Τα «γυρίζει» τώρα η Ιταλία για τον προϋπολογισμό – Υποχωρούν Ντι Μάιο και Σαλβίνι

Τα «γυρίζει» τώρα η Ιταλία για τον προϋπολογισμό – Υποχωρούν Ντι Μάιο και Σαλβίνι

Ο Ιταλός υπουργός Εργασίας και πολιτικός αρχηγός του κινήματος Πέντε Αστέρων Λουίτζι Ντι Μάιο αναφέρθηκε και πάλι στον νέο ιταλικό προϋπολογισμό και στις διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

«Το θέμα δεν είναι οι αριθμοί αλλά οι πολίτες. Η βοήθεια στους άνεργους, η μείωση της ηλικίας για να μπορεί να βγει κανείς στη σύνταξη, οι βοήθειες προς τις επιχειρήσεις και προς τους πολίτες που έχασαν λεφτά εξαιτίας των τραπεζών, είναι μέτρα που δεν μπορούμε να καταργήσουμε», δήλωσε ο Ντι Μάιο.

Ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης Λουίτζι ντι Μάιο δήλωσε ανοικτός σε μείωση του επιπέδου του ιταλικού ελλείμματος σε σχέση με το προβλεπόμενο στο σχέδιο του προϋπολογισμού της Ρώμης, σε μία υποχώρηση που εκτόξευσε στο +3% το χρηματιστήριο του Μιλάνου.

«Εάν, κατά την διάρκεια της διαπραγμάτευσης με τις Βρυξέλλες, το έλλειμμα θα πρέπει να μειωθεί λίγο, δεν είναι σημαντικό», δήλωσε ο επικεφαλής του λαϊκιστικού κινήματος των 5 Αστέρων και αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης μαζί με τον επικεφαλής της ακροδεξιάς Λέγκα Ματέο Σαλβίνι.

Ωστόσο, «το θέμα δεν είναι οι αριθμοί, αλλά οι πολίτες», σημείωσε στο Radio radicale, επαναλαμβάνοντας την σημασία της θέσπισης κοινωνικού εισοδήματος για τους φτωχότερους, της μεταρρύθμισης της νομοθεσίας για τις συντάξεις ώστε να επιτραπεί η πρόωρη συνταξιοδότηση και η αποζημίωση των μικροκαταθετών που επλήγησαν από την πτώχευση τραπεζών.

Σαλβίνι: «Είμαστε διατεθειμένοι να τους αφαιρέσουμε κάθε άλλοθι…»

Παράλληλα, ο γραμματέας της Λέγκα και υπουργός Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι τόνισε ότι «η κυβέρνηση εφαρμόζει την κοινή λογική, η οποία δεν εμμένει σε διαφορές του 0,1% σε ό,τι αφορά το έλλειμμα».

«Αν στις Βρυξέλλες πιστεύουν ότι θα κρατούν αιχμάλωτη μια κυβέρνηση και εξήντα εκατομμύρια Ιταλούς για μια διαφορά του 0,1%, είμαστε διατεθειμένοι να τους αφαιρέσουμε κάθε άλλοθι», πρόσθεσε ο γραμματέας της Λέγκας.

Αλλαγή στάσης από την Ιταλία

Παρά τους γνωστούς τόνους, οι πολιτικοί αναλυτές συμφωνούν στη διαπίστωση ότι διαφαίνεται μια νέα διάθεση, η οποία μπορεί να οδηγήσει, τελικά, σε συμφωνία της κυβέρνησης Λέγκας και Πέντε Αστέρων με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέρριψε στις 23 Οκτωβρίου το σχέδιο του προϋπολογισμού, που προβλέπει δημοσιονομικό έλλειμμα 2,4% του ΑΕΠ. Έκτοτε, διεξάγονται διαπραγματεύσεις μεταξύ Βρυξελλών και Ρώμης, η οποία μέχρι σήμερα εμφανιζόταν αδιάλλακτη.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter