Τα ιδιωτικά νοσοκομεία σε στέλνουν στα δημόσια!

Τα ιδιωτικά νοσοκομεία σε στέλνουν στα δημόσια!

Ο πολυδιαφημισμένος από τη ΝΔ ιδιωτικός τομέας αδυνατεί να ανταποκριθεί

Οσα ιδιωτικά θεραπευτήρια καλέσαμε όχι μόνο δεν αναλαμβάνουν περιστατικά κορονοϊού αλλά συμβουλεύουν να επισκεφτούμε τα κρατικά νοσοκομεία αναφοράς

Πέμπτη 12 Μαρτίου, 2.30 το μεσημέρι. Αποφασίζουμε να επικοινωνήσουμε με τρία μεγάλα θεραπευτήρια προκειμένου να διαπιστώσουμε τη διαδικασία που ακολουθούν και έτσι υποδύομαι τον σύζυγο ασθενή με συμπτώματα κορονοϊού. Το αξιοπερίεργο είναι ότι και στις τρεις μεγάλες ιδιωτικές κλινικές οι απαντήσεις που λάβαμε ήταν να επισκεφτούμε κάποιο δημόσιο νοσοκομείο ή να επικοινωνήσουμε με τον ΕΟΔΥ. Σε δύσκολη στιγμή για τη δημόσια υγεία ο πολυδιαφημισμένος από τη ΝΔ και στελέχη της ιδιωτικός τομέας ουσιαστικά στρέφεται στη σιγουριά και την ασφάλεια του δημόσιου συστήματος υγείας.

«Γεια σας! Η σύζυγός μου έχει εμφανίσει από χθες κάποια περίεργα συμπτώματα και ανησυχούμε μήπως είναι κορονοϊός. Βήχει, έχει πυρετό, πονάνε τα κόκαλά της. Τι να κάνουμε, μπορούμε να έρθουμε από εκεί;». Η υπάλληλος μας απαντά ότι μπορούμε να επισκεφτούμε το ιδιωτικό νοσοκομείο για εξέταση, ωστόσο μας ενημερώνει ότι μπορεί να μας συνδέσει με τα επείγοντα για να απευθύνουμε εκεί το ερώτημά μας.

Η απάντηση που μας δίνουν και από εκεί είναι παρόμοια: «Εμείς το τεστ δεν το κάνουμε αλλά αν θέλετε, μπορείτε να έρθετε από εδώ να την εξετάσουμε, διότι μπορεί να είναι μια απλή γρίπη».

Συμπέρασμα: Σε περίπτωση κρούσματος ο ασθενής θα έχει προλάβει να έρθει σε επαφή με ένα σωρό άλλους.

Τεστ με 270 ευρώ!

Ακολουθεί κλήση με το ίδιο περιεχόμενο και σε δεύτερη ιδιωτική κλινική, επίσης γνωστή. Η απάντηση από την υπάλληλο του τηλεφωνικού κέντρου αυτήν τη φορά είναι διαφορετική. «Ναι, μπορείτε να έρθετε» μας εξηγεί και επισημαίνει ότι το κόστος θα ανέλθει περί τα 270 ευρώ ενώ μας συνδέει με τα επείγοντα, όπου μας εξηγούν τη διαδικασία και τι περιλαμβάνει το πακέτο.

«Θα έρθετε στα επείγοντα, εκεί υπάρχει τμήμα διαλογής όπου θα ζητηθούν δείγματα» αναφέρει, ενώ το πακέτο υπηρεσιών περιλαμβάνει «τεστ για Covid-19, PCR και παθολογική εκτίμηση». Μάλιστα μας ενημερώνει ότι σε περίπτωση που ο παθολόγος κρίνει πως χρειάζονται επιπλέον εξετάσεις το κόστος θα ανέβει ακόμη περισσότερο, όπως και ότι δεν καλύπτεται από κανένα ταμείο.

Επικοινωνούμε με ακόμη ένα ιδιωτικό θεραπευτήριο στο κέντρο της Αθήνας. Και εδώ η απάντηση διαφέρει. Το θεραπευτήριο όχι μόνο δεν αναλαμβάνει περιστατικά κορονοϊού αλλά συμβουλεύει να επισκεφτούμε κρατικά νοσοκομεία τα οποία έχουν οριστεί ως νοσοκομεία αναφοράς. «Δυστυχώς δεν κάνουμε εμείς εδώ το τεστ για τον κορονοϊό. Επικοινωνήστε με τον ΕΟΔΥ να σας πουν τι θα κάνετε ή κάποιο νοσοκομείο, όπως το “Σωτηρία” ή το “Γεννηματάς” και ρωτήστε εκεί σχετικά» μας απαντούν.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με καταγγελίες στο documentonews.gr, δεν ήταν λίγοι οι ασθενείς που επικοινωνούσαν με τον ΕΟΔΥ αλλά δεν μπορούσαν να βγάλουν γραμμή. Περίμεναν με τις ώρες στο σπίτι επειδή δεν είχαν τα χρήματα να κάνουν το τεστ σε κάποιο ιδιωτικό νοσοκομείο.

«Το μοναδικό ανάχωμα σε σοβαρές υγειονομικές κρίσεις είναι και παραμένει το δημόσιο σύστημα υγείας» Δημήτρης Βαρνάβας Μέλος του Γενικού Συμβουλίου της ΟΕΝΓΕ

«Στήριξη στο δημόσιο»

Οι απαντήσεις από τα τρία μεγάλα θεραπευτήρια αναδεικνύουν τις αδυναμίες του ιδιωτικού συστήματος υγείας έναντι του δημόσιου σε μια περίοδο έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία. Εκτός του ότι το κόστος για το τεστ κορονοϊού είναι πανάκριβο και τα τρία ιδιωτικά θεραπευτήρια ουσιαστικά πετούν το μπαλάκι της ευθύνης στα κρατικά. Αυτά που τόσο πολύ έχουν συκοφαντηθεί κατά καιρούς και ειδικά προεκλογικά από στελέχη της ΝΔ και φίλα προσκείμενους δημοσιογράφους όπως ο Αρης Πορτοσάλτε και ο Μπάμπης Παπαδημητρίου. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει ταχθεί ανοικτά υπέρ της σύμπραξης ιδιωτικής και δημόσιας πρωτοβουλίας απαξιώνοντας το δημόσιο. Ενα χρόνο μετά η ίδια η πραγματικότητα έρχεται να διαψεύσει όλους τους θιασώτες της ιδιωτικής πρωτοβουλίας για την υγεία.

«Πριν από λίγες εβδομάδες τα μεγάλα ιδιωτικά νοσηλευτήρια διαφήμιζαν ανελλιπώς τις υπηρεσίες τους στα κυριακάτικα φύλλα των εφημερίδων. Μόλις έκανε την εμφάνισή του ο κορονοϊός τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια σιώπησαν. Κανένα εξ αυτών δεν διαφημίζεται, ούτε πολύ περισσότερο θέλει να αναλάβει περιστατικό κορονοϊού. Τα προωθούν αυτοστιγμεί στα δημόσια νοσοκομεία! Ταυτόχρονα σιώπησαν και οι θιασώτες των ΣΔΙΤ. Αποδεικνύεται λοιπόν ότι το μοναδικό ανάχωμα σε σοβαρές υγειονομικές κρίσεις είναι και παραμένει το δημόσιο σύστημα υγείας» τονίζει στο Documento ο Δημήτρης Βαρνάβας, μέλος του Γενικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ).

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται με δηλώσεις της στο Documento και η παθολόγος – ανοσιολόγος και διευθύντρια της Α΄ Παθολογικής Κλινικής του Ερυθρού Σταυρού Βάνα Τζαβάρα: «Ολοι στο δημόσιο σύστημα υγείας έρχονται και δυστυχώς, όχι μόνο τα τελευταία χρόνια με τα μνημόνια αλλά και πριν, το δημόσιο σύστημα υγείας δεν έχει στηριχτεί. Χρειάζεται να προσληφθεί άμεσα κόσμος, ενώ και πολλά νοσοκομεία είναι αρκετά παλιά» σημειώνει.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter