μητσοτάκη για παραχώρηση οπλικών συστημάτων στην Ουκρανία

 

Μια σύγκρουση μεταξύ «γερακιών», που ορισμένα θέλουν τον νέο Ψυχρό Πόλεμο με επίκεντρο το ουκρανικό και άλλα επιζητούν θερμό πόλεμο για τελειωτική νίκη του ΝΑΤΟ, βρίσκεται σε εξέλιξη στη Δύση και έχει αντανάκλαση, σύμφωνα με εκτιμήσεις, και στη χώρα μας. Κλειδί είναι η βαθύτερη εμπλοκή κρατών-μελών του ΝΑΤΟ –και της Ελλάδας– στον πόλεμο στην Ουκρανία μετά την εισβολή της Ρωσίας.

Οι πρόσφατες παλινωδίες της κυβέρνησης Μητσοτάκη, με φόντο την αποστολή αντιαεροπορικών και αντιπυραυλικών συστημάτων ρωσικής κατασκευής ή μη, αποτυπώνουν μια εσωτερική «γαλάζια» μάχη που ισορροπεί μεταξύ νατοϊκών απαιτήσεων και συμφερόντων τμημάτων της αστικής τάξης και βέβαια των εταιρειών… κοπής πολεμικού χρήματος από οπλικά συστήματα. Σε αυτό το πλαίσιο και ενώ συνεχίζεται η τραγωδία με τους ρωσικούς βομβαρδισμούς στην Ουκρανία, το ΝΑΤΟ συγκεντρώνει και αυξάνει τις δυνάμεις του στη γύρω περιοχή.

Εντονες αντιδράσεις

«Φυσικά και δεν εξετάζεται κανένα απολύτως ενδεχόμενο παραχωρήσεως ή διαθέσεως οπλισμού το οποίο αδυνατίζει την άμυνα της χώρας» είπε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος πρόσφατα. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε την Παρασκευή και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου. Ομως ποιος… ξέχασε ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μόλις στις 3 Μαρτίου αναφερόμενος στα οπλικά συστήματα ρωσικής προέλευσης, όπως οι αντιαεροπορικοί πύραυλοι S-300, έλεγε (συνέντευξη στον Σκάι) ότι δεν είναι κρίσιμα για την εθνική άμυνα αμυντικά συστήματα.

Είχε σηκωθεί κύμα αντίδρασης κυρίως από στρατιωτικούς κύκλους, οι οποίοι αποδόμησαν εν γένει την τακτική αποστολή στρατιωτικού υλικού. Δημόσια παρέμβαση-καταπέλτη έκανε μέσω FB και ο στρατηγός ε.α. και επίτιμος αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού Κωνσταντίνος Ζιαζιάς.

Οπως εξηγεί στο Documento ο καθηγητής Σύγχρονης Πολιτικής και Κοινωνικής Ιστορίας του ΑΠΘ Γιώργος Μαργαρίτης: «Μετά τον σάλο που δημιουργήθηκε, αυτές τις μέρες αρχίζουν να διαψεύδουν ότι θα παραχωρήσει η Ελλάδα S-300 που είναι στην Κρήτη, OSA και Tor-M1 που χρησιμοποιούνται ως ασπίδα του ανατολικού Αιγαίου». Πάντως ο Γ. Μαργαρίτης προειδοποιεί ότι «αν δοθούν, θα υπάρξουν κρίσιμα κενά στην άμυνα ιδίως των νησιών. Ουσιαστικά κάτι τέτοιο μπορεί να σημάνει την υλοποίηση, σιωπηρά και διά της διολισθήσεως, απαιτήσεων της τουρκικής πλευράς που διαρκώς προβάλλει τα περί αποστρατιωτικοποίησης νησιών του Αιγαίου». Η ενδιαφέρουσα παρατήρηση του καθηγητή φέρνει στον νου ότι επί Τραμπ ο τότε υπ. Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο είχε προτείνει να μειωθεί το στρατιωτικό αποτύπωμα στο Αιγαίο.

Τα «παρανοϊκά γεράκια» του πολέμου

Πάντως ο Κωνσταντίνος Γρίβας, καθηγητής Γεωπολιτικής και Νέων Στρατιωτικών Τεχνολογιών στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων, σκιαγραφεί με δραματικό τόνο τις εξελίξεις στην Ουκρανία.

Οπως τονίζει στο Documento: «Μέσα σε αυτό που λέμε δυτικό κόσμο κυριαρχούν δύο κατηγορίες: τα “γεράκια” και τα “παρανοϊκά γεράκια”, που λέει και ο διεθνολόγος Θέμης Τζήμας. Από τη μια είναι οι θιασώτες ενός νέου Ψυχρού Πολέμου (με μέλημα να μη γίνει θερμός) και από την άλλη τα “παρανοϊκά γεράκια”, που θεωρούν ότι μπορούν να τερματίσουν τον νέο Ψυχρό Πόλεμο με μια νίκη της Δύσης με ταπεινωμένη τη Ρωσία. Αυτοί θέλουν κλιμάκωση και μεγαλύτερη εμπλοκή του ΝΑΤΟ στον πόλεμο με τη Ρωσία και προωθούν τη χορήγηση οπλικών συστημάτων όλο και υψηλότερης τεχνολογίας στην Ουκρανία. Αυτό όμως μπορεί να λειτουργήσει σαν “τσουλήθρα” και αν περάσουμε το κατώφλι και υπάρξει εμπλοκή του ΝΑΤΟ, ανοίγει ο ασκός του Αιόλου με εφαρμογή πυρηνικών όπλων και η ανθρωπότητα θα γυρίσει χιλιάδες χρόνια πίσω. Πρέπει να αποφύγουμε πάση θυσία κάτι τέτοιο».

Και καταλήγει ο Κων. Γρίβας σχετικά με τους κινδύνους από τη βαθιά εμπλοκή της χώρας μας: «Η Ελλάδα με την αποστολή φονικών οπλικών συστημάτων στην Ουκρανία πέρασε σημειολογικά ένα κατώφλι και οδήγησε τις ελληνορωσικές σχέσεις στο χαμηλότερο σημείο εδώ και διακόσια χρόνια, από την Επανάσταση του 1821. Σίγουρα δεν είναι σοφή κίνηση. Αν διευρύνει μάλιστα την τακτική αυτή με αποστολή υψηλής τεχνολογίας οπλικών συστημάτων, εμπλέκεται άμεσα στον ρωσο-ουκρανικό πόλεμο. Δεν πρέπει να γίνει κάτι τέτοιο. Ολα αυτά τα οπλικά συστήματα τα χρειάζεται η Ελλάδα και είναι κρίσιμης σημασίας για την άμυνα της χώρας. Δεν ισχύει ότι είναι άχρηστα ή παλιά τα TOR-M1 ή οι S-300. Αυτές οι συζητήσεις είναι εκτός πραγματικότητας. Θέλω να πιστεύω ότι όλα αυτά δεν θα γίνουν».

«Θα γίνουμε μέρος του πολέμου»

Το ΝΑΤΟ αυτήν τη στιγμή δείχνει ότι θέλει να ισχυροποιήσει την παρουσία του ακόμη περισσότερο, τονίζει στο Documento ο Νίκος Παπαναστάσης, αντισυνταγματάρχης ε.α. και βουλευτής του ΚΚΕ.

Εξηγεί ότι ήδη από πριν η Συμμαχία έχει συγκεντρωμένους 40.0000 στρατιώτες σε μια πολυεθνική δύναμη και αυτήν τη στιγμή ακούγεται ότι έχουν αυξηθεί σε 140.000. Οπως εξηγεί ο Ν. Παπαναστάσης: «Ηδη ο Ελληνας πρωθυπουργός δήλωσε ότι αν μας ζητήσει το ΝΑΤΟ, θα το συνδράμουμε και από άλλες δυνάμεις. Από δημοσιογραφικές πληροφορίες γνωρίζουμε ότι ενδεχομένως θα ενισχύσουν υπάρχουσες νατοϊκές δυνάμεις Ρουμανίας και Βουλγαρίας» σημειώνει.

Και καταλήγει ο αντισυνταγματάρχης: «Επίσης πολεμικά πλοία και πολεμικά αεροσκάφη συμμετέχουν είτε ως συνοδεία, όπως για την προστασία αμερικανικού αεροπλανοφόρου που πριν από λίγες ημέρες “μόλυνε” τις ελληνικές θάλασσες, είτε ως αναγνωριστικά ή και αστυνόμευσης των ουρανών, κάτι που η ελληνική Πολεμική Αεροπορία έκανε και πριν από τον ρωσο-ουκρανικό πόλεμο. Ηδη υπάρχουν πληροφορίες για ενίσχυση των ουκρανικών στρατιωτικών δυνάμεων με τους ελληνικούς S-300 που βρίσκονται στην Κρήτη. Σε κάθε περίπτωση η αποστολή στρατιωτικού υλικού ενισχύει την άμεση εμπλοκή της Ελλάδας και την κάνει μέρος αυτού του πολέμου. Αυτή η προοπτική, με δεδομένο ότι αμερικανικές βάσεις είναι απλωμένες σε όλη την ελληνική επικράτεια, είναι φανερό ότι τη μετατρέπει σε πιθανό στόχο αντίποινων εκ μέρους της Ρωσίας».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter