Τα γαλλικά ολισθήματα της Μαρέβας Γκραμπόφσκι

Τα γαλλικά ολισθήματα της Μαρέβας Γκραμπόφσκι

Τα γαλλικά στα έγγραφα με τα οποία συνόδευσε το εξώδικο προς το Documento η σύζυγος του πρωθυπουργού Μαρέβα Γκραμπόφσκι ξένισαν αρκετούς γαλλομαθείς.

Μπορεί η κ. Μητσοτάκη να δραστηριοποιείται στη Γαλλία, δεν είναι υποχρεωτικό να γνωρίζει και τη γαλλική, ωστόσο στην αλληλογραφία με το γαλλικό δημόσιο είναι πρέπον και θέμα τακτ, στυλ και κομψότητας να χρησιμοποιούνται ορθά γαλλικά, προς αποφυγήν παρεξηγήσεων. Εκτός κι αν η βιασύνη με την οποία συντάχτηκαν τα έγγραφα με τη σφραγίδα του ελληνικού ΚΕΠ προδίδει και την προχειρότητα με την οποία αντιμετωπίζει τις απαντήσεις στο ζήτημα του πρωθυπουργικού πόθεν έσχες και στη δέουσα τήρηση του ισχύοντος ακόμη νομικού πλαισίου.

Τα «προχειρογαλλικά» του εγγράφου που αποστέλλει η κ. Γκραμπόφκσι στην… κ. Γκραμπόφσκι προκαλούν θυμηδία στους γνωρίζοντες τη γλώσσα του Βολταίρου και του Ντιντερό για την καταστροφική μετάφρασή τους από τα… ελληνικά στα γαλλικά. Η σφραγίδα του ελληνικού ΚΕΠ επικυρώνει το γνήσιο της υπογραφής αλλά όχι το γνήσιο της μεταφοράς των λέξεων προς το γαλλικό δημόσιο καθώς το «je soumes» απλώς δεν… υπάρχει. Φάουλ, για τάκλιν και κόκκινη κάρτα, καθώς θα έπρεπε ο Έλληνας μεταφραστής της συζύγου του πρωθυπουργού να χρησιμοποιήσει το «je soumets».

Όσο για την περιλάλητη παραίτησή σας, δεν φρόντισε ο μεταφραστής σας (εκτός κι αν έγινε διαδικτυακά μέσω του google translate) να μη χρησιμοποιεί τη λέξη «résignation» που παραπέμπει νοηματικά στην αγγλική resignation, αλλά αυτή που χρησιμοποιούν όλοι οι Γάλλοι όταν παραιτούνται: «démission».

Επειδή αφορά επιχείρηση δεν σημαίνει ότι η –διαδικτυακή, σίγουρα μετάφραση του εγγράφου– εκτίμηση αφορά τιμή αγοράς κι όχι τιμή προσωπική. Γιατί το «avec estimation» είναι μαργαριτάρι (εκτίμηση τιμής για αγορά, από εκτιμητές), ενώ θα μπορούσε να μπει το «honneur». Βέβαια, οι Γάλλοι δεν χρησιμοποιούν το «μετά τιμής» στους επιστολικούς χαιρετισμούς τους, δείγμα της προχειρότητας και της βιασύνης που διαπνέει τη μετάφραση των εγγράφων. Γιατί άραγε τέτοια σπουδή και άγχος;

Διαβάστε επίσης: Κοροϊδία: Γιατί δεν έχει καμία νομική ισχύ ούτε το νέο έγγραφο που επικαλείται η Μαρέβα Γκραμπόφσκι

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter