Τα Ιδιωτικά Πανεπιστήμια δεν πρόκειται να λύσουν κανένα πρόβλημα

Τα Ιδιωτικά Πανεπιστήμια δεν πρόκειται να λύσουν κανένα πρόβλημα
Ένα πιάνο στέκεται αφύλαχτο μετά από μια ολονύχτια συναυλία τζαζ μέσα στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης, στο Παρίσι, στις 14 Μαΐου 1968, καθώς οι φοιτητές καταλαμβάνουν το κτίριο για δεύτερη ημέρα μετά την εκκένωση του «Quartier Latin» από τις αστυνομικές δυνάμεις μετά από δεκαήμερη πολιορκία. (AP Photo/Laurent)

Μόνο για να δημιουργήσουν προβλήματα στην ελληνική κοινωνία έρχονται τα λεγόμενα «Ιδιωτικά Πανεπιστήμια» με τη βούλα μιας νεοφιλελεύθερης λογικής πως ο πλουτισμός αποτελεί θείο αγαθό.

Δεν χρειάζεται να έχεις γυρίσει όλο τον κόσμο και όλα τα μεγάλα πανεπιστήμια για να καταλάβεις πως κανένα σοβαρό πανεπιστήμιο δεν θα έρθει στην Ελλάδα για να κάνει παράρτημα. Και δεν είναι μόνο οι υποδομές αλλά τα τεράστια κόστη που έχει η παρουσία ικανών καθηγητών για να καλύπτουν πολλές διδακτικές ώρες.

Για να μην μιλήσουμε για το τεράστιο κόστος που θα έχουν τυχόν εργαστήρια και έρευνα.

Και γιατί να το κάνουν αυτό σε μια χώρα των δέκα εκατομμυρίων, διαλυμένη από μνημόνια, από ακρίβεια, από μισθούς και με μειούμενο πληθυσμό;

Γιατί να πληρώνεις τόσο ακριβά δίδακτρα (αν έρθουν) αντί να στείλεις το παιδί σου στην αλλοδαπή με Δημόσια Πανεπιστήμια χωρίς πληρωμή και να καλύπτεις μόνον τα έξοδα της διαμονής;

Κερδισμένο θα βγει το παιδί σου με μια επιπλέον γλώσσα στο βιογραφικό του, με μια μεγάλη εμπειρία σε άλλη χώρα. Άσε που μπορεί να ξεκινήσει καριέρα και εκεί…

Γιατί (αν είχαν σκοπό) μια Σορβόννη -για παράδειγμα- να κάνει «υποκατάστημα» στην Ελλάδα και όχι σε μια τεράστια Ισπανία ή Βρετανία (λέμε τώρα) ή στη Γερμανία;

Και γιατί αν θέλει το Χάρβαρντ -για παράδειγμα- να μην κάνει μια συνεργασία με Δημόσιο Ελληνικό Πανεπιστήμιο;

Καλό είναι να υπενθυμίσουμε στους νεοφιλελεύθερους ότι τα «μεγάλα πανεπιστήμια» συνδέονται επίσης με ελεύθερα πνεύματα, απεργιακές κινητοποιήσεις, καταλήψεις και εξεγέρσεις!

Να θεωρήσουμε πως μια συνεργασία για κάποιους καθηγητές – ώστε να εμφανιστεί στον τίτλο του  – είναι αρκετή;

Κανένα σοβαρό «μεγάλο» πανεπιστήμιο δεν θα διακινδυνεύσει διασυρμό, όταν δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις.

Το μόνο που θα βοηθήσει είναι να βάλουν κάποιοι χρήματα στην τσέπη τους και να αποκτήσουν μερικοί «σκράπες» ένα πτυχίο με αντάλλαγμα εις βάρος εκείνων που έχουν ξημεροβραδιαστεί στο διάβασμα.

Μεγάλος χαμένος η χώρα που αντί να φτιάχνει μυαλά θα δημιουργεί πίτουρα και όλο και θα υποβαθμίζεται.

Η Παιδεία θα πάρει τον δρόμο της Υγείας, για να μην σας πω θα εκτροχιαστεί στην κυριολεξία…

Φοιτητές συναντιούνται κοντά στη Σορβόννη, το Πανεπιστήμιο του Παρισιού, στις 17 Μαΐου 1968, πριν ξεκινήσουν μια μεγάλη πορεία προς το Boulogne-Billancourt, ένα προάστιο του Παρισιού. Εκφράζουν την αλληλεγγύη τους στους 23.000 απεργούς του εργοστασίου αυτοκινήτων Renault. (AP Photo)
Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter