Τα γυμνά επιχειρήματα του δόγματος «νόμος και τάξη»

Τα γυμνά επιχειρήματα του δόγματος «νόμος και τάξη»

Το αφήγημα της ανομίας καταρρέει με την εγκληματικότητα σε άλλες πέραν των Εξαρχείων περιοχές, όπου ο συμβολισμός της καταστολής άγγιξε τον σεξισμό και το Αμπού Γκράιμπ

Ολοένα πληθαίνουν τα περιστατικά αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας. Η ΕΛΑΣ, όπως όλα δείχνουν, κινείται αποκλειστικά σε ρυθμούς «νόμου και τάξεως» καθώς η κατάχρηση εξουσίας και οι παράτυπες πρακτικές έχουν γίνει καθημερινότητα για τους άντρες του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. Ανοιγμένα κεφάλια, ξύλο, ξεγύμνωμα, εξευτελισμός της προσωπικότητας του ατόμου, ακόμη και πλαστικές σφαίρες συνθέτουν το αστυνομοκρατούμενο σκηνικό, ενώ παράλληλα η σεξιστική συμπεριφορά από ένστολους της ΕΛΑΣ –πολλές φορές ξεπερνώντας τα όρια της σεξουαλικής παρενόχλησης– τείνει να γίνει συνήθεια. Συμπεριφορά ακραία όπως η εισβολή σε χώρο διασκέδασης στο Γκάζι τον Νοέμβριο με σκοπό έρευνα για ναρκωτικά αλλά κρατούσαν δεκάδες νέους σε στάση αιχμάλωτου.

Ολα τα παραπάνω συντελούν στην προσπάθεια της κυβέρνησης να χτίσει το αφήγημα της ανομίας στην περιοχή των Εξαρχείων και υπηρετούν την προπαγάνδα υποτιθέμενης καταπολέμησης της παραβατικότητας από τα φίλια –στη συντριπτική πλειονότητά τους– προς τη ΝΔ ΜΜΕ, προς τέρψιν των νοικοκυραίων.

Το «πάρτι» εκτός Εξαρχείων

Την ώρα όμως που το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη έχει επικεντρωθεί στα Εξάρχεια, η εγκληματικότητα εξακολουθεί να καλπάζει στις υπόλοιπες περιοχές της πρωτεύουσας. Ενδεικτικά μόνο: λίγες ημέρες πριν (16/12) στου Ζωγράφου τοποθετήθηκε εκρηκτικός μηχανισμός, την προηγουμένη (15/12) αργά το βράδυ στη Θεσσαλονίκη ομάδα ατόμων άρχισε να πυροβολεί στον αέρα. Στις 10 Δεκεμβρίου ένοπλοι λήστεψαν υποκατάστημα των ΕΛΤΑ στην Καισαριανή. Στις αρχές Δεκεμβρίου δύο άτομα εισέβαλαν στο δημαρχείο Μενιδίου με καλάσνικοφ. Κανένα από αυτά τα περιστατικά όμως δεν είχε έδρα το «άβατο» των Εξαρχείων ή αλλιώς το «άντρο της ανομίας», όπως αρέσκονται κυβερνητικά στελέχη να αναφέρονται στην περιοχή.

Ο δήμαρχος Αθηναίων και ανιψιός του πρωθυπουργού εξαπολύει μύδρους περί «καθαρισμού» των Εξαρχείων από την ανομία. Παρ’ όλα αυτά, ο δήμος έχει μεριμνήσει μόνο για τον καθαρισμό του αγάλματος και την τοποθέτηση χριστουγεννιάτικου δέντρου στην κατά τ’ άλλα χωρίς καν φωτισμό πλατεία Εξαρχείων, γεγονός που υποβοηθά τη δράση των ναρκέμπορων, με την αστυνομία να μένει απλός παρατηρητής μπροστά στις αγοραπωλησίες.

Αν όμως δεν πουλάς ναρκωτικά και απλώς μένεις, περπατάς ή συχνάζεις στα Εξάρχεια, κινδυνεύεις να δεχτείς επίθεση, λεκτική ή σωματική, από τις δυνάμεις της τάξης.

Κάποια σχέση με τα Εξάρχεια –στο μυαλό της ΕΛΑΣ όπου βρίσκονται αλληλέγγυοι… είναι Εξάρχεια– βρήκαν στο Κουκάκι, όπου σημειώθηκαν έκτροπα από πλευράς αστυνομίας. Στην επιχείρηση η ΕΛΑΣ, όπως προκύπτει από ιατρική γνωμάτευση δημόσιου νοσοκομείου, χρησιμοποίησε για πρώτη φορά πλαστικές σφαίρες!

Τραμπουκισμοί

Πρωτοφανή γεγονότα συνέβησαν μόλις πριν από λίγες ημέρες, στις 18 Δεκεμβρίου. Αντρες των ΜΑΤ εισέβαλαν στο σπίτι του σκηνοθέτη Δημήτρη Ινδαρέ στο Κουκάκι που συνορεύει με κατάληψη της περιοχής την οποία και ήθελαν να εκκενώσουν. Ξυλοκόπησαν και συνέλαβαν τον ίδιο και τους δύο γιους του επειδή τόλμησαν να αρνηθούν την είσοδο της αστυνομίας στο σπίτι τους χωρίς εισαγγελικό ένταλμα. Στην ίδια αστυνομική επιχείρηση μία γυναίκα πυροβολείται εξ επαφής στην αριστερή πλευρά του στήθους με πλαστική σφαίρα, την οποία μετέπειτα η αστυνομία έσπευσε να ονομάσει «ελαστική μπάλα»! Σε φωτογραφία που δημοσιεύτηκε φαίνεται ο σκηνοθέτης δεμένος πισθάγκωνα, ξυπόλυτος και με μια μπλούζα στο κεφάλι. Εδώ βλέπουμε την προσφιλή τελευταία πρακτική της ΕΛΑΣ, το ξεγύμνωμα. Μόνο που εδώ το ρούχο δεν αφαιρείται μόνο, αλλά χρησιμοποιείται και σαν κουκούλα, θυμίζοντας σκηνές από βίντεο του ISIS.

«Γδύσου!», «κατέβασέ τα!»

Το γαϊτανάκι των καταγγελιών άρχισε στις 11 Νοεμβρίου, όταν ο Λάμπρος Γούλας, μέλος του Ρουβίκωνα, κατήγγειλε δημόσια τη στοχευμένη αναίτια σύλληψή του και τα βασανιστήρια που είχε υποστεί τέσσερις ημέρες πριν στο αμαρτωλό πάρκινγκ της οδού Μπουμπουλίνας, η γκαραζόπορτα του οποίου μετά τη νίκη της ΝΔ στις εθνικές εκλογές είναι μόνιμα ανοιχτή, λειτουργεί σαν ορμητήριο των αστυνομικών και τόπος βασανιστηρίων. Δεν έχει κάμερες και αποτελεί το «τυφλό» σημείο της ΕΛΑΣ.

«Με βάζουν σε μια γωνία κι ούτε που ξέρω πόσο με χτύπησαν, έχασα το μέτρημα. Ο ένας από αυτούς ήταν πιο τρελαμένος, μου κοπάναγε το κεφάλι στον τοίχο και προσπαθούσα να το προστατέψω. Αυτός κάποια στιγμή έδωσε εντολή να με γδύσουν. Με πέταγε ο ένας στον άλλον και προσπαθούσαν να μου βγάλουν τα ρούχα. Εδωσα μάχη να κρατήσω το εσώρουχό μου. Με πετάνε γυμνό, μόνο με το εσώρουχο στον τοίχο και ούρλιαζαν “στον τοίχο”. […] Μετά από κάνα πεντάλεπτο κυνηγητό και ξύλο τέτοιου τύπου, με πιάνει πάλι ο συγκεκριμένος και με κολλάει στον τοίχο. Τότε συνέβη κάτι φοβερό. Μου κατεβάζει το εσώρουχο, κολλάει από πίσω μου και φωνάζει: “Ετσι γαμάνε οι χακί. Στα Εξάρχεια έχουμε χούντα ρε, το κατάλαβες; Οποιος δε δέχεται φάπα και πούτσα δε θα μπαίνει στα Εξάρχεια”» αναφέρει στην καταγγελία του στο omniatv ο Λ. Γούλας.

Η 20άχρονη φοιτήτρια Λ.Μ. (τα στοιχεία της είναι στη διάθεση της εφημερίδας) καταγγέλλει τον εξευτελισμό που υπέστη την ίδια ημέρα από αστυνομικούς όταν την ανάγκασαν να γδυθεί και της φώναζαν να το κάνει πάνω στην οδό Πατησίων ισχυριζόμενοι ότι ήθελαν να εξακριβώσουν αν έχει περίοδο. Η ίδια καταγγέλλει ότι η αστυνομικός που της έκανε την ενδελεχή έρευνα την έπιανε επίμονα σε μέρη που δεν χρειαζόταν. Όταν μάλιστα έπιασε τη σερβιέτα της, της ζήτησε επιτακτικά να γδυθεί για να εξακριβώσει ότι όντως έχει περίοδο.

«Ελα, κατέβασέ τα! Γδύσου!» της είπε… «Απάντησα ότι δεν υπάρχει περίπτωση να γδυθώ σε δημόσια θέα. Τότε με άρπαξε από το χέρι, με έβαλε σε μια καφετέρια και με έκλεισε στην τουαλέτα. Μαζί και αυτή. Μπήκε μπροστά στην πόρτα έτσι ώστε να μην μπορώ να φύγω και μου είπε: “Κατέβασέ τα τώρα, δεν σε βλέπει κανένας άλλος εκτός από μένα”. Δεν μπορούσα να πιστέψω ότι όντως ήθελε να γδυθώ για να δει αν έχω περίοδο. Είχα σοκαριστεί και ντρεπόμουν πολύ. Δεν ήξερα τι να κάνω, σκέφτηκα να βάλω τις φωνές αλλά κανείς δεν αντέδρασε όταν μπήκαμε, κανείς δεν έδειξε να ξαφνιάζεται με αυτό που συμβαίνει. Αφού επέμενε, κατέβασα απότομα το παντελόνι και το εσώρουχό μου και της είπα “έχω περίοδο, βλέπεις;”» είχε καταγγείλει η φοιτήτρια στο documentonews.gr.

Μετά την πορεία του Πολυτεχνείου η 19χρονη Ειρήνη Εμινίδου, μέλος της Διεθνιστικής Σοσιαλιστικής Οργάνωσης Ξεκίνημα, δέχτηκε αναίτια επίθεση από άντρες των ΜΑΤ στα Εξάρχεια. «Απ’ όσο θυμάμαι, τουλάχιστον δέκα άντρες των ΜΑΤ με χτυπούσαν και μου πατούσαν το χέρι με τις αρβύλες. Οσο ζητούσα βοήθεια και τους παρακαλούσα να σταματήσουν συνέχιζαν να με χτυπάνε πιο δυνατά και φώναζαν “Τι πούτσα φάγατε, μουν*;”» καταγγέλλει η Ειρήνη στο Documento και πρόσθεσε ότι μετά τον ξυλοδαρμό μετέφεραν αυτήν και την παρέα της στο αμαρτωλό πάρκινγκ στην Μπουμπουλίνας.

«Μας έστησαν σαν να ήθελαν να μας εκτελέσουν. Μας έβαλαν να γονατίσουμε στη σειρά, ο ένας δίπλα στον άλλον με τα χέρια δεμένα πισθάγκωνα. Οταν είδα πού μας πάνε, σκέφτηκα ότι δεν έχουμε ελπίδες». Οταν μεταφέρθηκαν στη ΓΑΔΑ, τους ανάγκασαν να γδυθούν για να τους κάνουν σωματική έρευνα, ωστόσο, όπως η ίδια λέει, δεν τηρήθηκαν οι νόμιμες διαδικασίες. «Στα κελιά έρχονταν αστυνομικοί και μας χλεύαζαν βρίζοντάς μας σεξιστικά και μας έλεγαν “σας καυλώνει η στολή!”».

Λίγες ημέρες μετά μια διμοιρία των ΜΑΤ ξεγυμνώνει αναίτια στη Χαριλάου Τρικούπη τον ηθοποιό Γιώργο Χατζηγεωργίου. Στις 21 Νοεμβρίου πάλι τα ΜΑΤ ξεγυμνώνουν στην οδό Μπουμπουλίνας έναν 20άχρονο φοιτητή, βρίζοντάς τον χυδαία και τρομοκρατώντας τον, λέγοντάς του χαρακτηριστικά: «Αν θέλω, σε σκοτώνω τώρα και σε στέλνω στη μάνα σου γυμνό», όπως είχε καταγγείλει ο ίδιος στην «Εφημερίδα των Συντακτών». Επειτα τον μετέφεραν και αυτόν στο ίδιο πάρκινγκ.

Στις 6 Δεκεμβρίου, μετά το τέλος της πορείας για τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου είδε το φως της δημοσιότητας το στιγμιότυπο που τράβηξε η φωτορεπόρτερ Τατιάνα Μπόλαρη με άντρες των ΜΑΤ να γδύνουν έναν άντρα και να του τραβούν το εσώρουχο. Οι δυνάμεις καταστολής παρουσίασαν αμείλικτο πρόσωπο εκείνο το βράδυ, ενώ δεν δίστασαν χτυπώντας 20άχρονα παιδιά να τους φωνάζουν: «Απόψε θα έχετε νέο Γρηγορόπουλο».

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter